• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Akşemseddin Bayramı

28 Mayıs 2014
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

İnsanoğlu mahşerdeki hesabını ve ahiretteki mekânını bu dünyada belirler.

Mahşer bir adalet dağıtım yeridir. Bu dünyadaki gibi yalancı veya doğrucu şahide gerek kalmadan, tüm uzuvlarımız bize şahitlik edeceği için hesapta bir yanlışlık olmayacak ve amellerimizin sonucu, ahiretteki mekânımızı belirlemiş olacak.

Dolayısıyla hiçbirimiz dünyadaki; “hal, hareket, düşünce, fikir, eylem” ve benzeri işlediğimiz amellerin hesabını verirken, mazeret üretip, itiraz edemeyeceğiz.

Çünkü bizi yaratan Allah, kalplerimizdekini de dillerimizdekini de bildiği için, kalbimiz de dilimiz de şahitlik edeceğinden, ettiğimizi bulacağımız bir yer olacak orası.

¥

Yazının başlığına “Akşemseddin Bayramı” dedik ama yazdıklarımın pek de sanki bayramla ilgisi yok gibi değil mi?

Evet, şimdilik bu söylediklerime ben de katılıyorum. Ve gelelim Akşemseddin Bayramı’na.

Akşemseddin Hz.leri, “Hadisli şehir İstanbul’u” İslam âlemine hediye eden Fatih Sultan Mehmed’e önderlik, hocalık yaptıktan sonra kendisini Göynük’e taşır ve ebedi istirahatine Göynük’te çekilir.

Akşemseddin Hz.leri, sanki ahiretteki mekânını bu dünyada görmüşçesine ülkemizin Cennet köşelerinden Göynük’ü boşuna seçmiş değildir.

Öyle bir seçim yapmıştır ki, arkasında yüzyıllardır kutlanan bir bayram bırakmıştır. Yaklaşık 559 yıldır her sene Akşemseddin Hz.lerini anma bayramı değişik şekillerde icra edilmektedir.

Göynüklüler ve dışarıdan gelen misafirler ile ticaret erbapları, Akşemseddin Hz.lerinin manevi huzuru etrafında iki gün süren bayram yapmışlardır.

Son yıllarda ise bu bayram daha da güçlü ve anlaşılır hale gelmiş. Özellikle 2009 yılından itibaren, Göynük’ün şehremaneti olan Kemal Kazan’ın, Akşemseddin Hz.lerinin aziz hatırasına olan inancı, bu bayramı Akşemseddin Hz.lerinin hocası Hacı Bayram Veli Hz.lerinin şu dörtlüğüyle bütünleştirmiş.

¥

Bayramî imdi Bayramî imdi
Bayram idersin yâr ile şimdi
Hamd ü senâlar hamd ü senâlar
Yâr ile bayram kıldı bu gönlüm.

¥

Bu yıl 27’ncisi kutlanan Akşemseddin Hz.lerini anma etkinlikleri, Hacı Bayram Veli Hz.lerinin şiirindeki gibi icra edildi.

Geçtiğimiz Cumartesi günü ve Pazar sabahı erkenden, köyler başta olmak üzere civar il ve ilçelerden “Yâr”ını alan Göynük’e gelmişti.

“Yâr”dan kasıt, sadece eş değil, birbirini sevebilen herkes birbirinin “Yâr”ıdır, yardımcısıdır, dostudur, kardeşidir, kızıdır, eşidir, babasıdır, anasıdır.

İşte Akşemseddin Bayramı’na da onbini aşkın insanımız böyle geldi. Gazi Süleyman Paşa Camii’nde okunan Mevlid programından sonra geleneksel bulgur pilavı ikram edildi.

Soma şehidlerimiz başta olmak üzere mazlum ve masum insanlara dualar edildi. Soma faciası sebebiyle konserin ve protokol konuşmalarının iptal edildiği Akşemseddin Hz.lerini anma programı, sanki daha bir yerinde olmuştu.

Böylesine sade ve nezih geçmesinden Göynük Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin ile Belediye Başkanı Kemal Kazan da memnun olmuştu.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23