• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Algı Yönetimi ve Manipülasyon

31 Ekim 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Nihayet “aldananlarla aldatanları” anlatan bir kitap, bir yayıncı ve bir yazar çıktı.

Bu haftaki eserimiz Pınar Yayınları’ndan. “Algı Yönetimi ve Manipülasyon” üst başlığıyla, “Kanmanın ve Kandırmanın Psikolojisi” ismini taşıyor.

Yazarı ise Afyon Kocatepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik ana bilim dalı öğretim üyesi Mücahit Gültekin.

Tepeden tırnağa aldatılmak üzere kurgulanan ve aldatılmanın en alçakçasını; “işte hayatınız” diye sunanların, bizleri nasıl aldattığını anlatan bir kitap.

Belki çoğumuz nasıl aldatıldığımızı biliyor olabiliriz ama böylesine ilmi ve edebi bir şekilde ortaya koyan eser yayınlanmamıştı. 

Alışveriş merkezlerinde hani şu buçuklu rakamlar var ya, “19.99 TL. 144.95 TL” gibi fiyatlar.

İşte bunlar satıcıların alıcıların gözün içine baka baka; “O kadar aptalsınız ki, sizi aldattığımızı görmüyorsunuz” diyen algı biçimidir. 

Şimdi bu uygulamaya dair nice gerekçeler üretilebilir. Bütün savunmalara şu soruyu soralım. “Bu uygulamada müşteri aldatılmış oluyor mu olmuyor mu?”

Meselenin bir başka boyutu da “Helal ve haram” meselesidir. Göz ve zihni aldatarak elde edilen kazanç ne kadar helal ve haramdır? Mayınlı araziye girmeden kitaba geçelim.

Yazar eserinin önsözünde şöyle diyor:

“Bir insan için en acıklı şeylerden biri de kendi rızasıyla/kararıyla/ arzusuyla kendisine zarar vermesidir.

Algı yönetimi ve manipülasyon süreci tam da bunu hedeflemekte ve maalesef geniş kitleler üzerinde başarılı da olmaktadır.

Elbette ki bundan korunmak, algı yönetimi ve manipülasyon sürecine direnmek de mümkündür. Bunun ilk şartı, usta yalancıların yönettiği bir dünyada yaşadığımızın farkında olmaktır.

Kuşkusuz, çevremizde yalancıların olduğunu bilmek, yalanı fark edebileceğimiz anlamına gelmiyor.

Bir yalanı inandırıcı kılan özellikleri de bilmek gerekiyor. İşte bu kitap; yalanı, yalancıyı ve yalana maruz kalanı inceliyor.

Algı yönetmenleri ve manipülatörlerin, gerçeğin peşinden sabırla yürüyenleri sevmediği açıktır.

Onlar kandırılmaya yatkın kişiliklerden hoşlanır; ama daha çok da kandırıldıklarının farkında olmayan kişileri severler”.

Kitap sadece yukarıda ifade etmeye çalıştığım ticari hayattaki algılara yer vermemiş. Esas dünya siyasetindeki büyük algı ve manipülasyonlardan söz etmiş. İşte bir örnek:

“Algı yönetimi kavramı; psikolojik operasyon, psikolojik savaş, psikolojik harekât kavramları altında da değerlendirilmektedir.

Bu bakımdan algı yönetimi ve manipülasyon, bir savaş biçimidir ve psikolojik savaşın altında yer alır.

Psikolojik savaşın saldırı ve savunma silahı; ‘propaganda, eğitim ve provokasyondur’. Provokasyonun cephanesi ise ‘söz, yazı, resim, broşür veya e-posta’ şeklindeki bilgidir”.

Velhasıl kitap, dünyadaki tüm algı ve manipülasyon şekillerini can alıcı noktalardan ele almış. Ve şunu söylemek lazım ki, bu tuzağa düşmeyen ülke ve toplum yoktur.

Kitap hakkında: Pınar Yayınları: 

0212 520 98 90

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23