• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Anlamsız düşmanlığın dostluğa dönüştüğü Yeni Zelanda

12 Mayıs 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

YENİ ZELANDA

Mevlana Celaleddin Rumi Hz. der ki:

“İster savaşta, ister barışta, kâinattaki hareketler ve insanların yaptığı fiiller olarak neye bakarsan bak, muhakkak temelinde hisler ve duygular vardır.

Elbet öyledir. Dostluğun temelinde de düşmanlığın temelinde de hislerin ve duyguların beslendiği fikirler, düşünceler ve eylemler vardır.

Peki, Yeni Zelandalıların bize olan düşmanlıkları hangi duygu ve hislerle oluşmuştur?

İşte bu sorunun cevabı zor. Cevabı rahmetli Özal’ın şu sözlerinde arayalım.

“İngilizler ve onların uydusundaki diğer Avrupalılar, satın aldıkları adamlarla Osmanlıyı içten yıkmaya büyük destek vermişlerdir. 

Hindistan başta olmak üzere, Türkiye İslam dünyasından koparılmıştır. İngilizler, bu yolla iki önemli kazanç elde etmişlerdir:

Birincisi Ortadoğu’daki petrol alanlarını kontrol altına almışlar, ikincisi hilafeti kaldırtarak, İslam âlemini başsız bırakmışlardır”.

Evet, işte Çanakkale Savaşı bu senaryonun ilk denemesidir. Ne yazık ki, Senegalli, Somalili İngiliz uydusundaki askerler gibi Londra’ya 20 bin km uzaklıktaki Yeni Zelandalılar da bu savaşın anlamsız kurbanı olmuşlardır.

¥

TBMM Başkanı İsmail Kahraman’ın Yeni Zelanda’daki temasları, iki ülke arasındaki yüzyıl önceki “anlamsız düşmanlığın” dostluğa dönüşmesini pekiştirmiştir.

Yeni Zelanda halkı da devlet yetkilileri de “içi özür ve hayıflanma dolu duygularla” Türkiye’ye büyük önem vermekteler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anzaklara gösterdiği yani Yeni Zelanda halkına karşı beslediği sevginin neticesini burada görmek mümkün.

Yeni Zelanda’nın en güzel tepelerinden birinde, “savaşın barışa dönüşme anısı” olarak harika bir yer ayırmışlar. Ay Yıldızlı bayrağımız tören vakitlerinde orada dalgalanmakta.

TBMM Başkanı Kahraman önceki gün ülkemize ayrılan bu mekânda şehitlerimizi anma adına bir ziyarette bulundu.

“Gelibolu”, Yeni Zelanda’da “Gallipolli” olarak biliniyor ve şehrin iki büyük müzesinin neredeyse tamamı, Gelibolu Savaşı’na ayrılmış durumda.

İki ayrı müzede sergilenen Gelibolu Savaşı’nın çok ilginç fotoğrafları var. Savaşa gelirken yanlarında birkaç fotoğrafçı getirmişler. Bizim arşivlerimizde olmayan çok değişik fotoğraflar gördük.

Diğer müzede ise “aldatılmışlığın” faturasını ödeyen Yeni Zelandalı askerlerin, komutanların, postacıların, sağlıkçıların savaştaki hallerinin resimlerini yapmışlar.

Her iki müzeyi gören heyetteki birisi, “Bizde niye böyle bir müze yok” diye hafif bir hayranlık belirtisi sundu.

Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan, başbakan iken Çanakkale Savaşı’nın tüm ayrıntılarını anlatan bir panorama yapılmasını emretti ve söz konusu panorama bitmek üzere.

Buraları gezerken bir kere daha şunu anladım ki, bizi yıkan sıcak savaşlar olmamış. Biz, soğuk savaş kurbanı olmuşuz.

Yerkürede kendi tarihine, kültürüne, inanç değerlerine böylesine takla attırılan ve attırılan taklanın altında kalan başka bir millet yok.

Buna rağmen, genetik yapımızın gereği, türlü yaralarımızla, kayıplarımızla, yine de hamdolsun şarampolden asfalta çıkabildik.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23