• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Arka toprağı Marsilya’da olan Çanakkale şehidlerimiz

18 Mart 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Öncelikle vatanımız, dinimiz, bayrağımız ve milletimiz adına bu topraklarda şehid düşmüş ve gazi olarak vefat etmiş bütün Mehmetçiklerimizin ruhuna Fatiha göndermek; “insani, imani ve vicdani” bir borcumuzdur.

Malum Çanakkale Savaşı’nın 100. yılı.

Rabbim Cumhurbaşkanımız Erdoğan’dan razı olsun ve “hasetçilerin, nifakçıların, münafıkların, kâfirlerin şerlerinden” korusun.

Cumhurbaşkanımız Erdoğan; dostların yüzünü güldüren, düşmanların yüzünü düşüren bir performansla; hem devletimiz hem milletimiz adına muhteşem bir 100. yıl kutlamasının başını çekmekte. Eh Cumhurbaşkanı dediğin de böyle olmalı.

Hangi resepsiyonda hangi içkiler ikram edilmeli diye soran C.Başkanlarından, hangi şehidlikte, hangi merasimde, hangi mezarlıkta; şehidlerimizin, gazilerimizin ruhlarına Fatiha, Yasin ve dua edilmeli diye programlar yaptırtan bir Cumhurbaşkanına geldik.

Neyse biz Marsilya’daki Çanakkale şehidlerimize dönelim.

“Marsilya neresi ve orada Çanakkale şehidlerinin ne işi var”?

Karınca kaderince ve hallince cevap verelim.

Marsilya’nın çeşitli yerlerindeki mezarlıklarda bulunan 10 şehidimizin kabirleri Saint Michel mezarlığına naklediliyor, şehitlerimizin mezarları 2007 yılında Genelkurmay Başkanlığımız tarafından “şehitlik” statüsüne alınıyor.

Bundan üç yıl önce de Paris kültür ataşemiz, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Bey’e, şehidlik hakkında detaylı bilgi iletiyor.

Kadir Bey de hemen Kültür ve Sosyal İşleri Daire Başkanı Abdurrahman Şen’i bu konuda araştırma, inceleme ve bir anma programı yapmak üzere görevlendiriyor.

Abdurrahman Bey de ilgili kurumlarla irtibata geçerek, Fransa’nın güneydoğusundaki büyük şehirlerden Marsilya’ya giderek, Katolik mezarlığının uygun bir köşesinde yatan şehidlerimiz için 18 Mart 2012 yılında bir anma töreni düzenliyor.

İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanlığı organizasyonuyla düzenlenen törene; Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı yetkilileriyle birlikte Marsilya’da yaşayan Müslüman vatandaşlarımız katılıyor ve böylece Marsilya’nın “Carcassonne” bölgesindeki şehidlerimizin ruhları şâd ediliyor.

Kur’an-ı Kerim tilaveti, dualar ve protokol konuşmalarından sonra mehter takımının coşkulu gösterileriyle tören sona eriyor.

Elbet bu kabirlerin varlığı daha önce de biliniyormuş ama bir “Arap mezarlığı” olarak tanınıyormuş.

Arşivlerde yapılan araştırmalarda “Arap mezarlığı” değil, “Çanakkale Şehidleri” olduğu anlaşılıyor.

Malum, “Çanakkale’ye geçmek” isteyen devletlerden birisi de Fransızlardır. Fransızlar savaş sırasında çok sayıda Mehmetçiğimizi esir alıp Fransa’ya götürüyorlar.

Yolda hastalık ve açlıktan bir kısım askerlerimiz şehid oluyor ve şu an bilinenleri kadarıyla 10 kişilik bir Mehmetçiğimiz ise Marsilya’daki esir kampına kadar dayanıyorlar.

Onlar da belli aralıklarla yine hastalık, açlık ve benzeri sebeplerle şehid oluyorlar.

Arka toprakları oradaymış diyerek Marsilya ile birlikte daha bilmediğimiz nice yerlerde şehidlerimiz varsa yine hepsinin ruhları için tekrar El-Fatiha.

Yarın bu şehidlerimizin isimleriyle birlikte bir de insanlık hikâyesi nakledeceğim.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23