• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Bayrak Adam Osman Yüksel

14 Kasım 2014
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Öncelikle Osman Yüksel Serdengeçti’yi rahmetle anıp, ruhu şerifine bir Fatiha okuyalım. El Fatiha.

Yazılarımı takip edenler bilir, “Allah’a, Vatana ve Millete” emeği geçmiş insanlarımızı yazarken, yazının sonunda Fatiha isterim.

Osman ağabey için hemen yazının başında istedim. Sebebini anlatayım.

Osman ağabeyin vefat yıldönümü sebebiyle yazı yazacağım gün, Türk Edebiyatı Vakfı’nda “Bayrak Adam Osman Yüksel Belgeseli” gösterileceği mesajı geldi. Filmi izleyeyim sonra yazarım dedim.

Çerçevesinin iyi niyetle çizildiğine inandığım ama “dar alanda kısa paslaşmalar” tarzında bir belgesel olmuş.

Belgeselin gösterimine Başbakan Yardımcımız Yalçın Akdoğan da katılmıştı ve harika bir konuşma yaptı. Osman ağabeyi belgeselden daha güzel anlattığını söylemeliyim.

Filmi seyrettikten sonra kendime şöyle dedim:

-“Galiba ben yanlış bir Osman Yüksel biliyorum. Bu Osman Yüksel, benim bildiğimin yüzde beşi bile değil.”

Davası için rüzgâr ekip fırtına biçen bir Osman Yüksel değil de sanki kader kurbanı birisini seyreder gibi oldum.

Türk Edebiyatı Vakfı emanetini, çileli bir şekilde sırtlayıp götüren Servet Kabaklı’yı üzmek istemem fakat şu kadarını söylemeliyim.

…………..

Osman Yüksel ile Nevzat Yalçıntaş’ın nasıl bir bağlantısı var anlamadım.

Ben ki, Osman Yüksel ağabeyi 12 yaşında Ankara Denizciler Caddesindeki dükkânında tanımış ve yakından tanıyan dostlarıyla da yaklaşık kırk yıldır beraberim.

Hasan Aksay ve Süleyman Arif Emre ağabeylerden defalarca Osman Yüksel dinledim ama Sayın Yalçıntaş’a, “hatıralarda” ve “hatıratlarda” rastlamadım.

Öte yandan Namık Kemal Zeybek gibi Kültür Bakanlığı yapmış, Ahmet Yesevi Hz.lerinin ikliminde yunmuş birisinin kalkıp da Osman ağabey için; “önce Türkçüydü, sonra Müslümandı” ifadesini çok yadırgadım.

Osman Yüksel asla ırkçılık yapmadı. Osman ağabeyi yakından tanıyan herkes onun şu sözlerini bilir; “Allah, Vatan, Millet Yolunda Serdengeçti.”

Yavuz Bülent Bakiler, Abdurrahim Balcıoğlu, Bozkurt Zakir Avşar, Rasih Yılmaz gibi Osman ağabeyi yazan ve anlatan isimler yoktu.

Dünyalara sığmayan Osman Yüksel maalesef dar bir kalıpta anlatılmış. Neyse; “Ne şiş yansın ne kebap” cinsinden de olsa Osman ağabeyi hatırladık.

           Bu arada bekledim ki, program başlarken veya sonunda, merhumun ruhu için bir Fatiha istenir. Olmadı. Onun için Fatiha’yı yazının başına aldım.

……………..

Sözü rahmetli Ahmet Kabaklı’nın Osman Yüksel’i anlatımıyla bitirelim.

-“Bu inanmış Aksekili; ‘ortadaki kalantorluğu da’ ‘soldaki çiğ ve cahil züppeliği de’ ‘sağcı gibi görünen temkin ve riyayı da’ isyan pençeleriyle dağıtmıştır.

Etrafında rezalet ve sahtelik metalarının çokluğu dolayısıyla devamlı tiksinmek, ders vermek, hizaya getirmek ve teşhir etmek zorunda kalan Osman Bey, hiciv yapmaktan eser vermeye pek az fırsat bulmuştur.”

Her ikisinin de ruhu için El Fatiha.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23