• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Beyaz Bereket

10 Ocak 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Karın yağdığını görünce 

Kar tutan toprağı anlayacaksın 

Toprakta bir karış karı görünce 

Kar içinde yanan karı anlayacaksın. 

Sezai Karakoç.

¥

“Beyaz Berekettir” karın adı Anadolu’da. “Felaket” diye anılmaz “insanın” yaşadığı hiçbir belde, köyde ve kentte.

“Rahmet yağmalı ki, karnımız da ambarımız da şenlensin” denilir. Böyle denilse de kurt, kuş, davar, börtü, böcek v.s. gibi sıralanan bütün canlıların isimleri zikredilir.

Bağ, bahçe, meyveli, meyvesiz ağaçlar ayrıca dile gelir. Ellerde uzun sırıklarla, bağların bahçelerin yolu tutulur ve “kar çırpmaya” gidilir.

“Kışın kar çırpmayan, yazın yemiş çırpamaz” deyip yola düşülür.

Elbet yola azıksız çıkılmaz. Azık dediysek; ekmek, çökelek, pekmez, kış helvası gibi yiyecekler sırtlanarak varılır araziye.

Ekmek bolca alınır. Azık almaktan niyet, kendi karınlarını doyurmak için olsa da esas civarda aç kalan hayvanlar için bolca alınır ve gelip geçecekleri yerlere bırakılır.

Bu adet, “paylaştıkça bereketlenir” ilkesine inanılan her yerde geçerlidir. Anadolu’da damların üzerine şimdilerde buğday ve arpa gibi yemler serpilmektedir.

Hz. Ömer (r.a.) efendimizin; “Dağlara bile buğday saçın ki, İslam beldesinde kuşlar aç kalmasın” sözü, belki de bu âdetin halen yaşamasına sebeptir.

¥

Şimdi de bereket ve bereketin kavramının anlaşıldığı Anadolu’dan şehirlere gelelim.

Anadolu’da “Beyaz Bereket” olan kar, şehirlerde yaşayanlar tarafından “Beyaz Felaket” olarak adlandırılmaktadır.

Bereket kavramından ve karnını doyurduğu Anadolu’dan habersiz yaşayan ve görevi kamuoyunu haberdar etmek olan bir kısım medya, ısrarla “felaket” olarak değerlendirmekte.

Evet, kar sebebiyle yollar kapanıyor, trafik kazaları meydana geliyor, başka hadiseler vuku buluyor, hayat akışı yavaşlıyor veya tamamen duruyor ama yine de berekete felaket demek, en azından insan olan insanlara yakışmıyor.

Fıtratındaki “iyilik” mayasını “kötülüğe” dönüştüren kişilerin ortak özelliği, sürekli kötülüğü görmeleri ve yaymalarıdır.

Böylelerin iyilikten ve iyiliği görmekten nasipleri kesilmiş demektir. Çünkü iyilik fıtratlarını köreltmişlerdir.

¥

Kar sebebiyle yaşanılan sıkıntıları görenlerin, bir de karın memleketimiz üzerindeki hayrını ve bereketini görmelerini sağlamak gerek. Kısa başlıklarla bakalım.

Barajlarımız doluyor. Akarsularımız çoğalıyor, ormanlarımız başta olmak üzere yeşil alanlarımız tüm gıdalarını alarak besleniyor, yer altı sularımız zenginleşiyor.

Yağış mevsimi başlamadan önce kırsal kesimde ciddi bir telaş vardı. Pek seslendirilmiyordu ama kuraklık endişesi içten içe, çiftçimizi derin derin düşündürüyordu.

Toprak yanıyordu ve ekilen tohumlar zarar görmeye başlamıştı. Kar ve yağmur öyle bir bereketle geldi ki, çiftçimizin yüzü güldü.

Oysa yüzü gülen biz olmalı değil miyiz? Kar bereketinin zenginliğini en çok yiyecek ve içecek olan şehirlerde yaşayan insanlar değil mi?

Gelin bereketi felaket olarak isimlendirmeyelim. Hamdolsun çok bereketli topraklarda yaşıyoruz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23