• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Bir miktar para bulunmuştur

22 Ağustos 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Başta İstanbul olmak üzere büyük şehirlerden Anadolu’daki il ve ilçelere bayram seferi olmuş. İnsanlarımız inandıkları değerler ölçüsünde gitmesi gereken yerlere varmışlar.

Kimi insanlarımız sıla-i rahim çerçevesinde memleketine, ailesine, akraba ve dostlarına giderken, kimileri de bayramı tatil olarak değerlendirip, sahillere akın etmiş.

Biz de ne sıla-i rahim ne tatil kapsamına girmeyen bir yol izleyerek, ruhumuzu dinlendirdiğimiz Osmanlı şehir görüntüsünün son izlerini taşıyan Göynük’teydik.

Eğer bir şehrin ruhu varsa, bu ruh, o beldeyi diğer şehirlerden ayıran özelliklerde aranmalıdır.

Göynük’ü diğer Osmanlı izi taşıyan kasabalardan ayıran taraf, şehrin manevi bekçileri Akşemseddin Hz.leri ile Ömer Sıkkîn Hz.leridir.

Bir de hakkında çok bilgi olmasa da Debbağ Dede Hz.lerinden söz edilir. Göynük’ün “Ahi Babası” olarak bilinir.

Göynük’ü sevmek ve sahiplenmek için önce bu uluları tanımak-bilmek gerek. Saygı duymak gerek. Onların hatıralarına hayâ ve edeple sahip çıkmak gerek.

Bazı şehirlerimizde de böyle ulu çınarlar olmayabilir ama oralar da mimari ve coğrafi özellikleri bakımından diğer şehirlerden ayrılabilirler.

¥

Yazının başlığına gelemedim bir türlü.

Arife günü Göynük’teydik. Pazartesi günleri Göynük’ün haftalık pazar günüdür. Arife olması hasebiyle pazar yeri bir hayli kalabalıktı.

Şehirdeki en iyi iletişim aracı belediyenin hoparlörüdür. Anonslardan birisinde; “Bir miktar para bulunmuştur, sahibinin belediyeyi müracaatı rica olunur” deniliyordu.

Fazla söze hacet var mı?

Sıkça yapılan anonslardan diğerleri de Mevlid-i Şerif daveti üzerineydi.

Bayram münasebetiyle şehir ve köylerde bir araya gelen akrabalar, geçmişleri için Mevlid okuturlarmış.

Tabii bu davet, “sevabına nail olmak isteyenler” diye bütün halka yapılıyordu. Ayrıca köylerdeki programlara belediye ulaşım hizmeti veriyormuş.

¥

Özlenen bir bayram namazı tablosu!

Bayram namazını Akşemseddin Hz.lerinin türbesinin yanındaki Gazi Süleyman Paşa Camii’nde eda etmek nasip oldu.

Bayramlaşma caminin içinden başladı. Tablo şuydu:

Mihrapta İmam Rıfat Alibaş, yanında Kaymakam Ahmet Tozlu, Belediye Başkanı Kemal Kazan ve cemaat birbiriyle salavat getirerek musafahalaştı.

Bundan 15 yıl önce böyle bir bayramlaşma gerçekleşseydi ortalık toz duman olurdu. Demek ki, özümüz bu, memleketimiz bu, yöneticimiz-halkımız ve inancımız bu.

Normal bir kimse bu hale düşman olabilir mi? Normalleştik Elhamdülillah.

¥

Yine Göynük’te rast geldiğim güzel bir uygulamadan daha bahsetmek isterim.

Gazi Süleyman Paşa Camii’nde mümkün mertebe vakit namazlarında aşrı şerif okunuyor ama ayrıca pazar ve perşembe günleri, öğle ve ikindi namazına müteakiben, aşrı şerif irad edildikten sonra meali de veriliyor.

Yatsı namazının hitamında ise hadisle birlikte, dini bilgiler de anlatılıyor.

“Camilerimiz sadece namaz eda edilen mekânlar değil, böyle mekteplere de dönüşmelidir” diyerek hayırlı bayramlar dileyelim.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23