• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Bürokrasi Milletin Emrine Doğru

22 Şubat 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Doksan dört yıllık Cumhuriyetin 30 yılı CHP’nin diktatörlüğü altında geçti.

Geriye kalan altmış yılı da yine CHP destekli ve mizaçlı, vesayet rejimcilerinin darbe ve tehditleriyle yaşandı.

Yani ne vakit millet devletine, devlet milletine yüzünü dönecek olduysa, içerideki ihanet şebekeleri, dışarıdan aldıkları emir ve güçle devletle milletin arasını açtılar.

Cumhuriyeti kuran iradeyi TBMM’den, kısa sürede saf dışı eden CHP zihniyetinin millete attığı esas kazık, hâlâ bir türlü yeterince çare bulunamayan bürokrasi direncidir.

Bugün devlet adına milletimize yüzünü dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti hükümetinin en çok çektiği çile, bürokrasidekilerin makamlarını koruma karmaşasındandır.

Maalesef halen bürokrasi, milleti devletten sürekli uzaklaştıran masum görünümlü sinsi bir sistem bekçiliği yapmaktadır.

¥

Bürokrasi, genellikle her memlekette “idare edenler” olarak bilinir. Esasında kimse sevmez, sadece katlanılır.

Bürokraside bir yere gelenler, görevleri ne olursa olsun, kendilerini devlet olarak görür ve devletin gücünü kendi gücü sayar.

En küçük memura karşı gelmek, devlete karşı gelmektir ve cezalandırılır. Cumhuriyetin yaklaşık 80 yılı, millet üzerinde böyle bir baskıyla sürmüştür.

Arkasına geçtiği küçük bir masa, kendisini içinden çıktığı toplumdan ayırmaya, yukardan bakmaya yetmiştir.

Ellerindeki kalemleri bir hizmet aracı gibi değil, her iki tarafı da keskin kılıç olarak, devletin menfaati yerine kendi menfaatleri uğruna kullanmışlardır.

¥

Bu hükümranlık son yıllarda, AK Parti hükümetlerinin ikinci yarısından itibaren önemli ölçüde azalsa da halen keçeleşmiş ve bir türlü çözülemeyen CHP zihniyetliler, bürokrasideki hâkimiyetlerini sürdürmektedirler.

Oysa bürokrasinin hakiki işleyişinde, vatandaş devlet dairesine taşınmaz, devlet vatandaşın ayağına gider ve hizmet götürür.

Devletin en küçük birimlerinde dahi varlığını sürdüren CHP tohumlu bürokrasi, vatandaşı devletinden usandırıcı, vazgeçirici, bıktırıcı bir görev ifa etmiş ve etmektedir.

Bugün Cumhurbaşkanı ve hükümetin en çok bizar olduğu mesele bu husustur. Cumhurbaşkanı Erdoğan milletimizle konuşurken bu konuya sık sık değinmektedir.

Gerçi sadece AK Parti hükümeti ve Cumhurbaşkanı bürokrasiden şikâyet eden liderler değildir. Aklım erdiği günden bugüne dinlediğim bütün liderler şikâyetçi olmuşlardır.

Bir devlet adamının dediği gibi; “Hiçbir iktidarın gücü, bürokrasiyi hafifletmeye yetmemiştir”. Ne acıdır ki, teknoloji dahi bürokrasinin azalmasına fayda etmemiştir.

¥

Belki bugün biraz azalmıştır ama Cumhuriyet tarihi boyunca kurulan hükümetlerde bakanların pek çoğu iradelerini ortaya koyamamışlardır.

16 Nisan’dan sonra elbet sihirli bir değnekle, 80 yıllık bu zihniyetin birden değişmesi beklenemez ama hızla iyileşme yapılacağı aşikârdır.

Öyle umuyor ve inanıyoruz ki, Cumhurbaşkanı da başbakan da bu konuda ciddi adımlar atacak ve hemen herkesin mustarip olduğu bürokrasideki; “Ben devletim” anlayışına son vereceklerdir. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23