• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Cüzdanlarını Vicdanlarının Üzerine Kapatanlar

20 Eylül 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Merhum Cemil Meriç; “İki tip insan vardır, vicdanlılar ve vicdansızlar” der.

İşte, siyasette, ekonomide, kültürde, ailede, devlette velhasıl hayatın her alanında bu iki tipe her zaman rastlamak mümkündür.

Malum ülke olarak olağanüstü günler yaşıyoruz. Vicdanlılarla, vicdansızların bütün kimlik ve kişilikleriyle sapır sapır ortaya döküldüğü günlerdeyiz.

Yine bir bilgemizin; “Ahlakın olmadığı yerde devletin masrafı çok olur” dediği gibi ahlaksızlığın seller sular gibi yüzdüğünü görmekteyiz.

Eskiler, “Şikâyetin olduğu yerde şükür eksikliği vardır” diyerek şu ilaveyi yaparlar:

Şükretmek iman edenlerin işidir. İnandığı halde iman etme çizgisine geçemeyenlerin şükrü sadece dilindedir”.

Kazandığımız sürece şükrederiz, kaybetmeye yahut az kazanmaya başlayınca sanki ezelden beri bize “hep kazanacaksınız” demişler gibi hemen hırslanırız.

İşte böyleleri için “cüzdanlarını vicdanlarının üzerine örtenler” denilir.

İşini en acı en tuhaf tarafı şu ki; maalesef cüzdanlarını vicdanlarının üzerine kapatanların önemli bölümü, mütedeyyin ve muhafazakâr geçinen iş ve ticaret insanları.

Bu hususta öyle canlı örnekler var fakat şeytana yoldaşlık eden sol ve terör destekçisi medya ile şeytanın gayyası sosyal medyada malzeme olarak kullanılır diye yazamıyoruz.

…………………

Bir de şöyle denilebilir:

Neden sadece böylelerini görüyorsunuz, esas vicdansızlığı yapanlar, devlete ve millete sürekli kazık atanlar, her krizden büyüyerek çıkanları niye görmüyorsunuz?”

-“O kesimin neyini göreyim kardeşim. Vicdanları olsa zaten devletin ve milletin hakkını sömürmezler. Onların idealleri de, ideolojileri de hedefleri de cüzdanlarıdır”.

İnsanın zoruna giden; vicdanlı bildiğimiz, değer yargıları olduğuna inandığımız, memlekete ve millete dair iyi düşünceleri olan kimselerin fırsatçılık yapmalarıdır.

İmkân ve fırsat bulanlar, sadece İstanbul’da değil, memleketin her yerinde şöyle çarşı pazarı gezerek en güvendikleri yerlere uğrasın ve fiyatlara baksınlar.

Dövizle bağlantılı olmayan yerli ürünlerdeki artışların, dövizle bağlantılı olan ithal ürünlerden daha pahalıya satıldığını göreceklerdir.

…………….

Kriz bahanesiyle devleti ve milleti zorda bırakmak isteyenleri hepimiz biliyoruz. Gün gibi her şeyleriyle ortadalar. Siyasi partileri de bağlı bulundukları örgütler de meydanda.

Devlet bunlarla mücadele ederken esas vicdanlarının üzerine cüzdanlarını örtenlerle uğraşamıyor yahut göremiyor.

Hal böyle olunca haramın helale, helalin harama dönüştüğü acayip ve garaip bir inanç zuhur ediyor. Şimdi haklı olarak şu da söylenebilir;

-“Belediyeler yahut devletin ilgili birimleri denetimlerini sıklaştırsın ve gerekli muameleyi yapsınlar!”

Aziz kardeşlerim;

İnsanın bekçisi, polisi, zabıtası, denetimcisi vicdanıdır. Eğer vicdanının üzerini cüzdanıyla örttüyse, onun fetvasını da çıkar yolunu da bulur.

………………

Ezcümle:

Kurtuluşu ve rızkı Allah’tan bekleyen tacirlerimiz, esnafımız ve çeşitli meslekler altında ticaret yapan vicdanlı ve merhametli insanlarımız, elbet bu yazının kapsama alanı dışındadırlar. Rabbim sayılarının çoğalmasını nasip eylesin.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23