• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Dalaletten Çıkış Yolu

16 Kasım 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Allah’ı bilmemek öldürücü bir zehirdir”. İmam Gazali.

Bu haftaki eserimiz Beyan Yayınları’ndan. İmamı Gazali’nin “el-Munkız mine’d-Dalâl” adını verdiği “Dalaletten Çıkış Yolu” ismini taşıyor.

Osman Arpaçukuru’nun tercüme ettiği eser; İmam Gazali’nin, derin şüphelerinin ve fikri bunalımlarının sonucunda, gerçeği arama yolculuğunun özetlendiği bir kitaptır.

Ayrıca Gazali’nin imani meselelerde nasıl zirveye çıktığını anlatmaktadır.

Hepimizin malumu, yirminci asır biz Müslümanların en büyük açmazı ve çıkmazı olan; “Ne dinden vazgeçmek ne de onunla yaşamak” gibi ciddi bir problemimiz vardır.

“Ne senle ne de sensiz” diyerek dalalet tarlasında hasat toplamaktayız da denilebilir.

Hasatta; haramlarla helaller, yanlışlarla doğrular, edeple hayâ, madde ile mana birbirine karışmış vaziyettedir. Neyi nasıl ektiysek onu biçmekteyizdir.

Elbet dalaletin pek çok dalları vardır; fitne, fesat, yalan, iftira, nemelazımcılık dedikodu ve benzeri tüm gayri insani hasletleri, nefislerimizin tacı olarak taşımaktayızdır.

İşte Gazali Hz.leri kendi döneminden önce de sonra da bu ve benzeri meseleleri “Dalaletten Çıkış Yolu”nda özetleyerek yazmıştır.

Gazali Hz.leri; “iman esasları” hususunda, diyar diyar dolaşarak, her sınıftan halkın içerisine girmiş, bizzat gözlemlerde bulunmuş, sorgulamış, araştırmış, iğneyle kuyu kazarcasına kırk ölçüp bir biçerek, önce kendisini sonra da insanları irşad etmiştir.

Yıllarını verdiği bu araştırmasında şöyle demektedir:

“Bir süre tek tek insanları gözlemledim. Dinin emirlerini gereği gibi yerine getirmeyenlere, bu tutumlarının nedenlerini ve şüphelerinin ne olduğunu sordum.

Onların inançlarını ve iç âlemlerinde saklı düşüncelerini araştırdım. Bu kimselere şöyle diyordum:

- ‘Dinin emirlerini niçin gereği gibi yerine getirmiyor, bu konuda gevşek davranıyorsunuz? Şayet ahirete iman ettiğiniz halde ona hazırlanmıyor ve ahireti dünya karşılığında satıyorsanız bu akılsızlıktır!

Çünkü sen iki taneyi, bir tane karşılığında satmazken, sonsuz bir ahiret yaşamını, sayılı günlerden ibaret olan dünya hayatı karşılığında satıyorsun!

Şayet ahirete iman etmiyorsan bu durumda sen bir kâfirsin! Vakit geçirmeden imanı elde etmenin çarelerini araştırmalısın.

İçinde saklı olan kâfirliğinin sebepleri üzerinde düşünmelisin. Her ne kadar iman ile güzel görünmek ve dinin sağladığı şereften faydalanmak için kâfirliğini açıklamıyor olsan da gizli kâfirlik senin iç dünyandaki mezhebin olduğu gibi açıktan günaha karşı cüretli davranmanın da sebebidir’.

Evet, Dalaletten Çıkış Yolu’nu bir kere değil en az iki defa; “aklımızı imanımızla mezcederek” okumak gerekiyor.

Kitap, Fransızca, İngilizce, Farsça, Türkçe, Hintçe, Felemenkçe gibi çeşitli dillere çevrilmiş ve pek çok defa basılmıştır.

Eserin bir özelliği de Arapça metni ile Türkçe metninin karşılıklı sayfalarda olmasıdır.

Kitap gerçeği arayanlarla, şüphelerinden kurtulmak isteyenler için bulunmaz bir eserdir.

Beyan Yayınları: 0212- 512 76 97/ www.beyanyayinlari.com.tr

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23