• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Deniz Feneri Tahir Efendi’nin köyündeydi

01 Ekim 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

İyilerin iyiliklerine köprü vazifesi görürken, ihanetçilerin ihanetlerine uğradıysa da “Allah’ın iyilik nasip ettiği iyilerin iyilikleriyle”, iyilik kervanını yürüten Deniz Feneri, Tahir Efendi’nin köyündeydi.

Tahir Efendi Kimdir? Birkaç kelam ederek cevap verelim:

Duymayanlar için hatırlatalım. Deniz Feneri Derneği yine bu kurban bayramında, dünyanın dört bir yanındaki mazlum insanların yanındaydı.

Hatırlanması gerekenleri hatırladı, kurban kesemeyenlere kurban eti dağıttı. Dağıtım noktalarından birisi de Kosova’ydı.

Kosova’daki kurban kesim ve dağıtım işlerine müşahitlik etmek üzere bendeniz de bölgedeydim. Hayırseverlerimiz tarafından bağışlanan kurbanlar kesilerek dağıtımı yapıldı.

Dağıtım noktalardan birisi de kurbanların kesildiği Prizren şehrine, 135 km uzaklıktaki İpek vilayetinin Şuşitsa köyü idi.

Bu köyün adının yazılış şekli İngilizce ve Arnavutça’ya göre farklılık gösterse de yerel halkın kullandığı isim bu şekilde.

İşte bu köy, “İslam ve İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un” babası, Tahir Efendi’nin doğduğu, bir müddet yaşadığı ve halen de akrabalarının bulunduğu köydür.

Merhum Mehmet Akif de veteriner hekimliği sırasında Rumeli’ni dolaşırken, baba memleketine uğramış ve birkaç gün kalarak akrabalarıyla hasret gidermiş.

Evet, biz de bağışlanan kurbanların etlerinden alıp, Tahir Efendi’nin köyü olan Şuşitsa’ya giderek, önce Tahir Efendi’nin akrabalarına sonra da kurban kesemeyen ihtiyaç sahiplerine haklarını dağıttık.

Kosova’nın İpek şehrine bağlı bu köy, Düzce veya Adapazarı’nın dağ eteklerine oturmuş, ovaya yüzünü dönmüş yeşillikler içindeki köyleri gibiydi.

Köyün girişinde önce bizi küçük ama harika bir cami karşıladı. Caminin bahçesinin, H. 1323 tarihli mezar taşlarından M. 2015 tarihli mezar taşlarına kadar bir Osmanlı yadigârı olduğunu belli oluyordu.

Arka toprağı oralarda olan Osmanlı paşa ve askerlerinin mezar taşları sanki dün gibi yerinde duruyordu.

Meğer eski cami yıkılmak, mezarlık kaybolmak üzereyken, Türkiye caminin ve mezarlığın imdadına yetişmiş.

Elbet yetişen kurumumuz, dünyanın her yerindeki dini ve milli varlıklarımızı koruma altına alan TİKA olmuş.

Devletimizin ve milletimizin yüzakı olan TİKA, burada da geçmişimizle geleceğimiz arasındaki açığı kapatarak sağlam temeller atmış.

Bu önemli ayrıntıdan sonra Tahir Efendi’ye gelelim.

Merhum Tahir Efendi, Devlet-i Âli’nin coğrafyası dâhilinde bulunan Kosova’nın İpek şehrine bağlı Şuşitsa köyündendir. Köyünde “Temiz” lakabıyla bilinmektedir.

Tahir Efendi’nin İstanbul’a hangi yıl geldiği hususunda belirgin bir tarih yoktur. İlim tahsili için geldiği ve Yozgatlı Hacı Mahmut Efendiden ders görüp, icazet aldıktan sonra Fatih Dersiâm’ları arasında yer aldığı kayıtlarda mevcuttur.

Mehmet Akif’in ilk dini bilgiler hocasıdır ve Tahir Efendi, Akif 15 yaşında iken 1888 yılında rahmeti rahmana kavuşmuştur.

Tahir Efendi ve ailesinin ruhu şerifleri için el-Fatiha. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23