• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Dilimiz Kimliğimizdir

19 Mayıs 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Duymayan ve okumayanlar için önce aşağıdaki haberi hatırlatalım.

Resmi Gazete’de yayımlanan Başbakanlık Genelgesi ile 2017 yılı “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla “Türk Dili Yılı” ilan edildi.

Başbakan Binali Yıldırım imzasıyla yayımlanan genelgede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 15 Mart’ta yapılan toplantıyla 2017 yılının “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla “Türk Dili Yılı” ilan edildiği belirtildi.

Türkçenin dünyanın en zengin dillerinden biri ve milli kimliğin ana unsuru olduğuna değinilen genelgede;

“Türkçemizi korumak, yaşatmak, zenginleştirmek ve gelecek nesillere güçlü bir şekilde aktarmak, bugünümüzü ve yarınımızı yeni bir bilinç hamlesiyle inşa etmek hem kamu kurum ve kuruluşlarının hem de bütün toplum kesimlerinin ortak görevidir” denildi.

¥

Pek âlâ, pek güzel, pek münasip, pek yerinde bir karar. Bu topraklarda 1075 yılından beri Türkçe konuşulmakta, yazılmakta ve okunmaktaydı.

Dilimiz öyle hasarlar aldı, öyle kazalar yaşadı, öyle vurgunlar yedi ki, kimliğimiz de kişiliğimiz de örf, adet ve inanç değerlerimiz de tuz buz oldu.

Neyse madem böyle güzel bir karar alınmış, daha fazla ileri gitmeden, biraz dil üzerine dil dökelim diyecektim ama aklıma birden şu geldi.

“Türk Dili Yılı” çalışmaları, hangi kurumların ilgi ve takipleriyle icra edilecekse, değerli haziruna şu hatırlatmayı yapıverelim.

¥

Özellikle Ankara ve İstanbul başta olmak üzere memlekette ne kadar Ak Partili belediye varsa o şehirlerdeki Türkçe olmayan levhaların değiştirilmesiyle işe başlanmalı.

Mesela Sultanahmet’e gelmeliler ve istedikleri bir sokağa girerek, iş yeri ve otel levhalarına bakmalılar. Yabancı bir ülkede mi, yoksa İstanbul’da mı olduklarını anlayamayacaklardır.

Beyoğlu levhaları zaten başlı başına bir fecaat, diğer merkezi ilçelerin de hemen hepsi yabancı isimlerin istilası altında.

Niye belediyeler dedim onu da izah etmeli. Doğrusu resmi küşada mecburi ticari işletmelerin isimlerine Türk Dil Kurumu veya onun muadili müesseselerin baktığı gibi yanlış bir bilgi var onu düzeltelim.

Şehirlerdeki isimlere bizzat belediyeler karar vermektedir. Mesela Kadıköy belediyesine bir diyeceğimiz yok. Çünkü adamların Türkçe ve Türkiye diye bir derdi yok.

Yalnız AK Partili belediyelerin Türkiye ve Türkçe diye dertleri olduğunu sanıyorum. Öyle olmasa Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın himayelerinde hükümet böyle bir karar alabilir mi?

¥

TRT televizyon kanallarında ve radyolarında olabildiğince dikkat ediyor ama yeni yayına başlayan “Kent radyo” yayınlarına pek Türkçe uğramıyor.

Oysa TRT dilimizin okulu gibidir. Memleketimizi ve milletimizi, yerlilik ve milli duyarlılıkla sahiplenen diğer yayın kuruluşlarının da en az TRT kadar meseleye sahip çıkmaları, dilimiz kimliğimizdir açısından önemlidir.

Bu husus yabana atılacak yahut dostlar alışverişte görsün cinsinden değildir. Dilimizi tamir edemezsek kişiliğimizi tamir edemeyiz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23