• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Göğsündeki gözü açık olan Cemil Meriç

04 Mayıs 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Vatanlarını yaşanmaz bulanlar, vatanlarını ‘yaşanmaz’laştıranlardır”. Cemil Meriç

Kültürümüzün ve irfanımızın mimarı merhum Cemil Meriç, doğumunun yüzüncü yılı münasebetiyle geniş kapsamlı bir programla Gümüşhane ilimizde anılacak.

Gümüşhane Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nin, 05-06 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştireceği sempozyum boyunca, 8 üniversite ve 4 kültür/eğitim kurumundan 29 bilim insanı; Sosyoloji, Medeniyet, Düşünce, İdeoloji, Roman, Şiir ve Dil alanlarında 29 bildiri sunulacak.

Cemil Meriç bir kutlu davanın insanıdır. Kültürümüz ve irfanımızı çile çile ören bir fikir inşacısıdır.

Maddi ve manevi felaketlerimizin kaynağının; ne ahlaksızlık ne bencillik ne de kafamızın ağır işlemesi olmadığını, esas kültür yokluğu ve yoksunluğu olduğunu, bu yokluğa karşı bir öğrenci kayıtsızlığı içinde kaldığımızı, dolayısıyla hoca tanımadığımız için yardım alamadığımızı söyler.

Cemil Meriç için yazının başlığını belirleyince Hac Suresi 46. Âyet hatırıma geldi:

“Hiç yeryüzünde gezip dolaşmadılar mı ki bu sayede düşünen kalpleri yahut duyacak kulakları olsun. Gerçek şu ki gözler kör olmaz, fakat (asıl) göğüslerde olan kalpler/basiretler kör olur”.

Bu ayetin altına Hasan Tahsin Feyizli hoca şu notu düşmüş:

“İnsanda asıl olan kalp gözünün görmesi/basirettir. Gerçek körlük bunun körlüğüdür. İşte inkârcıların kafalarındaki gözler değil, kalp gözleri kördür; ibret almazlar. Hakikat ne kadar meydanda olursa olsun idrak etmezler.”

Merhum Cemil Meriç, göğsündeki gözüyle, başında gözü olanlara göre fersah fersah ötelerden haber vermekte ve kültürümüzden irfanımıza yolculuk ettirmektedir.

Cemil Meriç bu ülkenin vicdanıdır. İdrakimize vurulan zincirleri kıran, toplumu irfanından kültüründen ayırmak isteyen duvarları yıkan insandır.

Cemil Meriç’e göre her din, bir zihniyet şekillendirir bünyesinde. Ama İslamiyet, diğer dinlerden farklı olarak, belli bir siyasi teşkilatlanmadır, bir hayat felsefesidir, bir kurallar bütünüdür.

Sosyal ilişkiler de inançlar da kültür de kaynağını Kur’an’dan alır. Sosyal ilişki kaideleri vahiy şeklinde gelmiş olduğundan, ülkeler ve çağlar arasındaki farklara rağmen, İslamiyet’te her zaman, İslam hayatını yönlendiren ve herkes için ortak prensiplerden oluşan bir birlik ekseni var olmuştur.

Bu itibarla, bütün İslam âlemi için geçerli Müslüman bir insan tipini tarif etmeye çalışırken, onu yaşadığı çağa, ülkeye veya ırkının özelliklerine göre ele alamayız.

Burada önemli olan, onun Müslüman Arap, İranlı, Türk, Kürt, Hintli ya da Endonezyalı hatta Afrikalı olması değil, İslamiyet’i yaşayış biçimi, İslami idealleri karşısındaki tutumu, tavır alışıdır.

Cemil Meriç’e göre her nesil tarihi yeniden yazar. Maziye yeni sualler sorar. Toplumların diri ve uyanık irfanı, karanlığa gömülen devirleri parça parça aydınlatır.

Velhasıl; geçmiş geleceğin malzemesidir. Yarının yollarını aydınlatmak için tarihten kopmamak gerekir.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23