• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Günde 7 milyon ekmek çöpe

27 Haziran 2014
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Yarın Ramazan-ı Şerif’in birinci günü. Ramazan’ımız mübarek olsun ve Rabbim ibadetlerimizi kabul etsin.

Ülkemizde günde 7 milyon ekmek çöpe gidiyormuş. Bu rakam, Ramazan’da çok daha artıyor. Oysa “İslam ve israf” asla yan yana gelmez biliriz.

Neden Ramazan’da artıyor? Otellerde ve restoranlarda verilen toplu iftarlardaki yemek artıkları ve ekmekler çöpe gidiyor da onun için.

Biz Müslümanların sadece ekmek değil, ömürlerimiz başta olmak üzere yiyecek, giyecek ve içecek hususunda nasıl israf içinde olduğumuzu yazsam yıllar sürer.

Neyse mübarek Ramazan arifesinde böyle bodoslama park etmek yerine iyi niyetimizi sürdürelim ve hayır işlerine bakalım.

Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada açlık ve yetersiz beslenme yüzünden her gün 17 bin, her yıl 6 milyon çocuk hayatını kaybediyormuş.

Bu rakamın içinde Suriyeli mülteciler, Iraklı mazlumlar, Doğu Türkistan’daki ve çeşitli Afrika ülkelerindeki kayıtsız Müslümanlar olduğunu sanmıyorum.

Fıkıh bilgini değilim ama az buçuk dinimden anlarım. Binlerce lira dökerek otellerde ve restoranlarda verilen iftarların bu tablo karşısında pek işe yarayacağı söylenemez.

Aksini söyleyecek vicdanlı bir İslam âlimi de bilmiyorum. Yerkürede bu kadar aç ve açıkta yaşayan muhacir varken, böyle israfların neresinde Allah rızası olabilir? Geçelim.

Suriyeli ve diğer mültecilerle ilgili dün Urfa platformu başkanı Osman Gerem (0530 925 08 73)’den söz etmiştim.

Bugün de Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine bakalım.

Suriye’den kaçarak Türkiye’ye sığınan mülteciler, ülkemizin 10 kentinde kurulan çadır kent ve konteyner kentlerde misafir ediliyor.

Kamplarda barınan 220 bine yakın Suriyelinin temel ihtiyaçlarının başında gelen eğitim faaliyetleri, AFAD koordinasyonunda sağlanıyor.

Türkiye’deki 22 barınma merkezinde sürdürülen eğitimler, 2 bin 292’si Arap, 494’ü Türk öğretmenler aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Toplam 740 dersliğin bulunduğu merkezlerde, okul öncesinde 6 bin 279, ilkokulda 30 bin 813, ortaokulda 17 bin 556 ve lisede 7 bin 839 olmak üzere 62 bin 487 Suriyeli öğrenci eğitim görüyor.

Bu insanların sırtı pek karınlarının tok olması da gerekiyor. Bütün bunlar lafla olmadığına göre para ile yapılıyor demektir.

Günde 7 milyon ekmek israfının maliyetini yazmak için sanırım milyarlarla ifade etmek lazım.

Allah devletimize ve milletimize zeval vermesin. Malum zalimlere fırsat vermesin. Allah kendi içlerinde imha eylesin. 

İftar israfından kurtulup, vicdanımızın rahat etmesi için en iyi yol, toplu iftarlara vereceğimiz parayı, güvendiğimiz ve inandığımız hayır kurumlarına şartlı bağış yoluyla vererek muhtaçlara gönderebiliriz.

Akif’le bitirelim sözü;

“Kenar-ı Dicle’de bir kurt aşırsa kuzuyu, İlahi adalette sorarlar Ömer’den onu.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23