• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İBB kültür sezonunu açtı

05 Ekim 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Aklıselim sahibi insanlarımızın sıkça dile getirdiği gibi günümüzde şehirlerin büyüklüğü ve zenginliği, yüksek yüksek binalarla, yabancı mağaza isimleriyle ölçülür oldu.

“Milli ve yerli olalım” dedikçe yabancılaşmayı hızla sürdürmekteyiz. Oysa esas olan bir şehrin kimliği, kültürel ve sosyal faaliyetlerinin zenginliğiyle ölçülmesidir.

Kültürel ve sosyal etkinlikler, o şehrin kültürel kimliğidir. Ticaretten eğitime, evden işe, sokaktan toplumsal meselelere kadar her şey bu kimlikten etkilenmelidir.

Bu anlamda İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nin 2016-2017 kültürel faaliyetler programı, çeşitlilik bakımından oldukça yerli ve milli bir çizgide hazırlanmış.

Önceki gün yeni kültür sezonunun açılışı vardı. İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen’in yönetiminde hazırlanan programların tanıtımı yapıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Abdurrahman Şen, “milletlerin var olma mücadelesinin temelini, yerlilik ve milli oluşları beslemektedir” diyerek şunları söyledi:

“Kendi kültürümüzle beslenirsek daha dik dururuz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi kültür birliğini yıllardan beri alışılagelmiş, gelenek hale getirilmiş biçimde İstanbul’un tarihine, kültürüne, misyonuna, sanatına, estetiğine her şeyine yaraşacak bir anlayışla, geçmişten kopmadan, geleceğe taşınacak bir anlayışla faaliyetlerini icra etmektedir.

Kendi kültürümüzle beslendiğimiz oranda evrensel alanda daha güç ve dik duracağımızı, sağlam duracağımızı, söz sahibi olacağımızı biliyor, görüyor, inanıyor ve bu doğrultuda tamamen yerli bir bakış açısıyla ilerliyoruz”.

Evet, İBB kültür sezonunun açılış programlarından birisi 8-9 Ekim tarihleri arasında “II. Uluslararası İstanbul Sempozyumu” ile başlıyor.

“Yabancı Dil Olarak Arapça’nın Öğretimi” başlıklı sempozyum, Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde.

Bir diğer önemli etkinlik ise yine Ekim ayının 14’ünde, Aliya İzzetbegoviç özel etkinliği. Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul şubesinde yapılacak. Ekim ayı içerisinde kaçırılmayacak programlardan üçüncüsü de “Ölümünün 102. yılında, Şehbenderzâde Filibeli Ahmed Hilmi’nin” konuşulacağı açık oturum.

Elbet Ekim ayı programları bu kadar değil. Ekim ve diğer aylardaki programları İBB’nin internet sitesinden ve kültür merkezlerinden takip etmek mümkün.

Hemen her ilçemizde birden fazla kültür merkezleri var ve yine hepsinde ailece istifade edebileceğimiz programlar yer almakta.

Büyük şehirlerde sıkıştırılmış hayat koşuşturmasından dolayı teneffüs vermeye fırsat kalmıyor. Kültürel etkinlikler, özellikle de seminerler, teneffüs için birer ikramdır. 

Her ilçede kültür merkezleri bulunuyor dedik ama yanlış oldu, aslında neredeyse her semtimizde hem de modern tesisler yapılmış.

Yeri gelmişken 2004 yılından bu yana nereden nereye gelinmiş sayılarla hatırlayalım.

2004 yılında 4 kültür merkezi varken, 12 yılda 39 yeni kültür merkezi inşa edilmiş. 1420 olan koltuk kapasitesi 25 bini aşmış.

Ve 2004 yılından bugüne 30.477 kültürel etkinlik icra edilmiş.

Ne diyelim, istifade edilmesi umuduyla hayırlı olsun.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23