• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İnsanın özü yüreği buğdayın özü ruşeym

25 Ocak 2013
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

İnsan ne zaman insan olmaktan çıkar?
Yüreğini, kalbini, vicdanını safdışı bıraktığında.
Peki buğday, buğday olmaktan ne zaman çıkar?
Onun da insan gibi özü olan ruşeym ve kepeğini safdışı bırakınca.
Oysa dünyanın ve insanın yaratılış sisteminde, insan ile buğday arasında ezeli bir bütünlük vardır.

İnsanoğlunun beslendiği ilk yiyecek buğdaydır. İnsanın ve buğdayın hammaddesi topraktır ve buğday, diğer tahıl ürünlerinin de atasıdır.
Nasıl insanın özünü aldıktan sonra canavarlaşır ve insanlıktan çıkarsa, buğdayın da özü olan ruşeym maddesini aldıktan sonra o da faydasız ve zararsız hale gelmektedir.
Aklı başında tıp adamları, diyetisyenler, beslenme uzmanları derler ki; “Beyaz ekmek zehirdir.”
Yani ruşeym maddesi ve kepeği alınmış unlara katılan kimyasallar, beyaz ekmeği zehir haline getirmekte ve her türlü hastalığa davetiye çıkarmaktadır.
Bunu söyleyen namuslu uzmanları bir tarafa bırakalım, işin bizzat başında bulunan dürüst fırıncılar da beyaz ekmeğin zararlarını saymakla bitiremezler.
Soru hazır! “O zaman niye çıkarıyorlar?”
Cevap hazır! “Birincisi; Türkiye’deki un fabrikalarının yüzde doksanı, buğdayın ruşeymini ve kepeğini ayıran un fabrikalarından oluşuyor.
İkincisi; “Vatandaş zararlı olduğunu bile bile beyaz ekmek istiyor.
Hal bu iken beyaz ekmeğe direkt karşı çıkmak akıl kârı değil. Önce un fabrikalarının dönüşmesi ve unun, buğdayın özü olan kepek ve ruşeymle birlikte öğütülmesi.

¥

Ruşeym nedir? İşin ehilleri şöyle diyor:
“Dünyada ‘wheat germ’ olarak bilinen ruşeym, buğdayın en tepesindeki embriyosu. Bu madde tohumun üremesini ve çimlenmesini sağlıyor.
Yani buğdayın kalbi ve hayat kaynağı. ‘İnsanlığa sunulmuş altın bir ikram.’ Lif değeri yüksek, tokluk hissi veren lezzetli bir besin maddesi.
Türkiye’de tüketimi çok az ve fazla bilinmiyor. Avrupa ülkeleri ve ABD’de ise tüketimi oldukça yaygın.”
¥
Rahmetli dedem; “Buğday ekmeği katık istemez” derdi. Biz ise inanmazdık. Meğer pek haklıymış. Ruşeym her yaş için gerekli bir besinmiş.
O yıllarda bizim unumuz öyle her değirmende öğütülmezdi. Su değirmeninde öğütülürdü ve “su değirmeni buğdayın özünü almaz” derdi. Şimdi daha iyi anlaşılıyor.

¥

“Ruşeymin faydaları ve neden buğday ekmeği katık istemezmiş?
Bilimsel olarak şöyle cevap veriliyor:
Yüksek miktarda A, E ve B1 vitamini, Folik Asit, Fosfor, Thiamin, Çinko, Demir, Magnezyum, Manganez ve Krom gibi birçok besin kaynağı içerir.
Protein deposudur. Sindirim sisteminin çalışmasını düzenler. Koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Yaşlanmayı geciktirir. Obeziteyi önler. Bağışıklık sistemini destekler. Diyabetli hastalarda damar komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olur.”

¥

Buğdayın esası olan kepek ile ruşeymi buğdaydan ayırınca, insanın beş duyu organını almaktan farkı kalmıyor.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23