• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İnsanlığı Karanlık Çağdan Kur’an-ı Kerim Çıkarmıştır

26 Nisan 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Ey kardeş! Bu sonsuz bir dergâhtır

Her ulaştığın yer Allah’a doğrudur”. Mevlana Celaleddin Hz.

Dün tanıtmaya çalıştığım kitabın muhtevasından hızımı alamadım. Dolayısıyla Prof. Dr. Mehmet Bayrakdar hoca üzerine az yarenlik edeyim.

Mehmet Bayrakdar hoca belki unutmuştur lakin ben onu unutmamışımdır. Kitabın ortasından yazar ve konuşurdu.

1985 veya 86 yılıydı, “İslam’da Bilim Ve Teknoloji Tarihi” kitabı vesilesiyle tanışmıştık. Daha sonraları kısa süreli sohbetlerimiz olmuştu ve “İşte kafamdaki Müslüman tipi” diye sevmiştim.

Maaşallah hoca hiç yerinde durmadığı ve sürekli hareket halinde olduğu için bir daha karşılaşmamıştık. Yedi Tepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nde olduğunu, dün tanıttığım İnkılâb Yayınları’ndan çıkan “İslam Bilim Adamları” kitabından öğrendim.

Yukarıda da dediğim gibi hızımı alamadım. Hocanın eserinden pasajlar paylaşmak istiyorum.

¥

“İslam toplumlarının her geçen gün ‘batı türü’ hayat tarzını benimsemesinin esas nedeni, onların ürettikleri bilim ve teknolojiye hayranlık duyup, aşağılık duygusuna kapılmasıdır. Bu duyguyla batıyı taklip edip kendimize değer kazandırmak istiyoruz. Oysa bu çok yanlış bir yaklaşım ve tutumdur.

Sanmayın ki, batılılar bizden daha akıllıdırlar. Daha akıllı olsalardı, kendilerinin adlandırdığı şekliyle milattan sonra III. Yüzyıldan 1100 yılına kadarki ‘Orta Çağlarına’ ‘Karanlık Çağ’ demezlerdi.

Biliniz ki, batı bu uzun “Karanlık Çağdan”, bizim atalarımızın ilmi ve felsefi eserlerini, X. yüzyıldan itibaren o gün batının ortak bilim dili olan Latince’ye çevirerek kurtulabilmişlerdir”.

¥

Mehmet Bayrakdar hocanın ilim ve bilim dünyasına nüfuz etmesi, Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerif kaynaklıdır. Onun nezdinde ilmin de bilimin de merkezi Kitap ve Sünnettir.

Bu konuda şunları kaydetmektedir:

“Kur’an-ı Kerim’in vahyedilmeye ve Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in 610 yılında Peygamberlikle görevlendirilmeye başlamasından sonra insanlığın kaderi değişti.

İlk dönem Müslümanları, bir taraftan Kur’an’ın öğretileriyle, diğer taraftan Hz. Peygamber (s.a.v.)’in örnekliğiyle bilime teşvik edildiler.

Fethedilen topraklardaki yabancı kültürleri ve düşünceleri araştırdılar.

Çünkü Kur’an-ı Kerim; ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu’? (Zümer, 9) diyordu; sivrisinekten deveye, denizlerden güneşe ve yıldızlara kadar Müslümanların dikkatini çekerek yüzlerce ayetin sonunda; ‘Düşünmez misiniz’? ‘Akletmiyor musunuz’? gibi ikazlarla, insanları düşünmeye yönlendiriyordu.

‘Yeryüzünde hiç dolaşmıyorlar mı? Aklettikleri kalpleri, işittikleri kulakları yok mu? Kör olan gözleri değil, göğüslerindeki kalpleridir’. (Hac, 46)

Benzer başka ayetlerde, ‘yeryüzünde dolaşın; çeşitli milletlerin akıbetlerine bakınız’ deniliyor.

Dolayısıyla Allah, Müslümanlara bütün evren bir kitaptır ve tarih bir kitaptır, okuyunuz demek istiyordu”.

¥

Evet, hoca böyle söylüyor. Umudumuz odur ki, Kur’an’dan ve Sünnetten anladığını iddia ederek, “milletin vicdanları yerine cüzdanlarına hitabeden” kimseler de İslam’a böyle bakarlar.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23