• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İskilipli Atıf Hoca

07 Şubat 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Söz ve tavırlar birleşmedikçe, hükümet icraatlarının halk üzerinde tesiri görülmez”. İskilipli Atıf Hoca.

Medreseden darağacına giden büyük âlimlerimizden İskilipli Atıf hocamız, doksan yıl önce, 4 Şubat 1926 senesinde idam edilerek şehid edilmişti. Ruhu için el-Fatiha.

“Nasıl idam edildi, idam eden ve ettiren kimlerdi, isnat edilen suç neydi, suçlandığı tarihte ilgili kanun ve yasa maddesi olmadığı ve üstelik beraat ettiği halde neden idam edildi?” gibi soruların hepsi gün yüzüne çıktı.

İskilipli Atıf hocamızla ilgili kitaplar yazıldı, eski milletvekillerinden Mehmet Sılay tarafından, Ankara Asri Mezarlıktaki kabrinden kemikleri alınarak memleketi İskilip’e defnedildi.

Bir de yine Atıf hocamızın anlatıldığı, zatımın da emeği geçen ve Mesut Uçakan tarafından çekilen “Kelebekler Sonsuza Uçar” filmi yapıldı.

¥

Merhum Atıf hocamız, bizim medeniyetimizi yoğuranlardandır.

Bu hususta İnkılab Yayınları’ndan çıkan “Medeniyetimizin Sosyal Dinamikleri” adlı güzel bir eseri vardır.

Daha önce bu sütunda tanıtmıştım. Vefatı münasebetiyle o eserinden bazı pasajları paylaşmak istiyorum. “İyilikleri yayınız düsturunun” öncülerindendir.

¥

Acem padişahlarından Yezdicerd, “Mülk ve devletin salah ve bekası neyle olur” diye hikmetli bir zata sorması üzerine o zat şöyle demiştir:

“Tebaya şefkat ve yumuşaklıkla muamele etmek, vergi tahsil esnasında, sertlik ve şiddet göstermemek, ulûlemr ve memurlar daima adaletle davranarak kendilerini tebaya sevdirmek, ülke içinde yolları haydut ve şakilerin saldırısından korumak, zalimlerden mazlumların haklarını almakla, mülk ve devletin salah ve bekası temin edilebilir”.

¥

Bir başka soru da zulümle ilgilidir ve cevabı şöyledir: Zulüm üç kısımdır:

-“Allah Teala’ya karşı olan: Küfür, şirk, nifak, isyan gibi.

-“Halka karşı olan: İnsanların can, mal, ırzları ve sair haklarına tecavüz gibi”.

-“Kendi şahsına karşı olan: Bir şahsın nefsani şehvetlerine kapılarak, dünya ve ahirette kendisi için zararlı olan hal ve hareketlerde bulunması gibi.

Cenab-ı Peygamber-i Zişan Efendimiz buyurdular ki;

“Açık ve gizli şirkin ve dinsizliğin her çeşidinden, nefsani şehvetlerin ifsadından dinini koru. Bütün söz ve hareketlerin, ancak Allah rızasına nail olmak için olup, fesat şaibesinden beri olsun. Eğer böyle yaparsan senin için az bir amel kâfidir”.

¥

“Elhamdülillah Müslümanım” diyen hepimizin şu hakikate uyma ihtiyacı vardır. Şöyle diyor Atıf hocamız:

“Kur’an-ı Mecid; Müslümanların arasında tam bir bağ kurulabilmesi için kardeşlik, birlik, ahlak güzelliği ve yardımlaşmayı emrediyor.

Kur’an-ı Celil; Müslüman kitleye zayıflık gelmemesi için ayrılık, bölünme, ihtilaf, sefahat ve ataleti şiddetle yasaklayıp emrediyor.

Söze Atıf hocamızın, Hud Suresi 11. âyetini hatırlatmasıyla nihayet verelim:

“Zalimlere meyledip, sevgi göstermeyiniz. Eğer onlara meyledip sevgi gösterirseniz, size cehennem azabı dokunur.”

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23