• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İstiklal ve İslam Şairi Mehmet Akif Ersoy

27 Aralık 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

İstiklal ve İslam şairimiz merhum Mehmet Akif Ersoy’un Rahmet-i Rahman’a kavuşmasının üzerinden 80 yıl geçti.

Rabbimin rahmetiyle kuşattığı inancıyla, isteyenlerle ruhu şerifine birer Fatiha gönderelim.

Mehmet Akif üzerine yazmak ve konuşmak zor işlerden birisidir. Onun ahlak ve iman anlayışı çerçevesinde, istiklal ve istikbalimizi nasıl muhafaza edebilir ve yaşayabiliriz, onu tefekkür etsek yeter.

Mehmet Akif’in fikir ve düşünce dünyasını derinlemesine irdeleyen ve inceleyen merhum A. Cerrahoğlu şöyle tarif ediyor:

- “Divan şairlerini aradığımız zaman, duvarlarından şarap sızan bir meyhaneye yahut da gümüş kurnalı bir hamama gideriz. Hâlbuki Akif’i aradığımız zaman gideceğimiz yer Fatih Camii’dir”.

Bu ifadeden sonra sözü Akif’e bırakalım ve yetiştiği ortama bakalım.

“İlk dini terbiyemi veren, ev ve mahalle, iptidai, rüşti tahsilde aldığım telkin olmuştur.

Bilhassa evin bu husustaki tesiri büyüktür. Annem çok abid ve zahid bir hanımdı. Babam da öyle her ikisinin de dini selabetleri (kavi, güçlü) vardır. İbadetin vecdini, zevkini, heyecanını tatmışlardı”.

¥

Evet, bugün maalesef evlerimiz bir “aile yuvası ve mektep” olmaktan çıkıp, televizyon ve telefonlar gibi dijital aletlerin hayatımızı yönettiği barınma yerine dönmüştür.

Akif’in yakın dostlarından biri şöyle diyor:

- “Amentüyü bir daha unutmamak üzere ezberleyen Akif, ahiret gününe temiz yürekli bir çocuk gibi inanırdı. Karşısındaki kim olursa olsun, bu saf inancın sahibine hürmet ederdi.”

Akif’in İslam anlayışına göre İslamiyet ruhsuz bir ceset değildi. Yabancı hurafelerden ayıklanan gerçek İslam, hayatın bütün ihtiyaç, icat ve yeniliklerine uygundu.

Sıkça dile getirdiği ve heyecanla istediği şuydu:

“İslam ruhunun birliği mutlaka korunup güçlendirilmelidir”.

¥

II. Abdülhamid Han’ın tahttan indirilmesiyle “Hilal’e” karşı hız kazanan Haçlı düşmanlığı, doğu âlemi ve özellikle İslam dünyası ile çatışma durumundaydı.

Haçlı fanatikliği sürüyordu. Bugün de olduğu gibi Taassup içinde yüzen Haçlı ruhu, İslam dünyasına kudurgan bir kin besliyor ve Müslüman toplumları iliklerine kadar sömürmeye devam ediyordu.

Akif o günlerde şu uyarıyı yapar. Günümüzde de sıkça dile getirilmelidir:

“İslam millet ve memleketleri birbirine kenetlenmeli ve büyük bir savunma savaşına hazırlanmalıdır. Bunun için de Avrupa memleketlerine muhtaç olmamalıdır.

İnsanları hürriyete kavuşturacak en emniyetli yol bilgi ve ilerlemedir. İslam dini hiçbir zaman pozitif bilgilerle çatışmaz. İslamiyet ilerlemeye mani değildir”.

¥

Evet, İstiklal ve İslam şairimizin vefatının 80. yılı münasebetiyle Ankara ve İstanbul’da anma programları yapılacak.

İstanbul’da İBB Kültür Daire Başkanlığı koordinesinde, valilik ve milli eğitim görevlilerinin katılımıyla, mezarının başında Kur’an-ı Kerim okunacak, öğrencilerin şiirlerinden sonra eğer gelebilirse torunu Selma Argon konuşma yapacak.

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23