• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

İstiklalimizi kazanan irade devletini de kurdu

15 Şubat 2017
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Uzak yahut yakın tarihi, kendi milletinden gizlenmiş, kaçırılmış, anlatılmamış hatta aleyhinde yazılmış, yazılanları ders kitabı olarak okutulmuş bizden başka millet bulamazsınız.

İsteyen CHP döneminde yazılan tarih kitaplarına bir baksın. Bırakın gerçekleri saptırmayı, hakaret ve ihanet dolu bir yığın bilgilerle donatılmış bir tarih okudu nice nesiller.

Mesela tarih kitapları başta olmak üzere, Osmanlı’nın kötü artığı İttihat ve Terakkicilerin, II. Abdülhamid’i tahttan indirdikten sonra Osmanlı Devleti’nin sonunu nasıl getirdikleri, ders kitaplarında anlatılır mı? Ben rastlamadım.

Ders kitaplarından vazgeçtik, bu büyük ihanet; kaç romanda, hikâyede, tiyatro veya sinema filminde gerçek haliyle işlenmiştir? Hiç!..

¥

Cumhuriyeti kuran hakiki milli irade, bugüne kadar hangi tarih kitaplarında, romanlarda, hikâyelerde, filmlerde veya dizilerde anlatılmıştır? Hiç!..

Oysa İstiklal Mücadelesinde din adamlarının rolü oldukça büyüktür ve halkın önündeki öncelikli liderlerdendir.

Eğer Milli Mücadelede din adamları halkımızı her bakımdan desteklemeseydi, İttihat ve Terakkiciler çoktan ülkeyi bölük pörçük etmişlerdi.

Sultan Vahidettin, Gazi’yi Samsun’a gönderdiğinde, kendisini şehirde ilk karşılayan heyetin başında din adamları vardı.

Yine Erzurum, Sivas ve Amasya kongrelerinde hep din adamları öndeydi. Burası Müslüman bir ülkeydi, halk imanının gereği vatanına sahip çıkmakla yükümlüydü.

¥

Birinci ve İkinci TBMM’deki din âlimleri de bugüne kadar hiç anlatılmadı. Pek çoğu unutuldu. Hâlbuki İstiklalimizin her zerresinde onların büyük emekleri vardır.

Yalnız bir not düşelim. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları arasında çıkan ve Prof. Dr. Ali Sarıkoyuncu tarafından bu hususta güzel bir eser hazırlamış.

“Milli Mücadelede Din Adamları” ismiyle çıkan kitap, bütün cephelerde yer alan din adamlarını anlatmış.

¥

Mesela Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi’yi kaç kişi bilir. Hangi tarih kitabımızda yahut romanlarda, hikâyelerde, dizilerde, filmlerde anlatılmıştır? Hiç!..

Merhum Ahmet Hulusi Efendi, İzmir’in işgalinden dört saat sonra Denizli’de miting düzenleyerek şu fetvayı verir:

- “İşgal edilen memleket halkının silaha sarılması dini bir vazifedir”.

Sadece İzmir mi, bütün bir yurtta hem silah kuşanmışlar hem de halkımıza milli ve manevi moral vererek cephelerde yalnız bırakmamışlardır.

Bu din adamlarımızın önemli bir kısmı TBMM’ye halkın temsilcisi olarak girmiştir. Cumhuriyetin kuruluşuna önderlik etmişlerdir.

¥

Bu konularda bilgi-belge isteyenler olursa, “Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı”, “Cumhurbaşkanlığı” ve “Osmanlı Arşivleri”, İstiklal Mücadelesinde ve Cumhuriyetin kuruluşunda din adamlarının kimler olduğunu ve nasıl roller üstlendiklerini anlatmaktadır.

Milletin kurduğu Cumhuriyet, inkılaplar ve sonrasında, CHP’nin tek parti döneminde halkın elinden alınmış, alınmakla kalmamış, vatandaş dışlanmış, devlet belli bir zümreye ihale edilmiştir.

Şimdi ise devletimiz asıl sahibine iade olunacaktır.  

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23