• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kırgızistan Kültür Müşavirliğimiz Kapalı

08 Ekim 2013
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]
Kime söylesem; “Bu nasıl iş, olmaz öyle şey” diyor. Kırgızistan’daki “kültür müşavirliğimizin” kapalı olduğuna kimse inanmıyor.
Yalnız şimdiki Bakan Ömer Çelik zamanında kapatılmamış. Ertuğrul Günay devrinde kapatılmış.
Kültür müşavirliğinin kapalı olduğunu duyduğum andan itibaren ve şimdi de aklıma geldikçe, dudaklarımı kapatamıyor ve gülüyorum.
Yahu nasıl olabilir. Dünyanın diğer bütün ülkelerinde kültür müşavirliklerimiz kapatılsa bile asla ama asla Orta Asya ile kapatılmamalıdır.
Her türlü tahribe rağmen; “dilimiz bir, dinimiz bir.” Kültürel kodlarımız arasında zerre fark yok. Aşımız bir, ekmeğimiz bir, düğünümüz bir, cenazemiz bir, harmanımız bir.
Bir, bir, bir diye binlerce birliktelik sayabilirim. Ama aramıza bin yıldır sokulan ayrılıklar yüzünden birbirimizden kopmuşuz.
Şurada on, oniki yıldır yeniden kucaklaşıyoruz, yeniden tanışıyoruz ve aramızdaki insani ve İslami bağları yeniden kurmaya çalışıyoruz.
Tam bu sırada kültür müşavirliği öylesine lazım ki, birbirimize kültürel taşımacılık yapacakken, çat diye sen o kapıyı kapat iyi mi?
Hani şimdi söyleyeceğimi ben de pek beğenmeyeceğim ama insanın aklına şu geliyor
Malum Ertuğrul Günay eski solcudur. Moskova yanlısı mı, Çin yanlısı mıydı onu bilmiyorum ama acaba diyorum.
-“Kırgızistan ile Türkiye arasındaki kültürel köprüyü kapatmak için mi kültür müşavirliğini kapatmış olabilir.”
Allah!.. Allah!.. Atayurt ile Anayurt arasındaki kültürel köprü kapatılır mı yahu? Gerçi mutlaka bir izahı vardır ama ne pahasına olursa olsun, hiçbir sebep geçerli olamaz.
Umarım yeni Bakan Ömer Çelik bu meselenin üzerinde durur.
Bütün dünya ülkeleri birbirlerine kültür taşımacılığı yaparken, bizim birbirimizle olan kültürel kodlarımızı güçlendireceğimiz sırada kapatıyoruz.
¥
Bişkek ve diğer şehirlerde rastladığım iş adamlarımızı üzen bir başka duyumum da şu:
Kültür müşavirliğinden sonra ekonomik müşavirliğimiz de kapatılacakmış.
İnsanların buna da aklı ermiyor. İş çevrelerimiz Kırgızistan’a yatırıma koşarken, ekonomik müşavirliğinin kapatılacağı haberi hem bizimkileri hem Kırgızları rahatsız etmiş.
Çinli ve Moskovalı iş adamları, Kırgızistan’da yatırım için cirit atarken, Kırgızlar Türkiye’den gelenlere kucak açarken, ekonomi müşavirliğinin kapatılmasına bir anlam verilemiyor.
Yeri gelmişken yaşadığım bir şeyi anlatayım. Kırgızistan’a giderken ilk önce Oş şehrine varmıştım.
Uçağın içi tabiri caizse çaka çaka insan ve tekstil ürünleriyle doluydu. Sanırsınız ki Laleli’de tekstil ürünü kalmamış hepsini Oşlular almış.
Bu talebi gören THY, Oş seferlerini hemen haftada üç güne çıkarmış, şimdi beş güne çıkarmaya çalışıyormuş.
Yani ekonomi müşavirliğinin yapması gereken iki ülke arasındaki bağlantıları, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ve Genel Müdür Temel Kotil yapıyor.
Umarım bir yanlışlık vardır. Kültür müşavirliği açılır, ekonomi müşavirliği kapatılmaz.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23