• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Kosova’dan Rumelihisarı’na

14 Mayıs 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

İmanı sağlam aksakallar derler ki;

“Dünyada iki tür insan vardır. Bir iyiler, bir de kötüler. İyiler Habil ruhlu ve huylu, kötüler de Kabil ruhlu ve huylu”.

Yine derler ki;

“Öyle topluluklar vardır ki, iyilerden yana gibi gözüküp, ruh hırsızlığı, iman hırsızlığı yapar ve istediklerini elde edince, esas yerleri olan kötülerin yanına koşarlar. Bunlara aldanmak, kişilerin iman zayıflığına delalettir”.

Hamdolsun Türkiye, içimizdeki ve dışımızdaki tüm iyi insanlar nezdinde, Müslüman bir ülke olmasının ve şanlı ecdadımız Osmanlı’nın “iyilik kervanını” yürüten bir ülke.

İşte bu iyilik kervanlarından birisinin durağı Kosova’nın İpek şehrine bağlı, Suşitsa köyündeki Mehmet Akif Ersoy Camii’dir.

Dünya coğrafyasının neresinde bir Selçuklu ve Osmanlı eseri varsa, onu ayağa kaldıran ve tarihimize, kültürümüze kazandıran TİKA’nın, binbir güzel eserlerinden birisi de bu camidir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen hafta TİKA’nın restore ettirdiği eserlerle birlikte açılışını yaptığı cami, Osmanlı döneminde köy halkı tarafından 1861 yılında milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un babası Tahir Efendinin, İstanbul’da eğitimini tamamladıktan sonra imamlık yapması için inşa edilmiş.

1999 yılında Kosova’da yaşanan savaş sırasında yakılan ve büyük oranda yıkılan cami, bu tarihten itibaren TİKA’nın çalışmalarına kadar uzun süre harap haldeymiş.

Şimdi cami aslına uygun restore edilerek çevre düzenlemesi yapılmış ve ibadete açıldı. Şu bilgiyi de paylaşalım.

Mehmet Akif Ersoy Camii’nin tahribatı sırasında merhum Tahir Efendinin akrabaları tarafından emanete alınan ve üzerinde; “YA MÜFETTİH BİL EBVAB İFTAHLENA HAYREL ESBAB”, “Ey kapıları açan, bize hayır kapılarını (iyilik kapılarını) aç” niyazı nakşedilen kitabe, restorasyon sırasında camideki ait olduğu yere konulmuş.

Buradan geçelim Rumelihisarı veya Boğazkesen Kalesi’ndeki Fatih Camii’ne. Sözüm amentüsü sağlam insanlaradır.

Allah aşkına, şu hale bakar mısınız? Bir tarafta sınırlarımız içerisinde ve dışında bulunan tüm dini ve milli eserleri onaran ve hayata kazandıran bir iyiler var.

Bir tarafta da bu iyilere ve iyiliklere karşı, kin ve öfke besleyen kötüler ve bu kötülükleri destekleyenler var.

Rabbime binlerce hamdolsun ki, memleketimizdeki ve yurtdışındaki iyi milletimizin seçimiyle cesur yürek bir Cumhurbaşkanımız, başbakanımız hükümetimiz var da iyilik kervanları yürümekte.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen hafta TİKA’nın toplu açılışlarında, Rumelihisarı’ndaki cami ile ilgili de konuşarak, buradaki camiinin Ramazan ayına yetişmese bile Bayram namazına yetişeceğini tahmin ettiğini söylemişti.

İnşaallah Ramazan’a yetişir, yetişmezse yaklaşık 130 yıl sonra ilk Bayram namazı orada kılınır, belki Cumhurbaşkanı da namazını orada kılar.

Sözü Erdoğan’ın ifadeleriyle bitirelim;

“Tarihimizi iyi öğreneceğiz. Tarihimizin bize bıraktığı mirasa iyi sahip çıkacağız ki yanlışların tekerrürüne mani olabilelim”.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23