• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Mahir İz

09 Temmuz 2020
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Bilgisi, görgüsü, nezaketi ve cömertliğiyle sıradanlığı aşmış ve ma’şeri vicdan mabedinin kubbelerinde hoş bir sada bırakmış çok nezih bir insandır Mahir İz” diye tarif eder Mustafa Özdamar.

İnsan için “kâinatın en şerefli yaratılmışı” denilir ya. “İşte bu sıfata sahip olan bir mümin nasıl olur, ilim-irfan sahibi nasıl olunur, ilim öğretmek-öğrenmek ne demektir, insanlığın hizmetine nasıl sunulur” gibi daha nice soruların cevabı Mahir İz hocanın hayatının özetidir.

Mahir İz, 28 Ocak 1895 yılında dünyaya gelir. 9 Temmuz 1974 yılında rahmeti rahmana kavuşur. 79 yıllık hayatı, sırat-ı müstakim üzeredir.

……………..

Babası Medine ve Ankara kadılıklarında bulunan es-Seyyid İsmail Abdülhalim Efendidir. Ertuğrul Düzdağ, Mahir İz’in hayatına dair şu bilgileri verir:

“Baba tarafından Seyyid ve âlimler ocağı bir aileden olan Mahir İz, anası tarafından da yine ilmiye sınıfından bir aileye mensuptur.

Mahir İz Bey, babasının kadılıkları sırasında, Midilli, Balıkesir, Isparta, Medine ve Ankara’da ilk ve orta tahsilini yaparak, Ankara Sultanisi’nden mezun olmuştur.

1916’da, Birinci Dünya Harbi içinde aynı okulun ilk kısmında, Türkçe öğretmenliği ile muallimlik hayatına başlamıştır.

Birinci Büyük Millet Meclisinin açılması üzerine diğer öğretmenlerle beraber, Meclis’in zabıt kalemini teşkil etmiş, burada ikinci grup şefi ve zabıt mümeyyizi olmuştur”.

……………….

Mahir İz hocamızın hayatı yakın tarihe şahitlikleriyle doludur. Aile muhitinde gördükleri ve yaşadıkları dışında, bizzat şahitlik ettiği olaylar ve elli yıl süren hocalık hayatı sebebiyle, devrin ileri gelen din, siyaset ve edebiyat şahsiyetleriyle yakın münasebetlerde bulunmuş ve bunların kendi iman ve fikrine yakın olanlarıyla dostluklar kurmuştur.

Yakın dostlarından birisi de I. TBMM’den bu tarafa İstiklal ve İslam Şairi Mehmet Akif Ersoy’dur. Mahir hocayı tanımak-anlamak isteyenler için iki eser tavsiye edelim.

Birincisi kendi yaşadıklarını kaleme aldığı “Yılların İzi”. Diğeri Mustafa Özdamar’ın talebeleri ve dostlarıyla yaptığı röportajlardan oluşan “Mahir İz Hoca” isimli kitap.

……………..

Mahir İz hocayı tanıyanların ortak kanaati şudur:

“Amentüsüne teslim olmuş, yüksek iman sahibi ve bu imanın gereği ahlaklı ve vicdanlı bir hayat yaşamıştır”.

Böyle bir münevvere hayran olmamak imkânsız! Üstelik öyle bir devirde bulunmuş ki, “Allah” demenin suç sayılıp, İslam’ı çağrıştıran her şeye düşman olunan bir devir.

Hayatı boyunca çalışırken ve emekli olduktan sonra da maaşının yüzde iki buçuğunu zekât vermeyi bir gün dahi ihmal etmeyen Mahir İz’in hayatında öyle “mümince izler” var ki, insanı kâmil olma yolundaki merdiven basamakları gibi.

…………..

Ezcümle Mahir İz hocadan:

- “Allah’a ve ahiret gününe iman, insanı kötülerden ve kötülüklerden korur. Kul emek sarf eder, Allah karşılığını zamanı gelince verir”.

Ruhu için el-Fatiha.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

SACİT

Allah CC bizleri de onun gibi salih kullarından eylesin. Amin.

Okudum;

Ve hepimiz Mahirİz diyorum o zaman ben..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23