• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Moral motivasyon ve şifa kaynağı zeytin

30 Kasım 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Yazının başlığı sanki bir reklama gider gibi gözükse de öyle değil. Zeytin ve zeytinyağının şifa deposu olduğunu herkes bilir.

Bizim nesil gençlik yıllarından hatırlar.

ABD patentli süt tozu ve margarinlerin satılması için zeytinyağının kalp ve damar tıkanıklığı hastalığından tutun da bilumum dertlerin sebebi olarak gösteriliyordu.

Doktorların kullanıldığı daha nice böyle aldatmalarla yıllarımız geçti. Allah’tan korkmadan, kuldan utanmadan ne büyük kötülükler yapıldı. Geçelim.

Efendim zeytin ve yağından ziyade, ağaçlarının üzerinde durmak istiyorum. Zeytin; Tevrat, İncil ve Kur’an-ı Kerim’de zikredilmekte ve övülmektedir.

Bu konu üzerinde de duracak değilim. Bildiğim yahut öğrendiğim şu ki zeytincilik, yerel kalkınma ve ihracatı hususunda en önde gelen beslenme kaynağımızdır.

Hafta sonu İznik’e giderken, onlarca zeytin bahçeleri gördük. Hasat mevsimiymiş, zeytin dallarının altları hasat işçileriyle doluydu.

Bu güzellikleri görünce zeytinin daldan sofraya gelen yolculuğuna dair bilgiler edinmek istedim. Oldukça zorlu bir yolculuğu varmış.

Tarım Bakanlığı’nın, zeytincilik yapmak isteyen üreticileri her bakımdan desteklediğini öğrendim. Meğer zeytin yetiştirmek çocuk yetiştirmek kadar hassasiyet isteyen bir işmiş.

Hal böyle olunca zeytin ağaçlarının da insanın gözü gibi korunması gerekliymiş. “Her nimet emanettir ama zeytin baştır” denilirmiş.

Tarım Bakanlığı’nın üzerinde durulması istenilen çok daha başka bir konu var ki, “imdat” çığlığı ile duyurulmalıymış.

İznik başta olmak üzere zeytin yetişen çeşitli bölgelerimizde zeytinlikler satılıyor, bahçelerine yazlıklar yapılıyormuş.

Adeta bir insan gibi büyütülen 20 ila 300 yaşındaki zeytin ağaçları kesiliyormuş. Zeytin işletmecileri bu umursamazlık ve aymazlıktan son derece mustarip durumdalar.

Devletin zeytin bahçelerinin satış işine mutlaka el atmasını ve zeytincilik yapacaklara satılmasını istiyorlar.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatında en önde olmamız gerekirken, ne yazık ki son yıllarda zeytinliklerin yok edilmesi sebebiyle dokuzuncu sıraya kadar düşmüşüz.

Oysa zeytinin ana vatanı Anadolu’dur. İnsanlık tarihi boyunca barış ve bereketin adı olan bu ağaç, İtalya, Yunanistan, Fransa, İspanya, Afrika ve Amerika’ya bizden gitmiş. 

2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde zeytin yetiştiriciliği, 81 ilin 37’sinde, 843 ilçenin 290’ında, yaklaşık 400 bin işletmede, tarım alanlarının yaklaşık %3,6’sında, meyve alanlarının %9,7’sinde ve yaklaşık 700 bin hektar alanda yapılmaktaymış.

Bu araziler üzerinde bulunan 170 milyona varan ağaç varlığı ve 1.700.000 ton tane zeytin üretimi ile dünyanın en önemli zeytin üreticisi ülkeleri arasındaymışız. Ne yazık ki satılan zeytinliklerde kesilen ağaçlar yüzünden ağaç sayısı oldukça aşağılara doğru seyretmekte imiş. İmdat”!

Bugün dikilen bir zeytin ağacını, 25 nesil görebilirmiş. Bu sebeple; “Bırakılacak en hayırlı miras, zeytin ağacıdır” deniliyor. Vesselam.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23