• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Osmanoğulları’nın dramı

09 Mayıs 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Dünyanın en uzun ömürlü hanedan ailesi olan Osmanoğulları, Türk İslam tarihinde müstesna bir rol oynamışlardır. Bu bakımdan onları sevmek, din ve tarih şuurunun emridir”. Kadir Mısıroğlu.

Kadir ağabeyin eserlerinden birisi ve hatta belgesellere de konu olan eseri, “Osmanoğulları’nın Dramı” adlı kitabıdır.

Bu eserinde yine yalan söyleyen tarihin yalanlarını gün yüzüne çıkarmaktadır. Kitabın ilk sayfalarında Kadir ağabey şöyle bir bilgi verir.

“2006 yılı Ocak ayında TRT ve EBU (Avrupa Yayın Birliği) ile ortaklaşa, “Osmanoğlu’nun Sürgünü” adıyla müteselsil (zincirleme) bir belgesel yayınlanmıştır.

Tarafsız televizyoncu Kerime Şenyücel’in gayretli çalışmaları ile ortaya çıkan ve bizimle de yapılmış röportajı ihtiva eden bu belgesel ile Osmanlı Hanedanı mensuplarının mağduriyetleri bütün açıklığıyla ortaya konulmuştur.

Resmi bir kurum tarafından yapılmış olan bu neşriyat, Cumhuriyet rejiminin, tarihi geçmişimizle barışması yolunda ciddi bir adım olmuştur.

Bu vesileyle şunu da belirtmek isteriz ki, Osmanlı Hanedanı hakkındaki çeşitli yayınlarda Hanedana mensup kadınların dekolte resimleri yer almaktadır.

Okuyuculara kadınların harem haricinde dahi dekolte olduklarını zannı verilmektedir. Hâlbuki bunlar, düğün gibi fevkalade vesilelerle harem dâhilinde -kadın fotoğrafçılar marifetiyle- çekilmiş resimlerdir.

Şahısların albümlerinde saklanırdı. Hanedan sürgüne gönderilince, bu resimler de muhafazasını kaybetmiş, çeşitli kimselere intikal etmiştir. Şahsen bizim albümümüzde de böyle resimler vardır.

Diğer taraftan yurtdışına çocukken çıkarılmış bulunanlar veya gurbette doğmuş olanlar, ecnebi memleketlerde İslami bir hayat yaşama imkânı bulamadıkları için böylelerinin de dekolte resimleri Hanedana ait kitaplarda çokça görülmekte ve halkımız, bunları müşahede ettikçe, Hanedanın dejenere olduğu kanaatine varmaktadır.

Hâlbuki bu, zaruri gurbet şartlarından doğmuş bulunduğu gibi vebali de Hanedandan ziyade, onları nâgehanî bir surette yâd ellere sürgün edenlere aittir.

Bilindiği üzere, Hanedan sürgün edilirken hiç kimsenin Müslüman bir ülkeye gidip yerleşmesine imkân verilmemiş ve ellerine tutuşturulan -sadece çıkış için kullanılabilecek pasaporta- Batı memleketleri yazılmıştır.

Böyle olduğu halde çeşitli vesilelerle Beyrut, Şam ve Mısır’a gidebilenler, eski terbiye ve an’aneleriyle birlikte İslami şuurlarını muhafaza edebilmişlerdir”.

¥

Kadir ağabeyin sözünü ettiği belgesel halen TRT’nin arşivlerindedir. Arşivler hafıza tazelemek, hakikatlerin ortaya çıkması ve yaşaması için vardır.

TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’den beklenen, “Osmanoğlu’nun Sürgünü” adlı belgeselin yeniden gösterilmesidir.

Özellikle genç nesiller açısından oldukça önemlidir. Maalesef eğitim teşkilatımız, Tarih-i Osmani’yi, Devlet-i Aliye’yi anlatmakta mecalsiz kalmaktadır.

İşte bu da bizim dramımız.

Acaba dünyada kendi tarihini kendi insanına binbir yola rağmen anlatamayan kaç ülke vardır bilemiyorum. Bilen varsa söylesin.

Neyse merhum Kadir ağabeyden söz ederken, mevzuyu değiştirmeyelim. Bir Kadir Mısıroğlu daha yok ama 75’i aşkın kitabıyla sözünü söylemeye devam edecek.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23