• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Ötüken’den nokta atışlı kitaplar

30 Mayıs 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Günümüzde ciddi manada kitap yayıncılığı yapanların sayısı bir elin parmakları kadar desek pek yanlış olmaz.

Emeğe, telife, yazara, okuyana ve daha da önemlisi “kitap toplumu” olmamıza rağmen (öyle inanıyoruz) kitaba saygının azaldığı bir ortamda, Ötüken Yayınları gibi işi sadece yayıncılık olan müesseseler azaldı.

Çok vakittir kitap fuarlarına mümkün mertebe gitmem. Büyük alışveriş merkezlerindeki kitapevlerine girmem.

Sebebi şu. Buralara uğradığımda karşılaştığım ilginç kapaklı, ilginç isimli “çok satanlar” diye insanın gözüne sokulan nesnelerin, Google’den apartılmış olmalarıdır.

Ne yazık ki, en pespayeleri de dini muhtevalı kitap görünümlü sömürgen olanlardır.  

Eğer böyle yerlere girersem, hırsızlama ve asparagas olanlara bakmadan, dükkanların arka raflarına konulmuş; “el, göz, fikir, düşünce ve emek” verilmiş kitaplara bakarım.

Neyse lafı fazla dağıtmadan, bu hafta tanıtmaya çalışacağım eserlere geleyim.

Ötüken Yayınları arasından çıkan nokta atışlı kitaplardan ilki, “Sahhaf Raif Yelkenci’nin” anlatıldığı “Ahmet Güner Sayar’ın” yazdığı kitap.

Dünyanın en acılı ve sancılı “Sahhaflığı”, bizim gibi dili, dini, milli değerleri birkaç kez kadre uğramış toplumlara aittir.

Sahhaf Raif Yelkenci’nin sahhaflığında kadre uğramanın ana hatlarını bulabilirsiniz.

Ötüken’den çıkan bir diğer eser; “Mahbûbu’l Kulûb” (Gönüllerin Sevgilisi) adını taşıyor. Ali Şir Nevai’nin eserini, yayına hazırlayan Prof. Dr. Vahit Türk.

Mahbûbu’l Kulûb (Gönüllerin Sevgilisi) Nevayi’nin vefatından hemen önce 1500-1501’de yazdığı siyasetname-nasihatname türü bir eserdir. Ancak okununca tadına varılır.

“Suriye Ve Filistin Mektupları” adlı eser ise Yusuf Akçura’nın yazılarından oluşmakta. Akçura’nın Suriye ve Filistin üzerine 1913 yılında yazdığı mektuplar, ilk defa gün ışığına çıkarılmış.

“Suriye Ve Filistin Mektupları”, coğrafyayı vatan kılacak unsurların neler olduğuna temas etmesi bakımından oldukça dikkat çekici.

Kudüs merkezli bir başka kitap ise “Willermus Tyrensis’in Haçlı Kroniği” ve “Başlangıçtan Kudüs’ün Zaptına Kadar” isimli eser.

Prof. Dr. Ergin Ayan’ın hazırladığı kitap, Doğu-Batı kutuplaşmasının tarihi ve siyasi kökenlerini anlamak isteyenler için eşsiz bir fırsat sunuyor.

Kitap, I. Haçlı Seferi öncesindeki olaylar hakkında verilen bilgilerle başlıyor ve Haç’ın Bizans İmparatoru Heraklius tarafından 7. yüzyılın başlarında, Sasanilerden geri alınışına kadar ki eski dönemlere temas ediyor.

Eserde Selçukluların kökenlerine dair bilgilerden, Ortadoğu’nun o dönemdeki yerleşiklerine varıncaya değin pek çok topluluk hakkında bilgilere yer verilmekte.

Bu haftaki son eser ise “Türklerde Ziraat Kültürü” ismini taşıyor. Cevat Rüştü’nün hazinesini bugüne aktaran isim Nazım H. Polat.

Eli toprağa değebilen ve topraktan gelip toprağa döneceğine inanan herkesin kendi kimyasını tanımak için okuması gereken bir eser.

Eserler hakkında Ötüken Yayınları: 

0212- 251 03 50

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23