• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Son Ziyaret ve Bir Emanet

22 Ekim 2013
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]
Dün Aliya’nın dostlarına yazdığı son mektubundan söz etmiştik.
Aliya İzzetbegoviç bu mektubunda çekilme arzusunu dile getirir ve bir müddet sonra 2 Haziran 2000 yılında istifa eder.
Aynı gün Cuma namazından çıkışta kesin kararını vererek yakın dostu RTVBiH televizyonu editörü Senad Hadzifejzoviç’i arayarak bu önemli haberi duyurmak için bir randevu ister.
Randevu saati, 6 Haziran 2000 Salı günüdür. İzzetbegoviç 19.30’daki RTVBiH ana haber bültenine çıkarak şu açıklamayı yapar:
“Sevgili Bosna-Hersek vatandaşları;
BH Devlet Başkanlığındaki başkanlık görevimden görev süremin sona erişiyle beraber ayrılmaya karar verdiğimi açıklamak istiyorum.
Çekilme kararımın birçok sebebi var, ancak en önemlisi yaşım ve sağlığımdır. Bugünkü şartlarda başkanlık üyeliği görevi benim sahip olmadığım fiziki ve ruhsal bir güç gerektirmektedir.
Tarihimizin zorluklarla dolu son on yılı içerisinde beni destekleyen herkese teşekkür ediyorum.
Boşnak vatanseverlerin bölünmemiş, demokratik ve ferah bir Bosna-Hersek hayallerinin gerçekleşmesini diliyorum.”
Bu açıklamadan sonra haber editörü iki soru sorar. İlki en büyük başarısının ne olduğudur: Şöyle cevap verir İzzetbegoviç;
-“1991-1992 yılları arasında Bosna-Hersek’in ‘Büyük Sırbistan’ın’ bir eyaleti olmasına yönelik ciddi bir risk vardı. Ben bunun önüne geçtim ve bunu en büyük hizmetim olarak görüyorum.”
Diğer soru ise “En önemli başarısızlığının ne olduğuydu” Aliya bu soruya da:
-“Bölünmemiş, demokratik, ferah ve barışın sağlandığı bir Bosna-Hersek oluşturma sürecindeki yavaşlık” diye cevap verir.
Aliya İzzetbegoviç bu açıklamasından sonra 10 yıl boyunca oturduğu başkanlık binasındaki odasında bulunan masasının çekmecelerini boşaltır. Tarih 15 Ekim 2000’dir.
Anılarında; “ayrılıkları sevmem, ancak üzüntü duymadım” diye yazar. Hayatını özetlerken de şu notları düşer:
-“Bana tekrar yeni bir hayat yaşama fırsatı sunulsaydı kabul etmezdim. Ancak, eğer yeniden doğsaydım yine kendi hayatımı yaşamayı seçerdim.”
Siyasi faaliyetlerine SDA bünyesinde devam eder ve hatıralarını yazmaya yoğunlaşır.
Dünyanın her yerinden Bosna-Hersek’e gelen devlet adamlarının hemen tamamı, programlarına İzzetbegoviç ziyaretini de dâhil ederler.
Ancak kısa zaman içinde hastalığı ilerlemeye başlar ve hastaneye yatmak zorunda kalır. Dünyanın her yerinden ziyaretçisi gelir.
Bunların içerisindeki en fedakâr ziyaretçi ise Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı R. Tayyip Erdoğan’dır.
Bu ziyarette Aliya İzzetbegoviç, Bosna-Hersek’i, yanındaki şahitlerin de duyacağı şekilde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Başbakanı’na; “Bosnam size emanet” diyerek son dileğini yerine getirir.
Ziyaretten birkaç gün sonra 19 Ekim 2003 günü efsane kahraman Aliya İzzetbegoviç, çok sevdiği Bosna’sına ve insanlığa veda ederek ebedi âleme vasıl olur.
O gün ve sonraki gün, sanki gök delinir yukarıda yağmur, yerde milyonlarca insan Aliya’yı uğurlar. Ruhu için el-fatiha.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23