• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Söz idrak edenler için yaratılmıştır

20 Ocak 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

 

Kâinatta boşluk yoktur ve bir denge üzerine yaratılmıştır. Tüm bu dengenin ana unsuru da kelamdır, sözdür.

Kelam anlaşılmadan, söz işitilip duyulmadan, idrak edilmeden, kâinattaki denge yerli yerine oturmaz ve sürekli bir kargaşa, kaos fırtınası eser durur.

İdrak edilmek için yaratılmış söze ihanet edenler ne kendilerine ne de içinde yaşadıkları topluma karşı dost olamazlar. Çünkü nefislerini tanrılaştırmışlardır.

İmam-ı Gazali Hz.leri, “Ey Oğul” adlı risalesinde şöyle der:

“Ey Oğul!

Çabalamayı ruhunda, yenilgiyi nefsinde ve ölümü bedeninde gerçekleştir. Çünkü senin son durağın, mezarın olacaktır.

Mezardakiler ise senin onlara kavuşma anını sabırsızlıkla beklemektedirler. Sakın ola ki, azıksız bir şekilde onlara kavuşayım deme!”

Ebubekir es-Sıddık (r.a.) şöyle dedi:

“Bu bedenler ya bir kuş kafesi ya da bir hayvan ahırı gibidir. Kendi kendine acaba ben bu ikisinden hangisine benziyorum diye düşün.

Şayet sen yücelerden uçan bir kuş gibiysen, ‘Ey nefis! Rabbine dön’ (Fecr, 89/27) çağrısını duyunca, Cennetin yüksek burçlarına ulaşıncaya kadar kanat çırpıp uçacaksın”.

İmam-ı Gazali Hz.leri nasihatini şu ayeti kerime ile sürdürür.

“Andolsun ki biz, cin ve insanlardan birçoğunu cehennemlik kıldık; çünkü onların kalpleri vardır, onlarla (ilâhî hakikatleri) anlamazlar; gözleri vardır, onlarla (İslâm’a ait gerçekleri) görmezler; kulakları vardır, onlarla (İslâm’a dair emirleri) işitmezler.

İşte bunlar hayvanlar gibidirler, hatta daha aşağı/daha şaşkındırlar. İşte onlar, (düşünce, inanç ve yaratılış gayesinden ve Allah’a kulluktan) gafil olanların ta kendileridir. (Araf 179)”

Bu ayeti kerimeyi İslâm âlimleri şöyle tefsir ederler:

“Kalbini Allah sevgisine, ilâhî emirlere, hak ve hakikatlere kapatmış, onun yerine; maddeperestliği, şehvetperestliği, dünyaperestliği doldurmuş olanların diğer uzuvları da onları elde etmeye çalışır; hatta onların giyimleri, ilgi çekici kibarlık ve nezaketi de çoğu kez bunun içindir.

İnsanların, hayvanlardan daha şaşkın/daha aşağı oluşu, Allah’ın kendisine kulluk etmek için lütfettiği şuur ve sorumluluk duygusunu kaybetmiş olması dolayısıyladır”.

Bugün memleketimiz üzerine kâbus gibi çöken malum kesimleri, şu ayeti kerime çerçevesinde değerlendirmek lazım.

-“Onlar dinlerini bir eğlence ve oyun yaptılar ve dünya hayatı da kendilerini aldattı. Bugünlerine kavuşacaklarını unuttukları ve ayetlerimizi bilerek inkâr ettikleri gibi, bugün biz de (ceza içinde) onları unutur (terk eder)iz”. (Araf 7/51)

Âlimlerin tefsiri şöyle:

Onlar İslâm’ı değersiz gördüler, hatta Müslüman olmakla sevinmek yerine, aşağılık kompleksine kapıldılar. Buna karşılık başka ideolojileri yücelttiler.

Onlar, dinlerini eğlence ve zevk haline getirdiler; nefislerinin meşru olmayan arzu ve isteklerini hırsla elde etmeye çalıştılar ve böylece cehenneme düştüler”.

Ne diyelim; anlaşılan “Hak ve Batıl mücadelesi” sürecek.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23