• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Taşı Yenen Adam

08 Ekim 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserlerimiz Ötüken Neşriyat’tan. Kitap basmanın güçleştiği şu günlerde kitabın ve kültürün sahibi köklü yayınevleri, işlerini ve ideallerini sürdürüyorlar.

Kitap ve okur adına sevindirici bir durum. Kâğıt hususunda çekilen zorlukları göğüslemeyi fedakârlık bilen ve sayan yayıncılar, moral bozmak yerine işlerini yapıyorlar.

Bu yayıncılardan birisi de Ötüken Neşriyat. Son çıkan eserler arasında oldukça kıymetli kitaplar var.

İlk eserin adı; “Taşı Yenen Adam”. Mimar Koca Sinan’ın romanını, Osmanlı Sultanları ve hayatları denilince akla gelen isimlerden Turgut Güler yazmış.

Mimar Sinan hakkında bilinenlerle bilinmeyenlerin harmanlandığı çok farklı bir romanla okuyucularına seslenen Turgut Güler, Mimar Sinan’ı Yahya Kemal, Sâ’i Mustafa Çelebi ve Rif’at Osman Bey’in Sinan’a hasredilmiş yazmalarının rehberliğinde kaleme almış.

Romanı okurken Mimar Sinan’ın yaptığı eserleri sanki Sinan’la geziyorsunuz hissine kapılıyorsunuz. Sözü Koca Sinan’ın bize bıraktığı mirasın muhtevasıyla noktalayalım:

“Bendeniz Ağırnaslı Neccâr Sinan, ahiret yurduna girmek için yapılacak en güzel hazırlığın, dünya bahçesinde iyi bahçevan olmaktan geçtiğini idrak ettim.

Hayli uzun yaşadım ve bu devran; ağrıyan dişimi, dönen başımı, kendi değirmen taşında iyice öğüttü, beni pîr-i nâtüvân (zayıf) kıldı. Yaptığım işi iyi ve sağlam yaptım.

Onların, kıyamete kadar ayakta kalmalarını murad ediyorum. Beni seven, yaptıklarımı takdir eden dost ve kardeşlerimden bir isteğim var.

Ne olur bu fakiri unutmasınlar ve hesabının kolay görülmesi için Cenabı Yezdan’a dua eylesinler”.

………………..

Ötüken’den çıkan bir diğer eser ise “Oğuz Kağan Töresi” adını taşıyor.

Prof. Dr. Necati Demir’in hazırladığı kitap, Oğuz Kağan’ın farklı Oğuzname nüshalarında yer alan vasiyetleri, öğütleri, tavsiyeleriyle birlikte Oğuz Kağan’ın söylediği düşünülen özlü sözler bir araya getirilerek oluşturulmuş.

Benliğimizin ve kimliğimizin millî ruhumuza yerleşen ilkeleri, birincil kaynaklardan derlenerek temel bir metin halinde bu çalışmayla ortaya konulmuş.

…………………

Sırada “itaatsiz bir romancının, itaatsiz bir bilgenin” portresi var.

Mehmet Tekin’in yazdığı “Doğumunun 100. Yılında Tarık Buğra’nın hayatı, yakın tarihin de şahidi konumunda.

Yazar bu hususta şöyle diyor:

“Bu kitapta sadece Tarık Buğra’nın yazarlık serüvenini anlatmadım.

Türkiye’nin Mütareke sürecinden 90’lı yıllara uzanan inişli çıkışlı siyasal serüvenini de anlatmaya çalıştım. Kitabın ana çizgisini tabii ki Buğra’nın hayat hikâyesi oluşturmaktadır.

Türkiye’nin yaşadığı 70 yıllık değişim ve dönüşüm gerçeği; Buğra’nın, somutlaştırmaya çalıştığımız sosyo/politik portresinin billurlaşması için ‘fon’ olarak kullanıldı.

Onun; Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, tek partiden çok partili hayata, demokrasiye, on yıllık dönemlerle güncellenen ihtilâllere evrilen hayli sıkıntılı bir süreçte gündeme gelen tanıklığı, hem kendisini hem de toplumu tanımak açısından önemlidir”.

……………….

Eserler hakkında: Ötüken Neşriyat; 0212- 251 03 50

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23