• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Topkapı Sarayı Yerini Buldu

17 Eylül 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Bazı yerler vardır ki ruh eser derler. Topkapı Sarayı’nda bir gün geçiren insan, bu sözün kuvvetini derinden derine duyar.

Her ziyaretimde ruhum, bu saraydan soğuk bir demir, kızgın bir ateşten nasıl çıkarsa öyle çıktı.

Topkapı Sarayı yekpare değildir, hatta bir bina bile değil; devir devir, parça parça eklene eklene vücut bulmuş.

Bir odadan bir odaya geçilirken bir ahd-i saltanattan öteki ahd-i saltanata geçiliyor. Her padişahın bir odası var. Her biri bir padişahın canlı tasviri gibi”. Yahya Kemal.

Dünyanın pek çok yerinde ülkelerin yeni yahut eski tarihlerine dayalı sarayları vardır. Lakin hiçbirisi Topkapı Sarayı kadar insan ruhuna hitabeden bir yapıda değildir.

Yahya Kemal bu tespiti yapanların başında gelmektedir. Tahminen Topkapı Sarayı’nın en zor zamanlarını görmüş, işgal altındaki İstanbul günlerinde gezmiş olmalıdır.

Çelebimiz Evliya başta olmak üzere yine dünyanın bilinen belli başlı seyyahları da Topkapı Sarayı ile dünyadaki başka saraylarla asla ölçmemiş ve insan ruhuyla örtüşen tek saray olarak tarihe not düşmüşlerdir.

Bugüne gelecek olursak.

Topkapı Sarayı, Cumhurbaşkanımız Erdoğan’ın diğer saraylarla birlikte titizlikle üzerinde durduğu ve “yerli yabancı bütün bir insanlığa daha güzel şekilde nasıl hizmet edebilir” diye uzun zamandır kafa yorduğu ve üzerinde çalıştığı bir konuydu.

Topkapı Sarayı’nın iki türlü tarihi vardır.

Birincisi Devleti Aliye’nin idare merkezi olan tarihi, ikincisi Cumhuriyetin kuruluşundan sonra müze olarak işlev gördüğü tarih!

Dolmabahçe Sarayı ile birlikte İstanbul’da bulunan diğer saray, kasır ve köşkler, Milli Saraylar İdaresine bağlı iken, Topkapı Sarayı’nın bağlanmaması düşünülemezdi. 

Topkapı Sarayı’nın “Milli Saraylar İdaresine” geçmesiyle birlikte sarayların bütünü arasında tarihe dayalı derli toplu hizmet olacağı aşikârdır.

Buna örnek olarak küçük bir not düşelim. Bugünkü Topkapı Sarayı’nda ziyaret edilebilen eserlerin sayısı 1000’i biraz aşıyormuş.

Oysa daha sergilenebilecek tarihi obje sayısının 90 bin civarında olduğu bilinmekte. Sanırım bu örnek bile yeter.

Hatırlama babından Topkapı Sarayının tarihine uğrak vuralım.

 Topkapı Sarayı, Cihan Devleti’nin 400 yıllık idare merkezidir. Üç kıta yedi iklim buradan yönetilmiştir.

Fatih Sultan Mehmet’in 1453 yılında İstanbul’un fethinden sonra 1460 yılında yapımına başlanıp, 1478 yılında tamamlanmış.

Saray; Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasının ucundaki Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur.

Fatih’ten itibaren otuz birinci padişah Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle üç kıta yedi iklim buradan yönetilmiştir.

Ezcümle: Topkapı Sarayı, yaşaması gereken bir medeniyetin sahibidir. Medeniyetlerin tarihi yazıldığı gibi görsel olarak da anlatılmalı ki anlaşılabilsin.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

ORHAN İNAN

ALLAH(CC) YAPANLARDAN VE ORADAN DÜNYAYA NİZAM VERENLŞERDEN,MÜSLÜMANA MÜŞFİK,KAFİRE ŞİDDETLİ OLANLARDAN RAZI OLSUN.

servet

kapı kullarıda tamamlandımı,saray eski ihtişamına döner..
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23