• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar

05 Ocak 2015
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserimiz Alfa Yayınları’ndan. “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” adlı eserin müellifi Mehmed Fuad Köprülü.

Yirminci yüzyılda sosyal ilimler sahasında yetişmiş önemli ilim adamlarımızdan Mehmed Fuad Köprülü, zor zamanlarda çok zor yazılacak meseleleri yazmış ve tarihimize, edebiyatımıza, medeniyetimize “emanet” olarak bırakmıştır.

Merhum Köprülü bu emanetinde; Türklerin Müslüman olmasından itibaren, Orta Asya’dan Anadolu, Balkanlar, Avrupa ve Afrika’ya kadar dünyanın dört bucağına yayılan dini ve milli düsturlarla örülmüş medeniyetimizi anlatmaktadır.

M. Fuad Köprülü eğer, “Türk Edebiyatında İlk Mutasavvıflar” adlı eserini yazmamış olsaydı, bugün elimizde kördüğüm olmuş bir mutasavvıflarımız ve tarihleri olabilirdi.

Merhum Köprülü bu eserini 1918 yılında yazmış ve ilk baskısı 1919 yılında yapılmıştır.

1966 yılında ikinci, 1976 yılında ise üçüncü baskısı ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılmıştır.

Son baskısı ise Alfa Yayınları tarafından çıkmıştır.

Mesela Ahmed Yesevi Hz.lerini, Köprülü kadar detaylı anlatmış bir kitap yok gibidir. Olanların kaynağı da bu eserdir.

Peki, buna rağmen Yesevi Hz.leri ne kadar tanınmakta ve bilinmektedir? Oysa bugün İslam; Orta Asya, Balkanlar, Anadolu, Avrupa ve Afrika’nın çeşitli bölgelerinde, Yesevi Hz.lerinin dervişleriyle neşvünema bulmuştur.

İstanbul’da veya başka şehirlerimizde, Balkan coğrafyasında, Afrika’da nerede bir İslam’a ve insanlığa hizmeti geçmiş, sosyal hayatı düzenleyen Alperenler varsa, nerede bir tekke, bir zaviye varsa, her birinde Ahmet Yesevi’nin izlerini bulmak mümkündür.

İlk baskısı 1919’dan 1966 yılına kadar yapılmayan, o tarihten itibaren de 1976 yılında tekrar basılan ama kaynak eser olarak ele alınmaması için özel gayret gösterilen bu eser, evlerimizde ve tüm eğitim kurumlarımızda ders olarak okutulmalıdır.

Mesela Yunus Emre’yi ne kadar tanır ve biliriz. Üç beş sözünün dışında, onun da herkesin kendi düşünce dünyasına göre felç edilmiş halleri dışında, Yunus’un neyi nasıl ne kadar anlattığını biliriz.

Merhum Köprülü, Yunus Emre’yi de yine aynı eserde detaylı ve anlaşılır bir şekilde izah ederek miras olarak bırakmıştır.

Eserde sadece Ahmed Yesevi anlatılmamış tabi. Yesevi Hz.lerinin dervişleri, erenleri ve o dönemin tarihi de anlatılmış.

Köprülü’den bir not:

“Müsbet ilimlerin bugünkü terakkileri karşısında tasavvuf felsefesinden zevk almayanlar yahut maziyle alakayı her nasıl olursa olsun kesmek isteyenler, Ahmed Yesevi ve Yunus Emre’nin eserlerinden bir teessür hissesi duymadıklarını iddia edebilirler.

Lakin bu iki büyük şahsiyetin, Türk edebiyatının umumi gelişmesi üzerindeki emsalsiz nüfuzlarını inkâr hiçbir zaman mümkün olamaz.

Ahmed Yesevi ve Yunus Emre, Türk edebiyatı tarihinde ölmez birer fasıl olarak ebediyete kadar yaşayacaktır.

Bilgi için Alfa Yayınları:

0212- 511 53 03

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23