• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Türkçe Öğreten Sözlük

11 Ocak 2016
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

“Türkçe ağzımda annemin sütüdür” Yahya Kemal.

“Türkçem benim ses bayrağım” Fazıl Hüsnü Dağlarca.

Bu haftaki eserimiz, Erdem Yayınları grubundan Sedir Yayınları’na ait.

İki cilt halinde yayınlanan “Türkçe Öğreten Sözlük” isimli bu eser, gençler için hazırlanmış olsa da esasında her yaşa hitap edecek bir zenginlikte olmuş.

Özellikle 140 karakterden öte Türkçe’ye hâkim olmayan, hatta bu 140 karakterin yarısını da yabancı dil veya uydurma kelimelerle yazan ve konuşan Twitter gençliğinin, mutlaka yararlanması gereken bir eser.

Sizler de farkındasınızdır; özel araçlarda, toplu taşım araçlarında, yemeli içmeli mekânlarda, telefon görüşmelerinde, aile içi ortamlarda, erkek, kadın, genç, orta yaşlı, ihtiyar demeden, herkesin elinde bir cep telefonu, sanki son anlarını yaşayan insanlar gibi sürekli bir didişmeleri görülmektedir.

Türkçe bilinen ve bilinmeyen tarihiyle bir medeniyet dilidir. Dilinden kopan, medeniyetinden kopan ve biz toplum olarak bu kopuşu hızlı bir şekilde yaşıyoruz.

Medya başta olmak üzere ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel sahalarda, dilimizi yabancı kelimelere istila ettirmiş vaziyetteyiz.

Söz konusu “Türkçe Öğreten Sözlük”, bu anlayışın önüne geçmek için hazırlanmış ve şöyle denilmekte:

“Türkiye’de ve dünyada ilk kez bu kapsamda bir sözlük yayımlanıyor. Türkçe Öğreten Sözlüğe müracaat edenler; hem aradıkları sözcüğe anında ulaşabilecekler hem de aynı sayfada bulunan diğer sözcüklere de göz atarak, kelime haznelerini geliştirme fırsatı bulabilecekler.

Türkçe Öğreten Sözlük’te 10.000’i geçen madde başı sözcük, 25.000’e yakın tarif cümlesi, 15.000’den fazla örnek cümle, 1000’inin üzerinde resim, yine binlerce eş ve yakın anlam ile karşıt anlam maddesi ile atasözleri ve deyimlerle günlük konuşmalarımızda kalıplaşmış tanıdık ifadeler yer almakta”.

Sözlükte sadece Türkiye değil, Orta Asya’dan, Balkanlar’a, Kafkaslara ve Kuzey Afrika’ya kadar pek çok coğrafyada tanınan ve sevilen Nasrettin Hoca’nın temsili resimlerine yer verilmiş.

Dil meselesinin üzerinde devleti teşkil eden bütün kurumların durması elzemdir. Bu mesele yıllardır gündeme gelir ve geldiği gibi de gider.

Bir tek Cumhurbaşkanımız Erdoğan bu konudaki hassasiyetini kaybetmedi. O ısrarla Türkçe’nin üzerinde durmakta.

Oysa dil, bir milletin ve devletin dört ana direğinden birisidir. Bu direk kaybedildiğinde ortaya karışık bir dil harmanı çıkar ki, içinden çıkılmaz hale gelir. Şu an bu noktadayız.

Aklıselim sahibi herkese düşen görev; dilimize ve dilimizin yaşamasına sebep olan “yerli ve milli” değerlerimize sahip çıkmaktır.

Dilimize yabancı diller karıştıkça, düşüncelerimiz değişir, dilimiz zayıflar, dilimiz zayıfladıkça duygularımız ve değerlerimiz zayıflar ve kendimize yabancılaşırız.

Ezcümle:

“Allah’a ısmarladık” vedasının yerini, hiçbir değeri olmayan “baaay” kelimesinin alması gibi.

Bilgi için Sedir Yayınları; 0212-486 34 00

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23