• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Yorumlar deryası

25 Haziran 2019
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Böyle zamanlarda köşe yazıları okuyanları, televizyondan, radyodan veya diğer iletişim araçlarından yorum dinleyen ve izleyenleri düşünürüm hep.

Yazanlar ve konuşanlar düşündüklerini ve bildiklerini yazar ve konuşurlar. Ya yazma ve konuşma fırsatı bulmayan ama yazdığında veya konuştuğunda daha esaslı yorum yapacak insanların hali nicedir bilmem.

Dolayısıyla onların yerinde olmak istemem. Galiba onlar sandıkta konuştu. Evet, evet, bana kalırsa sandıkta konuştu.

Seçim sonuçlarını kimse böyle tahmin etmemişti. Anket şirketlerinden söz etmiyorum, şahsen oldum olası anketlere inanmam zaten.

Yaklaşık 40 yıldır hemen her seçimi takip etmişimdir. Hatta son 25 yılın seçimlerini gazeteci olarak izledim ve çalıştım fakat böylesine ilginç bir sonuçla hiç karşılaşmamıştım.

¥

Pazar akşamından bu yana televizyonlarda, internette, dünden beri de gazetelerde seçim sonuçlarına dair binbir çeşit yorum okuyor ve dinliyoruz.

Şunu da unutmadan hatırlatayım. Yalnız bu sonucu ne Cumhur İttifakı ne Millet İttifakı da tahmin etmiyordu. Haliyle adaylar da hiç beklemiyordu.

Ee ne oldu peki? Nasıl böyle bir sonuç çıktı ortaya?

Soru tek ama cevabı pek çok lakin verilen cevapların hiç birisi, sorunun tam karşılığı olma gücünden zayıf kalır.

Garip bir şey oldu, sandığa giden insanlarımız, siyasi tercihlerinden ziyade ortada bir yerde durarak her iki ittifaka da “Aranızda ne yaparsanız yapın ama bizi artık rahat bırakın” diye bir mesaj verdi gibime geliyor.

Yani her ittifaka karşı da toplu olarak bir ideolojik yaklaşım olmadığı meydanda! Sanki oy kullanma hakkına sahip her yaştan kadınımız ve erkeğimiz; “siyasi çekişmelerden kutuplaşmalardan yorulduk, bizi daha fazla yormayın” dedi gibi.

¥

Muhalefete dair ne denilmek istediğini bilemem ama Ak Parti’ye “geçici” olarak verilmiş mesajlar olduğu çok açık.

Geçici olarak ne demekten “ders verelim” anlamı çıkmasın. “Ders verelim” anlayışı bencil bir ifadedir. Diğer seçimlerde buna benzer laflar edildi. Çirkindi.

Hakikaten seçimlerden yorulduk. “Yeter artık yormayın, işinize bakın”mesajını yinelemeli. Bunu da partilerin ilgilileri bir yere not etmeli.

Aman! Akıl vermek gibi bir niyetimiz yok. Kimse burnundan kıl aldırmıyor çünkü. Ne haddimize ders vermek yahut ikaz etmek! Haşa!.. 

Kaynana tarz bir ifade oldu ama yaşımız gereği bu kadarını da söyleyelim. Aslına bakarsanız kabahatin büyüğü iktidarı eleştirmeyen kesimde!

İtiraf etmek yahut yanlışları görmek bir feraset ve irfan meselesidir.

Seçim sonuçları, siyaset başta olmak üzere hayatın hemen her sahasında toplumun her kesimine; “Birlikte yaşama kültürünün kodlarındaki arızaları tespit edelim ve giderelim” demiştir.

¥

Ezcümle:

Artık “Kol kırılır yen içinde kalır” sözünü unutup, kırık kollarla dolaşmamak ve iş yapmamak lazım geldiği kabullenilmeli.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23