• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Hüseyin Öztürk
Hüseyin Öztürk
TÜM YAZILARI

Yunus Emre’nin Dostları

03 Eylül 2018
A


Hüseyin Öztürk İletişim: [email protected]

Bu haftaki eserimizin adı “Yunus Emre’nin Dostları”. Yazarı ise Yunus gönüllü, Yunusça yaşama, yazma ve konuşma azmini sürdüren şair ve yazar Mustafa Özçelik.

Mustafa Özçelik, Yunus Emre’nin İslam’ın yaşanılır ve anlaşılır bir din olduğunu, Anadolu’ya şiirleriyle serptiği ve orada da Hakk’a yürüdüğü Eskişehir’de yaşıyor.

Mustafa Özçelik, ilk önce Yunus Emre ile aile büyüklerinin; nasihat, öğüt, örf, adet ve geleneklere dair Yunus’tan aktardıkları sözleriyle tanışıyor.

Eğitim hayatı ve öğretim üyeliği boyunca da Yunus’un söz dizisi dibinden ayrılmıyor ve bir nevi adeta Yunus ile yaşıyor.

…………….......

Yunus Emre, anlayarak sevenler için bir deryadır! Dostlarını, tanıyanlarını, bilenlerini sadece kendisinde tutmaz. Diğer Allah dostlarının okyanusunda da yüzdürür.

Mustafa Özçelik de bunlardan birisi. Değişik yayınevlerinden çıkan kitapları arasında “Battal Gazi”, “Nasreddin Hoca”, “Mevlana ve Yunus Emre”, “Gençler İçin Mehmet Akif ve Safahat”, “Mehmet Akif ve Çanakkale”, “Mehmet Akif ve İstiklal Marşı” kitaplarıyla birlikte şiir ve deneme eserleri mevcuttur.

Bugün sözünü edeceğimiz kitabı ise “Yunus Emre’nin Dostları”, şimdiye kadar yapılmayan yeni bir çalışma.

……………….

Yunus’a dost olanlar, “Bizim Yunus” ruhuyla hemhal olanlardır. Yunus’a karşı uzak duranlar, eğer Yunus’un sözlerinden biriyle tanışır ve ruhları o söze şiddetli tepki göstermese, mutlaka günü geldiğinde “Bizim Yunus bahçesinin bahçıvanı” olurlar.

Yunus’a dost olmak; kişinin aklı ve vicdanı arasındaki pürüzleri kaldırması; iyiye, güzele, doğruya, dosta ve nihayetinde içine yolculuk etmesi demektir.

Mustafa Özçelik’in kitabında yer verdiği “Yunus Emre’nin Dostları” da bu yolculardan müteşekkil.

……………….

Batılılaşma hevesiyle kendisini toplumdan ve toplumun değerlerinden koparmaya çalışan kimselerden tutun da “Batılılaşmanın bir kurtuluş yolu olmayıp esaret olacağına” inanan mütefekkirlerimize kadar kimler yok ki?

Hakk’ın ve hakikatin kodlarını Yunus’un sözlerinde keşfeden ve hayatının mihenk noktasına yerleştiren isimlerden bazılarını zikredelim:

Yeri gelmişken şunu da söyleyelim. Yunus Emre denilince iki tarihçi/mütefekkirin kadrini bilmeliyiz. Birincisi M. Fuat Köprülü, diğeri Abdulkadir Gölpınarlı’dır.

……………….

Kitaptaki diğer isimler şöyle:

Rıza Tevfik Bölükbaşı, Burhan Toprak, Ahmet Adnan Saygun, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Faruk Kadri Timurtaş, Nezihe Araz, Halim Baki Kunter, A. Süheyl Ünver, Halide Nusret Zorlutuna, Sezai Karakoç, Hüsrev Hatemi, Hikmet İlaydın, Mehmet Kaplan, Osman Yüksel Serdengeçti, Arif Nihat Asya, Mehmet Demirci, Emine Işınsu, Annemaria Schimmel ve Anna Masala.

…………………

Ezcümle:

Yunus Emre, Haçlı ve Moğol saldırılarıyla sarsılan, yıkılan toplumsal yapımızın inşasında, devrinin diğer büyük isimleriyle birlikte söz ve hal diliyle bir mimar rolü üstlenmiştir. Anadolu’nun; dili, aklı, ruhu, vicdanı ve “Bizim Yunus’u” olmuştur.

Kitap hakkında: 

Büyüyenay Yayınları; 

0212-533 18 11 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23