• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

İki belediye arasındaki farkı bulun

06 Nisan 2020
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

CHP’li siyasetçiler corona virüsünün çıktığı günden bu yana toplumla ve hükümetle amansız bir kavga içindeler. Ölümün hava taneciklerinde gizlendiği bir dönemde dayanışma yerine manevi değerlere saldırmaktan tutun hükümetin kusurlarını bulup deşifre etmek ve bir şey bulunamadığında yalanlar uydurarak (bkz. Koronadan 20 kişi öldü yalanı) saygısızca bir muhalefet yaptılar. CHP’nin siyasetçileri köstek olur da belediyeleri boş durur mu?

Bilhassa İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB) tutumları dikkat çekiyor. İBB, görevi olmasına rağmen Başakşehir’deki Şehir Hastanesinin hem yolunu hem de metro inşaatını yapmıyor. İstanbullular hizmet için İmamoğlu’nu seçtiler ve fakat İmamoğlu ya kendisinin ya da CHP’nin iradesiyle (ki kimin iradesinin olduğu fark etmez) hastaneyi sırf hükümet yaptı diye yollarını yapmayarak halkı cezalandırıyor. Çünkü artık hükümeti tanımıyorlar ve sanki İstanbul özerk bir devletmiş gibi belediye yönetimini ‘yerel hükümet’ olarak tanımlıyorlar. Yarın öbür gün HDP’liler de aynı terimi kullanırlarsa CHP’nin söylemini emsal göstereceklerdir (Belki de CHP’lilerin bir amacı da buydu).

Öte yandan, virüs hastaları için açılacak olan hastanenin önünü kapatan İBB, hem imajını tazelemek hem de şov amaçlı olarak halka üzerinde İmamoğlu’nun resminin olduğu gıda paketi dağıtmaya karar verdi.  Ama öyle bir gıda paketi ki, İBB 150 TL’ye mal ederken (!), vatandaş 85 TL’ye, toptancı 60 TL’ye mal ediyor. İBB’ye bağış yapmak yerine direkt bağış yaptığınızda bir değil iki aileye yardım etmiş olursunuz. Ama ücreti İBB’ye havale ederseniz gönderdiğiniz paranın yarısı belediyede kalıyor. Halka yardım edilmesin demiyoruz. Edilsin ama İBB’nin yaptığı yardım değil, ticarettir. 

Belediyecilik nasıl yapılır bir örnek vereyim. Bizim Gaziantep’te 910 bin nüfuslu Şahinbey Belediyesi var. İl olsa büyükşehir unvanını alacak olan bu ilçenin belediyesini kendini gerçekten de halka hizmet etmeye vakf etmiş Mehmet Tahmazoğlu yönetiyor. Halk onu hizmetlerinden, bense belediye başkan yardımcısı Aslettin Yıldız dostum/kardeşim/sınıf arkadaşım üzerinden biliyorum. Aradım Aslettin beyi ve onların çalışmalarını sordum. 

Aktardığına göre belediye bir kerelik değil, sürekli yardımlar yapıyor. Mesela 7 bin fakir aileye yıllardır bakıyorlar. Yıllardır aktif olan bir Sosyal Marketleri var ve 100 bine yakın fakir bu marketten alışveriş yapmış. Virüs dolayısıyla dağıttıkları sabun miktarı 500 bin. Bu, her eve 4-5 sabun demektir. Yüklü miktarda kolonya da dağıtılmış. Ayrıca düzenli olarak temizlik malzemesi dağıtıyorlar. Dağıtımı belediye personeli yapıyor. İşyerlerinden kira alınmıyor. Belediyenin ücretli hizmetleri sembolik fiyatlarla yapılıyor. Ayrıca mevcut olağanüstü durum dolayısıyla baktıkları fakir ailelere 1000’er TL nakdi destekte bulunmuşlar. Bildiğim kadarıyla böyle bir desteği bir tek devlet veriyor.

Aslettin beye İBB’nin yardım paketini de sordum. Kendilerinin de benzer bir paket hazırladıklarını, fakat her üründen genelde 5’er kilo koyduklarını ve 130 TL’ye mal ettiklerini söyledi. Belediye, paketlerin maliyetini karşılamak için kampanya yapmıyor. Aslında yapabilir de ama onlar kendi bütçelerinin yanısıra zengin işadamlarının kapısını çalıyorlar. Tahmazoğlu ve ekibindeki Aslettin bey gibi yöneticiler muhtaçlara yardım etmenin yanısıra sürdürülebilir çözümler de aramışlar ve ilçeye bağlı köylerdeki fakir ailelere inek veya koyun bağışı yaparak onların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamışlar. Proje iyi gidiyor ve hanelerine bir başarı hikayesi olarak yazılacak. 

İşte size iki belediye. Bir tarafta gıda paketlerinden hem kâr edip hem de fakirlik edebiyatı yaparak PR yapmaya çalışan İBB, diğer tarafta fakirliği edebiyattan ve lügatten çıkarmaya çalışan Şahinbey Belediyesi… Eğer fakirseniz nerede yaşamak isterdiniz?

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Bay tayyip

Iki belediye arasindaki fark IBB ye yardım toplamak yasak Gaziantep belediyesine serbest

Hasan

Değerli kardeşim onbir seneden bu yana Bursa osmangazi belediye başkanınıda gören olmadı.Bu adamı Reis neden üçüncü defa başkan yaptırttı hiç anlam veremiyorum.Hiçbir şey yapmadan nasıl canı sıkılmıyor.65Senelik ömrümde böyle pısırık bir başkan görmedim.Akit ten ricam bari resmini bulabilirseniz basında bizde başkanımızı tanıyalım
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23