• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
İbrahim Karataş
İbrahim Karataş
TÜM YAZILARI

IMF’ye muhtaç etmeye çalışıyorlar

25 Mart 2019
A


İbrahim Karataş İletişim: [email protected]

Türkiye 2013 yılına girdiğinde kişi başına düşen gelir 12480 dolardı. Aynı yıl Dünya Bankasının yüksek gelirli ülke kategorisi için belirlediği alt limit 12615 dolardı. Yani, kişi başına 135 dolarımız daha olsa yüksek gelirli bir ülke olup birinci lige çıkacaktık. 2018 itibariyle ise yüksek gelirli ülke için alt limit 12056 dolara, Türkiye’de kişi başına düşen gelirse 9633 dolara inmiş durumda. Zengin ülkeler yüzde 5 fakirleşirken Türkiye üçte bir fakirleşmiş. Aslında Türkiye için tersinin olması lazımdı. Kişi başına düşen gelir en az 15 bin dolar olmalıydı ama olmadı.

Hükümet kanadında değişen fazla bir şey yok. Güçlü bir ekonomi gayesi devam ediyor. Kadrolarda değişiklikler olsa da genel planlarda bir değişiklik bulunmuyor. Sebebini ezbere olarak içerideki ve dışarıdaki şer güçlere bağlamak istemiyorum ama ülkenin ve vatandaşın milli gelirinin keskin düşüşler gösterdiği dönemlerle darbe ve darbe benzeri siyasi olayların birbirinin üzerine gelmesine de tesadüf demek ya aşırı iyi niyettendir ya da gerçeklere karşı körlüktür. Gezi olayları oluyor, birkaç yüz dolar fakirleşiyoruz. Sonra 17-25 Aralık darbesi oluyor, yine fakirleşiyoruz. Daha sonra Rus uçağı düşürülüyor. Sonra 15 Temmuz’daki hain darbe oluyor. Hemen sonrasında DAEŞ’e, sonra da Afrin’de YPG’ye müdahale ediliyor. Tabii bu arada fakirleşmeye devam ediyoruz. Bizler fakirleştikçe de alım gücümüz düşüyor ve enflasyon artıyor. En hassas dönemde dolar krizi ile yeniden sarsılıyoruz ve ekonomi dolar ve faizler yüzünden kısmen kilitleniyor.

Elbette ki hükümetin de hataları olmuştur. Yeri geldiğinde piyasalara geç müdahale etti. Bazen oldu yaptığı siyasi manevraların bedeli ekonomiden çıktı. Fakat halka ve ülkeye bilinçli olarak zarar verecek herhangi bir politikalarına da şahit olmadık. Birileri çıkıp yolsuzluktan bahsedebilir. Ancak bahsini ispat etmediği sürece söylediğinin bir geçerliliği yoktur.

Cuma günü TL, dolar karşısında bir anda yüzde 6 değer kaybetti. Bu kayba neden olacak ne bir hükümet hamlesi gördük ne de bu kadar kötü bir ekonomiye sahibiz. Ama dolar yine de 5,80’i yokladı. İyi ve kötü niyetli ekonomistlerin söylediklerinden anladığım şu; Piyasaya seçimden sonra doların yükseleceğine dair bir dedikodu yayılıyor. Bu yüzden parası olanlar dolara yatırıyor. Diğer yandan asıl büyük alımlar piyasalar kapandıktan sonra yapılıyor. Çünkü o vakit alımı yabancılar yapıyor. Kısacası yerli para sahipleriyle yabancı manipülatörler doları yeniden yükseltiyorlar. 

Ancak görünen sebeplerin ardında öyle bir sebep var ki, mutlaka ıskalanmamalı. O da şu; Türkiye’yi bir şekilde IMF ile masaya oturmaya zorluyorlar. Birkaç gün önce IMF sözcüsü Türkiye ekonomisinin yavaşladığını ve hükümetin çare bulması gerektiğini söyledi. Siz bunu imalı olarak “gel bizimle anlaş” olarak okuyun. Bu ülkeye eğer borç lazımsa bir yerden borç bulması gayet normaldir. Ama borç veren IMF olmamalı. Çünkü IMF ülkenin ekonomisine, siyasetine, sosyal hayatına, kısaca her şeye dair şartlar koyarak borç verir. IMF’nin şartlarını kabul etmek demek direksiyonu onların eline vermek demektir. Verirseniz de bir daha alamazsınız. 

Eğer halk seçimlerde bir tokat da ben vurayım derse ekonominin durumu daha da kötüleşecek. Halk istediğini yapmakta özgürdür ve saygı duyulmalı. Fakat an itibariyle birileri yine ülkeyi ensesinden yakalamış ve diz çöktürmeye çalışıyor. Öfkeyle verilecek her karar yine gelip bizleri vuracak. Son dönemde ekonomide bedeller ödense de başka yönden çok kazanımlar oldu. Mesela terörün beli kırıldı. Ekonomiyi bu hale getiren bir neden de terörle mücadele değil miydi? Darbenin arkasında FETÖ yok muydu? PKK yüzünden harcanan paralar bu ülkenin bir yıllık milli geliri kadar. Şimdi artık sorunun kaynaklarından biri olan terör yok edilmiş oldu. Hükümetin ekonomiye odaklanması için halk desteğinin devam etmesi gerekiyor. Bu yüzden aklı selim hareket etmeli ve devleti IMF’ye muhtaç etmemeliyiz. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23