• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Kenan Alpay
Kenan Alpay
TÜM YAZILARI

Kemalistler neden Esed, Hafter ve Sisi’ye angajeler?

21 Ocak 2020
A


Kenan Alpay İletişim: [email protected]

Dış politika veya bölge politikalarında eksikler, yanlışlar, yanlışta ısrarlar oluyor mu? Oluyor, üstelik saç baş yolduracak cinsten yanlışlar da oluyor elbette. Ancak Türkiye’nin uluslararası ilişkilerde aldığı pozisyonların muhasebesini yapmaya başladığımızda Cumhuriyet tarihinde hiç olmadığı kadar hukuka, adalete vurgu yapıldığını, despotik iktidarlara karşı halkın iradesinin tercih edilip desteklendiğini görmemek için resmen veya kalben kör olmak gerekir. Ne var ki, Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’den başka askeri ve siyasi lider tanımayan fanatik bir güruha laf anlatabilmek imkânsız gibi bir durum.

İşin en fena ve yıpratıcı tarafı İslam coğrafyasındaki en küçük kımıltılardan önü alınamayan toplumsal hareketlere değin statükoyu sarsan her türlü girişimi Kemalistler gibi onlara özenen ve Gazi Paşa Atatürkçülüğü modeline evrilen muhafazakâr kimi kesimler de hep Amerikan tuzağı, Yahudi komplosu şeklinde tasvir eder oldu. Zafere ulaşamamış veya zafere ulaştıktan bir süre sonra askeri darbeyle iktidardan uzaklaştırılmış Suriye, Mısır, Libya veya Yemen’e bakarak “üst akıl” senaryoları yazmayı büyük marifet belleyen stratejisyenler tarafından kuşatılmış durumdayız maalesef. 

Esed, Sisi ve Hafter de Atatürk’ün Yolunda 

Suriye’den Mısır ve Libya’ya doğru tutacağımız bir projeksiyon Türkiye’nin küresel emperyalizm ve despotik devletler kadar eşzamanlı olarak içeride ciddi bir barikatı, Kemalist ideolojiyi aşmaktan başka çaresi olmadığını göstermektedir. Bir yönüyle mantıksal tutarsızlık diğer yönüyle ahlaki ve hukuki açmazdan başka bir şey ifade etmeyen Atatürk ve Atatürkçülük ayrıştırmasını hızla bir kenara bırakmak icap ediyor. Kemalizm çok harikaydı süper iyiydi de bazı fanatik ve üşütük Kemalistler ülkenin başına bela oldular gibi pragmatik hesaplar çıkmaz sokağa davetiye çıkarmaktır. Atatürk demek mutlak manada Tek Adam ve Tek Parti despotizmidir, İslami kimliği ve sembolleri kamusal alandan kazıyıp anıt heykeller etrafında askeri ritüellere yaslanan Türk ulus kimliği inşasına yönelmektir.

Bugün Türkiye’nin Libya’yla zapt ettiği mutabakata bir yönüyle Fransa ve Yunanistan hükümetleri gibi diğer yönüyle Sisi ve Hafter cuntaları gibi muhalefet eden Cumhuriyet Halk Partisi kurmay kadrosu ne öneriyor? Libya çölleri, Libya bedevileri, Fizan dehlizleri gibi irrite edici klişeleri mütemadiyen tekrar ederek CHP kurmay kadrosunun “yurtta sulh, cihanda sulh” peşine düştüğünden hiç kimse şüphe etmesin. Çünkü ülkede ve dünyada ‘sulh’tan, ‘barış’tan anladıkları, tecrübeyle sabit olduğu üzere askeri darbe rejimlerinden başkası değil. “Neden İhvancı Trablus Hükümeti destekleniyor?” sorusu her şeyden evvel “Neden darbeci Hafter cuntasıyla masaya oturulmuyor?” sorusunu perdeliyor. Çünkü hâlâ bir suçlama vesilesi olarak kullanılan “Mursi ve İhvan için Mısır’la ilişkilerimizi neden kestik?” sorusu elbette ki “Neden Amerika ve İsrail gibi Sisi cuntasıyla işbirliği yapılmıyor?” sorusunun açılımıdır. Ezcümle CHP içinde veya dışında olsa da nihayet Kemalist-Atatürkçü siyasi çizgi hiç değişmez: Tıpkı Türkiye’de olduğu gibi her zaman İslam coğrafyasında askeri darbe rejimlerinden yana tavır alır.

Dersim’den Halep ve İdlib’e

Türkiye bir taraftan Suriye’de diğer taraftan Libya’da Rusya’yla hem çatışıyor hem de sorunları çözmek için bir yol arıyor. Rusya’yla nasıl bir çözüm aranabilir ve uygulanabilirse tabii. Amerika ve Avrupa’nın dayatmalarını boşa çıkarmak, alternatif bir çözüm üretmek amacıyla Rusya’yla enerjiden savunma sanayiine değin farklı sahalarda işbirliğine yönelen Türkiye’nin bu süreçten rahat ve menün olduğunu söyleyemeyiz. 

Halep’ten sonra işte İdlib, en kanlı ve yıkıcı saldırılarla ölüm fışkıran bir beldeye dönüştü. Katilleri biliyor ve tanıyoruz. Esed çoktan bir kuklaya dönüştü. Asıl ve büyük katil Rusya ve İran elbette ki. Vladimir Putin’e veya Kasım Süleymaniye yönelik yazılan övgü dolu yazıların Suriye’deki ceset tarlalarını, mezarlığa dönen harabe şehirleri unutturabilmesi ne mümkün. Peki, İdlib’e Moğol Orduları gibi barbarca saldırılar sürerken hiç değilse kısa bir süreliğine ölen çocuklar ve kadınlar için üç beş kınama cümlesi kurmak neden, nasıl mümkün olamıyor?! Hayret edilecek bir husus değil mi?

Biraz olsun özeleştiri yapmaya başladılar, muhafazakâr-dindar kitlelerin oylarına talip oldukları için yumuşama emareleri gösteriyorlar, parti içindeki radikal-fanatik unsurları ne zamana kadar gemleyebilecekler falan filan gibi cümlelerin kurulduğu bir vasatta ne oldu? CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katliamların zirveye çıktığı bir dönemde aynen şu cümleleri kurdu: “3 milyon 600 bin Suriyeli yetmedi, şimdi 1 milyon İdlibli kardeşimiz gelecek. O bölgede görev yapan biri şunu söyledi. Daha önce Suriye’de savaştan kaçıp Türkiye’ye gelenler sade Suriyelilerdi. Ama İdlib’ten gelecek olanların tamamı eli kanlı olan insanlardır, terör örgütünün üyeleridir bunlar. Eğer bu 1 milyon kişi Türkiye’ye gelirse asıl felaketi Türkiye o zaman yaşayacak.” Nasıl acayip, ne kadar korkunç, ne büyük utanç verici bir cümle böyle! Sadece tehcir, işkence ve cinayete değil doğrudan doğruya sistematik bir katliama maruz kalan İdlib’teki mazlum insanlar için böyle ırkçı, saldırgan cümleler kurabilmek için insani değerlerden hiç nasiplenmemek gerekir.

Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere Esed rejimini savunan Rusya ve İran ordularının Suriye’de işlediği cinayetlere ses etmeyen CHP kurmay kadrosuna, sol-sosyalist yoldaşlara, ilerici-demokrat aydınlara hatırlatalım: Dersim Katliamı’nda yaşanan acı ve kayıplar Halep ve İdlib başta olmak üzere Suriye’de Esed rejimi, İran ve Rusya marifetiyle girişilen katliamların doğurduğu acı ve kayıpların yanında çok küçük kalır. Hayır, ne acıları kıyaslamayı ve ne de kayıpları yarıştırmayı öneriyoruz. İnsan olmayı, insan kalmayı asla unutmayın diyoruz. Dersim’de acıya yas tutup Halep ve İdlib’te Esed’le saf tutanlar, Kahire ve İskenderiye’de Sisi’yle dayanışanlar, Trablus ve Sirte’de Hafter’e selam duranlar bu kronik riyakârlıkla normal insan gibi değil olsa olsa Frankenstein gibi yaşayabilirler.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Uygur Turku

Suriye olayi ilk patlak verdiginde bizimkiler en onde Emevi camiinde namaz kilacaz, Esed gitmeli demeseydi bugun ne PYD ile ugrasacaktik, ne sinirimizda bir kurt devleti kurulma riski olacakti, ne bu kadar Suriyeli ulkemizi mahvedecekti vs vs. Ayni sey Libya icin gecerli. Natonun ne isi var deyip sonra Nato Libyaya gitmeli demseydik bugun belii de Libya sorunu da olmayacakti. Burnumuzun ucunu bile goremiyoruz.

Yahu anlamak bu kadar zormu...!

Daha dün... rakka da 3800 sivili musul da 11000 sivili katleden abd ye gık çıkartabildilermi.? Ama Ayşe öğretmen şovunu çok iyi yaparlar.. Onlar için 11 aylık Bedirhan bebeği ve Annesinin CANININ hiç bir önemi yoktur.. Ama Türkiye 7 düvelle savaşırken yok tırnak dı yok ojeydi yok manikür pedikür peşinde koşan rezidans kraliçesi diş hekimi nin cenazelerinde salya sümük ağladığı ypg li tipler.. Kırmızı fularlı kız lar falan daha önemlidir... Buna inanın Kemal kılıçdaroğlu 10 yıldır adeta chp nin başına DİKTATÖR atanmıştır Türkiye deki belli yaraları kaşıması için 10 yıldır orada özellikle tutuluyor PM üyelerini inceleyin %90 ı batı muhibi bağnaz ateist mezhepçi bir klik tir....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23