• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

ABD’nin ‘Sarı Yelekliler’ üzerinden darbesiyle sendeleyen E. Macron’un AB liderliği başlamadan bitti

12 Aralık 2018
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

17 Kasım’dan bu yana protesto gösterileri sadece Fransa, Belçika ve kısmen de olsa Hollanda’yı değil, aynı zamanda tüm Avrupa’yı sarstı. 

Kısacası, Paris ve diğer birçok kentteki gösteriler sebebiyle Fransa’da hayatın durmasına sebep oldu. Belçika’ya sıçrayan olaylar kısmen Hollanda’da kendini göstermesi tüm Avrupa ülkelerini korkuttu.

“Sarı Yelekliler” olarak adlandırılan Protestolar sadece zamlara değil, aynı zamanda Cumhurbaşkanı E. Macron’a ve polisin orantısız güç kullanmasına yönelik de olduğu bir gerçek. 

Göstericileri ciddiye almamak ve makul talepleriyle ilgilenmediği gibi “haydutlar” ifadesini kullanıp “cezasız kalmayacaklar” tehditkâr açıklaması Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’a duyulan tepkinin artmasına sebep oldu. 

Diğer bir ifadeyle; protestocular, Fransızların öfkesini dindirme yönünde bir gayret göstermediği gibi haklı taleplerimize cevap veremediği için öfke, nefrete dönüştü denebilir. 

Polisin çok sert tepkisi yanan ateşin alevlenmesine sebep oldu. İnsan hak ve özgürlükleri hiçe sayıldı, kadınların saçlarından sürüklendi ve eylemcilerin üzerine köpekler sürüldü.

Protestoların şiddete dönüşmesi, polisin sert tavrı ve askeri güçlerin şehir sokaklarına çıkmaya mecbur kalması, önce hükümet ve devamında Cumhurbaşkanı Macron’u geri adım atmaya mecbur etti.

Sadece Fransa değil, tüm Avrupa ve dünya başkentleri adeta Macron’un açıklamalarına kilitlenmişti ve beklenen açıklama oldu ve Macron, özür diler mahiyette, zam ve ekonomik taviz içerikli açıklama yaptı. 

Zira duruma hâkim olabilmesi için tarzını değiştirmek zorunda kaldı. 

Fransa’da şartların çok değiştiğini ve Macron’un şimdiye kadar olduğu gibi güçlü lider edasıyla reform programlarını uygulayabilmesi artık mümkün değildir. 

Yeniden güven kazanması, politikalarını daha iyi anlatması ve kaybedenlerle hayal kırıklığına uğrayanları da kucaklaması gerekir. Ancak bunları gerçekleştirmek o kadar kolay değil. Zamlar ve ekonomik vaatler için güçlü bir bütçe gerekmektedir. 

Macron’un işsizlik ve emeklilik sigortalarını daha verimli ve adil kılmayı öngören reform planlarını değiştirmesi ağır sonuçlara yol açar. 

Anlaşılan Macron’un işi zor ve onu çok büyük bir görev bekliyor.

Protestocu “Sarı Yelekliler” ise “Tamam mı yoksa eylemlere devam mı?”  konusunda görüş ayrılığına düştü.

Nitekim protestocular uygulamaya bu taviz ve maaş zamlarının nasıl yansıyacağını gördükten sonra yeni bir tavır takınacaklar. Bir kesim protestocu “göz boyama ve vitrin yenileme çabası” olarak değerlendirerek eylemlere devam etmek istiyor.

G. SOROZ VE ABD MERKEZLİ 

LOBİLER DEVREDE

Ancak olayların görünen ve bilinen yanlarından çok bilinmeyen ve görünmeyen tarafları vardır. 

Yapılan yorumlarda, protestoların “örgütsüz” oldukları, doğal bir tepki olarak başladığı tahmini veya tespiti bana göre yanlıştır.

Sosyal olaylarda sağlıklı bir analiz yapabilmek için “sonuçlardan çok sebepleri” irdelenmelidir. Bu yapılırsa olaylarda Cumhurbaşkanı Macron’u hedef alınmasının asıl sebebi ve protestocuların yalnız ve o kadar masum ve olmadıkları gerçeği görülecektir.

Hiç şüphesiz son bir yılda motorin fiyatlarının yüzde 20’den fazla artması ilk sebeptir. 

Darbe finansörü olarak bilinen, merkezi ABD olan ‘Açık Toplum Enstitüsü’nün (OSI-Open Society Institute) kurucusu George Soros’un finanse ettiği kuruluşlar ile ABD merkezli bazı lobi kuruluşlarının Fransa’daki yapılanmaları bu süreçte devreye girmesiyle olayların büyüdüğünü iddia eden siyaset bilimcileri ve bazı istihbarat uzmanlarının ortak tespit ve görüşü yabana atılacak cinsten de değildir.

 Çünkü kadife, turuncu ve sivil darbelerin yapıldığı her yerde ona yani, G.Soros’a ve ABD merkezli kuruluşlar ile bazı insan hakları adı altındaki örgütlere rastlanıyor. 

Yugoslavya, Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelerde hatta Türkiye’deki Gezi Parkı olaylarında olduğu gibi 15 Temmuz FETÖ ihanet kalkışmasında da adı geçiyor.

G.Soros, ABD dış politikasını yönlendiren, bazı kaynaklara göre de yöneten CFR (Council on Foreign Relations) örgütünün üyesidir. 

ABD vatandaşı olan bu dolar milyarderi, kendi kuruluşu ile farklı isimler altında gizli açık çalışan yereldeki teşkilat ve bazı kişileri her konuda desteklediği artık sır değildir.

Fransa’daki akaryakıt zamlarıyla başlayan protestoların bir isyana dönüşecek seviyeye ulaşmasında Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, “Avrupa Ordusu ve ABD’den bağımsız politikalar üreterek ABD’ye bağımlı olmaktan kurtulmanın zamanı geldi” gibi açıklamaları önemli sebeplerden olduğuna dikkat çekiliyor. 

Başkan Trump, Macron’u azarlayıcı olduğu kadar aşağılayıcı ifadelerle eleştirmişti.

BİR DAHA MI ASLA(!)

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma süreci, İtalya bütçesinin AB’den onay alamaması, Belçika’da hükümet bunalımı, Almanya Şansölyesi Merkel’in liderliğinin son bulması gibi olumsuzlukların yaşandığı bir süreçte AB’nin liderliğine soyunan Fransa Cumhurbaşkanı E.Macron’a pahalıya mal oldu.

Daha doğrusu hayalini kurduğu AB liderliği başlamadan bitmiş oldu. 

İşin doğrusu Fransa’daki protestolar Macron’u ciddi anlamda sarstı ve sendelemeye başladı. AB liderliği bir yana bundan sonra Cumhurbaşkanlığı koltuğunun da tartışılacağı ve istifaya zorlanacağı ihtimal dahilindedir.

Madalyonun diğer yüzündeki gerçek ise şudur:

AB ensesini ABD’nin elinden kurtaramayacağı açık bir şekilde görülmüştür. Bu gerçeği gören Macron, tekrar bezer iddiaları tekrarlamayacağı tahmin ediliyor. 

Fransız basınında “AB ordusu mu? Bir daha mı asla” başlığı altında alaylı karikatürler dikkat çekiyor.

Çünkü ABD’nin bu çıkışlara müsaade etmeyeceğini gören Avrupa toplumunun, karşılığı olmayan görüşlere destek vermediği açıkça görülmüştür. 

Her fırsatta, Türkiye aleyhinde suçlayıcı yorum ve eleştirilerde bulunan ve Türkiye’yi tehdit eden terör örgütlerini himaye eden Avrupalı siyasiler, gelinen noktada, teröristleri sahiplenme ve dış güçlerin ülkelerine müdahalenin ne anlama geldiğini anlamaları ve benzer hataları tekrarlamamaları en büyük arzumuzdur. 

Bu konularda, Başkan Erdoğan’ın uyarılarının kendileri için yol gösterici olacağını hatırlatmak isterim. 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23