• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mehmet Koçak
Mehmet Koçak
TÜM YAZILARI

Emperyalist güçler, Libya’yı Mısır üzerinden işgale hazırlanıyor

22 Temmuz 2020
A


Mehmet Koçak İletişim: [email protected]

Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile Türkiye arasında 27 Kasım 2019 tarihinde  imzalanan ‘askeri ve güvenlik işbirliği anlaşması’ sonrasında Türkiye’nin Libya’da etkin güç haline gelmesi emperyalist güç odakları ile onların işbirlikçisi despotçu bazı Arap yönetimlerini çılgına döndürdü.

Türkiye’nin Libya ve Suriye ile Akdeniz’de önemli kazanımlar elde etmesini hazmedemeyen Rusya, Yunanistan kısmen de ABD, ayrıca Fransa’nın başını çektiği AB üyesi bazı ülkeler ile bu devletlerin güdümündeki işbirlikçi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile Mısır’dan oluşan ‘Türkiye Karşıtı Cephe’ hukuk dışı girişimlerle Türkiye’nin önünü kesmeyi hedefliyor.

Son günlerde bu cephenin son darbeci Abdulfettah el Sisi yönetimindeki Mısır’ı kışkırtarak cepheye sürme yönündeki girişimleri dikkat çekmektedir.

Batılı emperyalistlerin kışkırtmaları ve destek sözleriyle, kukla yönetimlerin işbaşında olduğu bazı zengin Arap ülkelerinin finans desteğini alan Mısır Firavunu el Sisi, Libya’ya giriş hazırlıklarına devam ediyor.

İŞGALE KILIF UYDURULUYOR

Önce Uluslararası Toplumu temsil eden hiçbir kuruluş tarafından muhatap alınmayan ve halk tarafından seçilmeyen, isyancı ve dış güçlerin işbirlikçisi Halife Hafter’in destekçisi Tobruk merkezli Libya Temsilciler Meclisi’nden “Yakın bir tehlikenin uluslarımızı tehdit ettiği algıladığında, Mısır Silahlı Kuvvetleri, Libya ve Mısır’ın ulusal güvenliklerini korumak için müdahale edebilir” şeklinde bir davet çıkarıldı.

Bu davet bir hukuk skandalıdır ve hiçbir geçerliliği yoktur. 

Arkasında halk desteği olmayan ve uluslararası tanınırlığı bulunmayan bu meclisin davetinin hukuki bir bağlayıcılığı olamaz. 

Çünkü, bu meclis meşru değildir ve böyle bir davet kararını Libya devleti ve halkı adına alma yetki gücüne de sahip değildir. 

İkinci bir skandal ise Mısır parlamentosunda onaylatılan tezkeredir. 

Kısa bir zaman önce “ulusal güvenliğin savunulması” adında hazırlanan ve yurtdışına silahlı asker gönderilmesine izin veren tezkere, işbirlikçi yönetimin kukla meclisi tarafından onaylandı. 

Hem, Libya Temsilciler Meclisi’nden çıkarılan davet hem de Libya için Mısır parlamentosuna onaylatılan tezkere asla meşru değildir. Her ikisi de hukuk ihlalidir ve devletler arası sözleşmeler ile BM-GK kararları ile bağdaşmamaktadır. 

Hem davet hem de tezkere Libya’yı küresel güçlerin yönlendirmesiyle işgal girişimine hazırlanan kılıflardır.   

Şimdi, Libya’daki gayrimeşru güçleri yöneten general Hafter’i destekleyen Mısır’daki darbeci el Sisi, Libya’da bulunan paralı asker güçleri, yabancı terörist gruplar ve sabıkalı milislerden destek almaya çalışıyor.

S. Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından sağlanan maddi destekler aşiret liderlerini dolarlara boğuyor.

TÜRKİYE’NİN KARŞI HAMLE HAZIRLIKLARI

Türkiye Karşıtı Cephe’nin tüm girişimleri ile Mısır’ın Libya’ya müdahale hazırlıklarını yakından takip eden Türkiye karşı hamle hazırlıklarını sürdürüyor.

Emperyalist ülkeler, Mısır ile Türkiye’yi karşı karşıya getirip, Müslümanı Müslümana kırdırmayı planlıyor.

Bu emperyalist devletler sinsi ihanet planları sayesinde iki Müslüman ülkeyi kapıştırıp  sonrasında ise arabuluculuk maskesi altında Libya’ya yönelik sömürge planlarını devreye sokmayı hedefliyorlar.

Ermenistan’ın hiçbir sebep olmadan Azerbaycan’a saldırması bu şer ittifakı içinde olan Rusya ve Fransa’nın kışkırtmaları olduğunu hesaba katmamak ciddi bir saflık olur.

Türkiye bu ihanet oyunlarına karşı Mısır ve diğer Arap ülkelerini uyarırken Fransa ve Rusya’yı tekraren uyarmaktadır.

Ancak, Mısır firavunu el Sisi, başarısız politikalarını ve ülkesinde sürdürdüğü zulmü gizlemek için emanetçi güç olarak Libya’ya girmeye hazırlıklı görünüyor.

Eğer, Mısır asker gönderirse, Türkiye bunu karşılıksız bırakmamaya kesin olarak kararlı. 

Başkan Erdoğan, Libya’nın toprak bütünlüğünü savunan Türkiye’nin aynı kararlı duruşu devam ettireceğinin altını çiziyor. 

Libya toprakları içerisinde her kimden olursa olsun Türk askeri birliklerine bir saldırı olması durumunda karşılık verme kararlılığı içerisinde olduklarını belirten Başkan Erdoğan, Libya’daki askeri, teknik kapasitesini ve asker sayısını artırma yönündeki tüm hazırlıkların tamamlanmış olduğunu duyurması Mısır firavunu, el Sisi başta olmak üzere Türkiye Karşıtı Cephe’de yer alan ülkelerin başkentlerini telaşlandırdı.

Çok yönlü hazırlık girişimlerinin yanında Türkiye, önümüzdeki hafta boyunca İtalya, Almanya, ABD, Katar ve Akdeniz havzasındaki ülkeler nezdinde diplomatik görüşmeler turuna çıkacak.

Diğer yandan Türkiye, meşru Libya Mutabakat Hükümet güçleriyle ortaklaşa Sirte ve Cufra’ya yönelik başlatacağı operasyonun eşzamanlı mı yoksa kademeli olması gerektiği konusunu değerlendirmeye devam edecek.

Anlaşıldığı üzere bayram sonrası Libya’da bir kapışma yaşanacağı kuvvetle muhtemeldir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Can

rusya yi kacinci defa uyari olacak. 33 fidan gitti ve ne oldu. S400 ler sirinlik olsun diye alinmis ve atil duruyor bu ara F35 lerden de olduk.

alperen

İşgal bitti be abicim..Bizi de kullanarak,Nato'ya operasyonla Libya'yı paramparça ettiler,ellerine alıp oynuyorlar. 
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23