• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mustafa Çelik
Mustafa Çelik
TÜM YAZILARI

Cehalete Mahkûm Edilen Toplumlar

01 Haziran 2016
A


Mustafa Çelik İletişim: [email protected]

İslâm dini, cehaletin ter türlüsüne karşı savaş ilan etmekle işe başlayan bir dindir. Allahû Teâla’yı razı etmeye çalışan Müslümanların da cehalet karşısında ilme sarılarak cehalete savaş ilan etmeleri zaruridir. Allah’ın dini cehaletle değil, ilim ile yaşanır ve yaşatılır. Cehaleti hayatın merkezine yerleştirip dayatanlar, Müslümanları dinden ve imandan etmek isteyenlerdir. İlim yerine cehalete tutunanlar, keyfî, küfrî ve cebrî olurlar.

Türkiye’de Osmanlı Devleti’nin yıkılmasından sonra keyfî, küfrî ve cebrî geçler cehaleti Müslümanları dönüştürmenin, kimliksiz ve kişiliksiz kılmanın bir vasıtası olarak kullan-mışlardır. Öldürmekle bitiremedikleri Müslümanları cehaletle bitirme yoluna gitmişlerdir.

Türkiye’de gerçekleştirilen harf inkılabı, toplumu cehalete mahkûm etme inkılabı olmuştur. Çünkü harf inkılabının sabahı âlimler cahil, cahiller âlim muamelesine tabi tutulmuş olarak uyanmışlardır. Bir gecede cahilleri âlim, âlim olanları da cahil kıldılar. Bir toplumu cehalete mahkûm etmek, o toplumu ölüme mahkûm etmektir. İslâm ulemasından İbn-i Abidin (Rh.a.) der ki: “Âlimlere göre cehalet, helak gibidir.” (Reddü’l Muhtar Ale’d-Dürri’l Muhtar, C:4, Sh: 262, İst/ 1984) Müslümanların Müslümanları cehalete mahkûm eden girişimlere rıza göstermeleri imanlarıyla bağdaşmaz.

Allah’ın arzında Allah’ın dininin hayata amir olmasına müsaade etmeyip engel olanların hevâ ve heves merkezli ittifakları, birlik ve beraberlikleri, “Cumhuru Cahilin”i ifade eder. “Cumhuru Cahilin”in en büyük sermayesi, cehalettir. Rasûlüllah (sav) uyarıyor: “Şüphesiz Allah, ilmi kullardan soymak suretiyle çekip almaz. Ancak ilmi, âlimleri almak suretiyle ortadan kaldırır. Allah hiçbir âlim bırakmayınca da, insanlar bir takım cahil reisler/başlar edinirler ve onlara sorular sorarlar, onlar da ilimsiz fetva verirler. Bu yüzden de hem kendileri saparlar hem de başkalarını saptırırlar.” (Sahih-i Buhari, İlim, 34; Müslim, İlim, 13, 14; Müsned, 2/162)

Dikkat edilirse, bir toplum cehalete mahkûm edildiğinde o toplumun reisleri de, müderrisleri de, müftüleri de cahillerden olur. Cumhuru Cahilin nezdinde cehaletten gayrisi geçerli değildir. İnsanlar tarafından ayakta tutulan “Cahil Reisler”, “İlimsiz fetva veren müftüler”, insanlığın baş belâlarıdır. Halkı Müslüman veya halkından Müslüman olan ülkeler “Cahil Reisler”i ve “İlimsiz Müftüler”i işlevsiz, etkisiz ve yetkisiz kılmadıkları müddetçe, kendilerini insanlıktan eden keyfî, küfrî ve cebrî düzenlerden kurtulamazlar.

Kur’an-ı Kerim, mekteplerin ve mahkemelerin amir kitabı olmaktan çıkartıldığı günden bu yana bu toplum cehalete ve sefalete mahkûm edilmiştir. Müebbet mahkûm olanlar, cehalette ısrar edenlerdir. Cehaletin tümü tehlikelidir ama diplomalı cehaletten daha tehlikesi olmaz.

İslâm’ın dışında ortaya çıkmış bütün ideolojiler, insanlığa tek bir şey getirdiler o da cehalettir. Cehalet, ideolojilerin müştereki aslisidir.

“Ey Genç! İlim öğren, zira cehalet Ardır 

Ona razı olan ancak Hımardır! “

Cehalet, kanser hastalığından daha tehlikelidir. Cehalet, tüm kötülüklerin ve felaketlerin kaynağıdır. Çünkü cehalet, insanın Rabbi’ni, yaşadığı kâinatı tanımaması ve tedavisi mümkün olmayan ruhta ve beyinde boşluk bırakan bir hastalıktır. Bu gerçeği,“Cahil sustuğu takdirde ihtilaf biter” vecizesi ifade etmektedir. Ömer b. Abdulaziz (Rh.a.)’in “Cahilin ifsadı, ıslahından çoktur” sözü de aynı gerçeği belirtmektedir.

Cehalete mahkûm bir hayat yaşayanlar, ilme dayanmazlar. Bilmeden amel işlerler. Bilmeden amelde bulunmak, caniliktir. Kişinin kendisini, ailesini ve cemiyetini zarara ve ziyana, hasara ve hüsrana uğratmasıdır. Rabbimiz haber veriyor:

“Beyinsizlikleri yüzünden bilgisizce çocuklarını öldürenler, Allah’ın kendilerine verdiği rızkı -Allah’a iftira ederek- haram sayanlar, mutlaka ziyan etmişlerdir. Gerçekten onlar sapmışlardır. Doğru yolu bulmuş da değillerdir.” (En’am Suresi/ 140) 

İnsanlardaki sefihlik ve sefalet, ilimsizliktendir. İlimsizlik de cehalettendir. Cehalet, insanı cani yapar. Toplumda cinayet işleyen canilerin en büyük sermayeleri kendi cehaletleridir. Toplumu cehaletin bağrında tutanlar da cinayet işleyen canilerden sayılırlar.

Cehalet; insanoğlu için hürriyet değil, esarettir. İnsan ilim ile hürriyete, cehalet ile de esarete kavuşur.

Yobazlık ve mürtecilik tehlikesiyle karşı karşıya gelen toplumlar, cahiliyye düzenlerine ve cahiliyye hükümlerine rıza gösteren toplumlardır.

Cahiliyye düzen ve hükümlerine rıza göstermek, kötülüklere, katliamlara ve vahşetlere rıza göstermektir. Cehalet, haksızlığın ve hukuksuzluğun garantisidir. Kendi cehaletlerinin bağrında kalanlar, sahte ilahların egemenliği için çağırıp bağıranlardır.

Cehaletin, cahiliye düzen ve hükümlerinin egemenlikleri karşısında sessiz ve tepkisiz kalanlar, canilerin cinayetleri karşısında savunmasız kalırlar.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23