• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Mustafa Çelik
Mustafa Çelik
TÜM YAZILARI

Raşid adam/2

19 Şubat 2013
A


Mustafa Çelik İletişim: [email protected]

Raşid adam; “Gözünü budaktan, sözünü dudaktan” esirgemeyen nezih karakterli adamdır. O, “insanlık tahtından” düşen insanları yeniden insanlık tahtına çıkarmaya çalışan adamdır.
Raşid adam; ırmaklar gibi akan adamdır. O’nun sermayesi; iyi niyeti ve gayretidir. O; yanaşarak değil, çalışarak mesud olmaya çalışan adamdır.
Raşid adam; inci mercanlarla dolu bir deniz, çağıltılarla akan bir nehir ve derinlikleri herkesi düşündüren, hayrete sevk eden girdap adamdır. O; her topluluğu ayrı bir ışıkla aydınlatan aydın adamdır.
Raşid adam; çoraklaşmış fikirlerden, münbit söylemlere yelken açan, eman ülkesine ulaştırmaya niyetli ve kararlı hayat gemisinin kaptanı olan adamdır.
Raşid adam;  konuşmaları ile “Havf ve Reca” dengesini korur. “Terğib” ile gevşekliğe, “Terhip” ile ümitsizliğe düşürmez. Daima orta yolu ve istikameti muhafaza eder. İfrat ve tefrite sapmaz. Sözleri “Sırat-ı Müstakimi” ders verir. Şeriatın muvazenesini muhafaza eden adamdır.
Raşid adam;  harp meydanında görünmeyen, fakat ateş hattındakilere sakalık yapan, nakliye ve levazım kollarına yön veren, hususi çevrelerde mayası halis bir gençlik yoğuran, gönlü vahiy kokusuyla ıtırlı ve dili İslâmi zevk mazrufuyla nakışlı adamdır.
Raşid adam; çevresine karşı güleryüzlü, saygılı, ciddi ve alabildiğine vakûrdur. Onun yanında bulunanlar yakınlığın lâubâliliğini görmez, uzakta kalanlar da uzaklığın mahrûmiyetini hissetmezler. Sorumluluğunu yüklendiği toplumun büyüklerini babası, küçüklerini evlâdı bilir ve bir kuluçka hassasiyetiyle, himâye ve şefkatine sığınan herkese bağrını açar, herkesi kanatlarının altına alır ve korur... Soluklarının duyulduğu dâire içindekilere şefkat ve alâkası o kadar engindir ki, ayaklar altındaki karıncalardan, göklerde uçuşan kuşlara kadar canlı-cansız her şey o incelikten aldığı nasiple şükrân çığlıkları atar ve iki büklüm olur yerlere yüz sürer.
Raşid adam; vazifeşinâs, hasbî ve diğergâmdır. Sorumluluklarını yerine getirme mevzûunda, ne karşısına çıkan engellerin zorlu ve aşılmaz olması ne de imkânların genişliğiyle gelen yaşama zevki, rahat ve rehâvet onu yolundan döndüremez ve ona mükellefiyetlerini unutturamaz. Üzerine aldığı mesuliyetleri peygamberâne bir himmetle yerine getirir.. hep yürekten ve cansiperâne davranır.. sonra da yapıp ortaya koyduğu hizmetler karşılığında herhangi bir ücret ve mükâfât beklemeden çeker-yoluna gider.
Raşid adam; üstün idrâki, cesâret ve kararlılığı, sabır ve metânetiyle her zaman çevresinin dayanağı ve ümit kaynağıdır. Süratli kararla isâbet, dikkat u temkinle cesâret, sabr u tahammülle atılganlık gibi zıtlıklar, onun firasetli dünyâsında birleşir, bütünleşir ve birbirinin tamamlayıcısı olurlar. Fetânetin aydınlatıcı tayfları altında yarınlar ve yarınlara âit hâdiseler, bugünkü vak’alar sırasına girer berraklaşır.. cesâret ve kararlılığı sayesinde, aşılmaz gibi görülen tepeler aşılır ve bütünüyle yollar düzlüğe erer.. tahammül ve metâneti karşısında “olmazlar” olur hâle gelir, muhâller ve imkânsızlıklar toz-duman olur gider.
Raşid adam;  bir ahlâk ve fazilet kahramanıdır. O, merhamet ve yumuşak huyluluğuyla bütün canlıların çarpan yüreği, atan nabzı; cesâret ve yiğitliğiyle, İslâm ümmetinin yılmaz ve sarsılmaz muhâfızı; his ve gönül dünyasıyla zayıfların en emîn sığınağı; tevâzû ve mahviyetiyle kapı kapı kovulmuşların biricik tesellî kaynağı; müsâmaha ve af atmosferiyle sendeleyip düşenlerin ve sürçüp sürçüp günâhlara girenlerin ümit çerağıdır.
Raşid adam; adâletli olduğu zaman merhametli, merhametle coştuğu zaman da istikâmetlidir. İnsan ve insanca düşünceleri şefkatle kucaklarken, yılan ve çıyan deliklerini tıkamayı da ihmal etmez.. onun dünyâsında ne zâlimlerin toyu-düğünü ne de mazlûmların âh u efgânı hiç mi hiç işitilmez. O, elindeki keskin kılıcın bir yüzüyle kobraların başlarını alırken, diğer yüzüyle de bülbüllere yuva örme san’atını öğretir.
Raşid adam; arada ve arâfta kalıp yolunu ve yönünü bulamayanlara seslenen fikrin gökkuşağı ve mefhum harmanı, söz ummanı adamdır. O; tarihî hatıramızı ve medeniyet hafızamızı zinde tutmaya çalışan adamdır.
Raşid adam; karanlığa göz kırpanlardan kaçıp, aydınlığın Hıra’sında tutulan hikmet nöbetlerinin denetleyicisi olan adamdır. O; nesl-i atinin zafer arabalarına yol hazırlayan  hizmete hazır adamdır.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23