• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Türkiye o geceye yenilmedi

16 Temmuz 2019
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

Geceye yenilmeyen her insana, ödül olarak bir sabah, bir gündüz ve bir güneş vardır.

Sezai Karakoç

Türkiye 15 Temmuz 2016’da tam 36 yıl sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu bazı generallerin ve askeri personelin içinde olduğu darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. İhanet girişimi halkın sokağa çıkması ve TSK içindeki çoğunluğun destek vermemesi üzerine akamete uğradı. Bu cunta girişiminin bilançosu ise çok ağır oldu. Türkiye’nin hainlere karşı verdiği 15 Temmuz mücadelesinde 251 kişi şehit oldu, 2196 vatandaş ise yaralandı.

Demokrasilerde halkın oyuyla, seçimle gelenleri darbeyle gönderemezsiniz. Gelişmiş ülkelerde halk artık bunu öyle kolayca sineye çekmiyor. Tepkisini sokağa taşıyan halk, meydanlara çıkarak seçimle işbaşına gelen iradeyi kanı canı pahasına korudu.

27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve 28 Şubat askeri darbeler ve girişimlerine baktığımızda 15 Temmuz gecesi Türkiye için yeni bir milattır ve ülkenin çok ciddi bir sürece girdiğine işarettir.

Türkiye halkı TRT’den duyduğu darbe bildirisinin ardından genci ihtiyarı, kadını erkeği ile birlikte sokaklara çıkarak darbeci askerin karşısına dikildi. Seçmen, sandıktaki oyuna sahip çıktı. Kritik günlerde sabahlara kadar sokaklarda emniyet binalarının önünde uyumayı tercih etti.

Tarihinde ilk kez kendi çocuklarını canlı yayında Ortadoğu’nun diktatör liderleri gibi tank ve makineli tüfeklerle katleden asker görüntülerine şahit olduk. Geçmiş darbe dönemlerinde görmediğimiz korkunç olaylar yaşadık. Meclis, MİT, Cumhurbaşkanlık Külliyesi gibi devletin kurumları ve halk, devletin ordusunun içindeki bir grup tarafından saldırıya uğradı. İnsanların üzerine tanklar sürüldü. Uçaklar ve helikopterlerden açılan ateşlerle insanlar katledildi. Buna rağmen halk darbecilere karşı teslim olmadı.

O gece doğum yapmak üzere olan eşini annesine bırakıp kilometrelerce ötedeki havalimanına yürüyenlerle birlikte çocuğunu, eşini, anne ve babasını yanına alarak sokağa çıkanlara rastladık. Birçok sivil toplum örgütü, medya, siyasi partiler “bu darbeyi kabul etmiyoruz” açıklamaları yaparak 15 Temmuz gecesinin karanlık yüzünü aydınlığa çıkarmaya vesile oldular. Darbe girişimine karşı toplumun birçok kesimi pasif veya aktif olarak tavrını ortaya koydu. O gecenin gerçek kahramanları olan polis ve sivil şehitlerimizi asla unutmayacağız.

Türkiye o geceye halkın iradesiyle yenilmeyerek büyük bir tehlikenin eşiğinden döndü. Karanlık geceden gündüz, sabaha döndük çok şükür. Bundan sonraki süreçte yapmamız gereken en önemli şey liyakat, adalet, özgürlük çerçevesinde birbirimizi ötekileştirmeden hak, hukuk, insani değerler ölçüsünde dürüst sağlam ilişkiler geliştirmektir.

Allah bir daha böyle bir gece yaşatmasın bu millete.. Hayatını kaybeden kardeşlerimizin mekanı cennet olsun.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23