• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Osman Atalay
Osman Atalay
TÜM YAZILARI

Z kuşağını anlamak

26 Kasım 2019
A


Osman Atalay İletişim: [email protected]

“Bir ulusun gençleri bozulmaz, onlar ancak yetişkinleri bozulduğu zaman bozulur.”

Montesquieu

Bir ulusun geleceği, en değerli varlığı çocuklarıdır, evlatlarıdır. Devletler, bu genç kuşağın eğitimi, yetişmesi ve korunması için ellerinden gelen çabayı göstermek zorundadır.

Modern teknoloji çağında küreselliğin, kültürleri ve gelenekleri savurduğu bir sürecin içerisinde en çok etkilenen kuşak genç kesim oldu.

Teknolojinin baş döndürücü bir hızla 7’den 70’e tüm çocuk, genç, yetişkin ve yaşlı farklı kuşakları etkisi altına alan bir çağda, kuşaklar arası makasın her geçen gün gittikçe açıldığına şahit oluyoruz.

Gençlik nereye gidiyor soruları ve tartışmalarının odağındaki Z kuşağının psikolojisi ve teneffüs ettiği sosyolojiyi anlamamız gerekiyor.

Ebeveynler ve öğretmenlerin iletişim kurmakta zorlandığı genç kuşak Z kuşağı olarak adlandırılmaktadır.

Güncel kaynaklara göre 1997 ve 2000 yılından itibaren dünyaya gelmiş bireylere Z kuşağı deniyor.

Bu nesil teknolojinin hemen hemen tüm alanlara hâkim olduğu bir çağda doğmuş olmalarından ötürü teknolojiyle adeta yatıp kalkıyorlar.

Bu jenerasyona, “internet kuşağı” adı da veriliyor. Hayata iyimser bakan özelliği ön planda aynı zamanda, kişisel hırslarının da son derece yüksek olması, kuşağın en bilinen özelliklerindendir. 21. yüzyılın ilk nesli olarak görülüyor.

Uzmanlar 2020 yılı itibarıyla dünyanın en büyük tüketici grubu olarak tahmin ediyorlar bu kuşağı. Dijital çocuklar, farklı aile yapıları çok kültürlü, dinli, etnik gruplar farklı ideolojik yapılar ile birlikte büyüyorlar.

Z kuşağı, sosyal ortamlarda, uygulamalı ve doğrudan öğrenmeye meyilli bir nesil olarak tanımlanıyor.

Teknosa (teknoloji perakendecisi) tarafından 7-16 yaş aralığındaki çocukların dijital mecralarda kamuoyuna açık olarak paylaştığı 1 milyon 600 bin datayı inceleyerek yaptığı bir araştırma, bize “Z” kuşağının dijital dünyayı kullanma şekli hakkında önemli bilgiler sunuyor.

“Yapılan araştırmaya göre, dijital dünyanın içinde doğup büyüyen Z kuşağı, yüzde 97 oranı ile en çok YouTube’da varlık gösteriyor.

Kendi yaşıtlarının günlük hayatını yakından takip eden bu nesil, günün trendlerine uygun olarak eğlenceli videolar üreten kanallara abone oluyor, sevdikleri oyunların videolarını izliyor.

Dijital dünyada çocukların konuştuğu konuların başında yüzde 38 oranı ile oyun başlığı gelirken, bu oran çocuğun oyun karakterleri ve oynadığı oyunlardan ne kadar etkilendiğinin de göstergesi oluyor.

Z kuşağının diğer ilgi alanları ise yüzde 34 ile trendleri ve gündemi takip ettikleri Vloglar, günlük kayıtlar, seyir defteri, yüzde 19 ile yaşıtlarının gündelik aktiviteleri, yüzde 6 ile oyuncaklar ve yüzde 3 ile çocuk kanalları olarak sıralanıyor.”

Z KUŞAĞININ ÖZELLİKLERİ

Kimi uzmanlara göre milenyum kuşağı veya internet kuşağı olarak adlandırılmaktadır. 2000 yılı ve sonrası doğanlara Z kuşağı denir.

Özellikle internet aracığıyla sosyalleşmeyi tercih eden bu kuşak diğer nesillerden farklı olarak oyuncak yerine ipadlerle, laptoplarla, play stationlarla oynamayı seviyor ve teknoloji ile birlikte büyürler. 

Çabuk tüketen bir nesil. Markalara ve ürünlere bağımlı değiller.

İnsanlık tarihinin, el, göz, kulak ve benzeri gibi motor beceri senkronizasyonu en yüksek nesli olarak tanımlanıyor. Ancak bu avantajlar, dikkat ve konsantrasyon zorluklarıyla dezavantaja da dönüşebiliyor. Sorgusuz yaşayacaklar, çünkü iş yaşamına atıldıklarında karar vermelerini gerektiren her şey sistemler tarafından yapılıyor, yapay zekâ tarafından karar veriliyor olacak. Çok diplomalı, uzman ve buluşçu olacaklar. Yaşamlarında otorite kavramının önemi kalmayacak. Tatminsiz, kararsız ve doğuştan tüketiciler. Ülkemizin yüzde 17’sini oluştururlar.

Bu kuşak iş hayatına henüz yeni başladığı için, iş yaşamlarıyla ilgili çabuk sıkılıp kolay vazgeçme olasılığı dışında çok da tahminde bulunulamıyor.

Çeşitli sosyolojik gruplarla ilişki kurma ve hak arama konularında diğer kuşaklardan daha başarılı olmaları, iş hayatlarında ulaşabilecekleri başarıların habercisi sayılıyor. Buna ek olarak, sınırsız yeni bilgiye erişimin, Z kuşağı ile daha özgüvenli ve kariyer odaklı bir nesil yarattığı düşünülüyor.

Uzmanların Z kuşağı bireylerle sağlıklı iletişim önerileri;

Onlara özerklik tanıyıp, girişimci ruhlarını besleyin; sadece görev vermekten kaçının.

Helikopter ebeveynlerle büyümüş bir nesil olmaları göz önünde bulundurularak, ödüllerle motive olabileceklerini unutmayın.

Yüz yüze iletişim kurmanın önemine inandıklarını, sadece mesajlaşmaktan hoşlanmayıp gerçekten duyulduklarını hissetmek istediklerini göz önünde bulundurun.

Hem iş yerinde hem de okulda yönetici-asistan ilişkisine önem verdiklerini, yardım etmeye oldukça meyilli bir nesil olduklarını bilin.

Genç kuşağın sosyal hayattaki performansı beklentileri ve problemleri üzerinden yürütülen tartışmaların daha gerçekçi bir şekilde ele alınması gerekiyor.

Bugünün genç sosyolojinin ulusal değerleri aşan küresel bir etki alanında şekillendiğini kabul etmemiz gerekiyor.

Güncel milli kültürel ve ahlaki bir model inşasına yazılıma ihtiyacımız var.

Her kuşak içinde bulunduğu çağın şartları karşısında edilgen veya etken bir karaktere bürünür. 

Aile ve devlet, genç kuşağa bir hayat boyu yüreğinde taşıyacakları ahlak adalet ve merhamet gibi evrensel değerleri kutsal bir emanet olarak ilk orta eğitim döneminde sunmak zorundadır.

Kuşaklar arası çatışma yoktur, birbirinden uzaklaşma sorunu ve insani değerlerin deforme olmasıyla ile ortaya çıkan bir anlaşmazlık sorunu vardır.

Çocuklarınızla 7 yaşına kadar oynayın, 15 yaşına kadar onlarla arkadaş olun, 15 yaşından sonra ise istişare edin. (Hz. Ali) 

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

celil yağmuroğlu

Çok güzel bilgiler Allah razı olsun..daha çok şeyler var

eyüp yılmaz

bu "Z" kuşağı dediğiniz, bence zırtapoz kuşağı desek olmaz mı? bu kadar işe yaramaz bir nesil olur mu? oldu. bunlarda 17 yıldır hiç bir menfaat beklemeden desteklediğimiz sn c bsk eseridir.. MAALESEF....
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23