• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Rasim Bolbol
Rasim Bolbol
TÜM YAZILARI

Aday listeleri... SP celladına âşık oldu

24 Mayıs 2018
A


Rasim Bolbol İletişim: [email protected]

Malumunuz, partiler, 24 Haziran’da yapılacak genel seçimler için milletvekili aday listelerini hafta başında Yüksek Seçim Kurulu’na teslim etti. En çok merak edilen listeler şüphesiz ki AK Parti ve CHP’ninkiydi. Bu iki partinin pek çok kişiyi ters köşe yapması bekleniyordu ve öyle de oldu. Aslında SP’nin açıkladığı isimlerin de çoğu kişiyi şaşırttığını söyleyebiliriz. 

¥

24 Haziran’a yönelik en köklü değişiklik hiç kuşkusuz AK Parti’de yaşandı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yerel yönetimler ve teşkilatlardaki köklü değişimin ardından, genel seçimler için de büyük bir revizyona gitti. 

Zaten rakamlar da AK Parti listelerindeki söz konusu köklü değişikliği teyit ediyor. Rakamlara baktığımızda, AK Partili 316 milletvekilinden 167’sinin yeniden aday gösterildiğini, 149 milletvekilinin ise listelere giremediğini görüyoruz. Bu da demek oluyor ki, AK Parti listesinin neredeyse yarısı değişmiş. 

¥

AK Parti listelerinde göze çarpan en önemli noktalardan birisi ise hiç şüphesiz İstanbul’a verilen özel önem.

Kabinede görev alan 5 bakan İstanbul’dan aday gösterilmiş. Genel başkan yardımcıları ve grup başkanvekillerinin İstanbul’dan seçime girecek olması da “İstanbul hassasiyeti”nin bir izharı. 

¥

Gelelim CHP’nin listesine...

CHP’de de tıpkı AK Parti gibi, mevcut milletvekillerinin yarıya yakınının listede yer bulamadığını görüyoruz. 131 milletvekilinin neredeyse yüzde 50’si listede yok. Bunların kahir ekseriyeti ise Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na muhalefet eden, yönetimle görüş ayrılığı bulunan isimler. CHP Kurultayı’nda Muharrem İnce’nin genel başkan olması için imza veren 37 isim de liste dışında kalmış. İnce’nin yakın çevresinden sadece 3 kişi seçilebilecek yerlerden aday gösterilmiş.

Bu arada, Meral Akşener’in seçimlere girebilmesi için Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İYİ Parti’ye kiralanıp daha sonra tekrar CHP’ye geri dönen 15 vekilin yine CHP listelerinde yer bulmasını ve Saadet Partisi için 6 kontenjan ayrılmasını da ilginç bulduğumuzu belirtelim.

¥

Tüm partilere mercek tuttuğumuzda, listelerdeki en dikkat çekici isim olarak Saadet Partisi’nin adayı Tanju Güvendiren gözümüze çarpıyor. 28 Şubat sürecinde Ankara Devlet Güvenlik Mahkemelerinde görev yaparken Refah Partili yöneticileri tutuklayan bir ismin, şimdi SP’den aday gösterilmesi, gerçekten de akıl alır gibi değil.

Celladına âşık olmak herhalde böyle bir şey. 

¥

kendisi himmete muhtaç

dede/nerede kaldı 

gayriye himmet ede

Listelerin açıklanmasıyla birlikte, AK Parti ile diğer partileri ayıran önemli bir husus da gözler önüne serildi. 

Liste dışı kalan ya da yerini beğenmeyen vekillerin takındığı tavır, şahsi menfaatlerini değil davalarını önceleyen AK Partililerle “kasaba politikacıları” arasına kalın bir çizgi çekmiş oldu.   

Herhalde yaşananları siz de yakından takip ettiniz... Gördünüz değil mi, AK Parti’de üç dönemdir milletvekilliği yapan Mehmet Metiner ve Şamil Tayyar adaylık listesinde yer alamamalarına rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti’nin bundan sonra da yanında olacaklarını deklare etti. 

Peki CHP, İYİ Parti, HDP ve SP’de ne oldu?

Tabii ki ikbal düşkünlüğü dava şuuruna galebe çaldı.  

Mesela CHP’de 5 isim yerlerini beğenmeyerek adaylıktan çekildi. Üstelik bu 5 isimden biri, aynı zamanda partisinden de istifa etti. 

İYİ Parti’nin kurucularından Yusuf Halaçoğlu, aday gösterilmeyince, bugüne kadar partisi için ne denli mücadele ettiğinden dem vurup, ilgili yerlere “kırgınlığını” iletti. 

HDP’de İstanbul 1. Bölge 4. sıradan listeye giren Erol Katırcıoğlu yerini beğenmeyip zehir zemberek bir açıklama yaparken, eski ANAP milletvekili Sebgetullah Seydaoğlu da SP’nin kendisine ihanet ettiğini ve “siyasi kumpas”a kurban gittiğini ileri sürdü.

¥ 

Aslında muhalefet partilerinin içinde bulunduğu bu tablo bile durumu özetlemeye yetiyor.

Bunlar, daha kendi içlerindeki sorunları bile çözebilmiş değil; Türkiye’nin sorunlarını nasıl çözecekler?  

Söyleyin Allah aşkına; kendisi himmete muhtaç olan dedenin başkalarına himmet ettiği nerede görülmüş?

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23