• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Rasim Bolbol
Rasim Bolbol
TÜM YAZILARI

Suriye’de işler iyice karışıyor

30 Aralık 2018
A


Rasim Bolbol İletişim: [email protected]

Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekât kararı almasının ardından bölgeden art arda dikkat çekici haberler geliyor. Hatırlayın, önce ABD Suriye’den çekileceğini açıklamıştı, şimdi de YPG/PKK’nın Fırat’ın batısındaki Münbiç ilçesini Suriye rejimine terk ettiğine dair iddialar ortalıkta dolaşıyor.

Aslında bugün bu türden iddiaların dillendirilmesi hiç de şaşırtıcı değil.

Teröristlerin Münbiç’ten çekilip, bölgeyi Esed rejimine bırakmaya yönelik birtakım hazırlıklar içinde olduğu haberleri daha önceden de piyasaya sürülmüştü.

Hatta, geçtiğimiz temmuz ayında terör örgütünün SDG ismiyle Münbiç’te kurduğu sözde askerî meclis ile rejim arasında bir toplantı yapılmış, mezkur toplantının ardından Münbiç’in kontrolünün Türkiye’ye verilmeyeceği, kentin Şam rejimine teslim edilmesinin planlandığı açıklanmıştı.

Anladığımız kadarıyla, altyapısı aylar öncesinde hazırlanan bir plan, bugünlerde hayata geçirilmeye çalışılıyor. Ve öyle gözüküyor ki, her iki taraf da bu kirli ittifaktan kazançlı çıkacağını umuyor.

Terör örgütü, Esed’in Münbiç’e yerleştiği imajını oluşturarak kendisini sağlama almayı amaçlarken, rejim ise uzun yıllardır elinde olmayan bir beldeyi tekrar ele geçirdiği algısını kamuoyuna pompalamayı öngörüyor.

Halbuki gerçek bambaşka. Ne ABD Münbiç’i terk etti, ne de rejim ilçeye asker gönderdi. Sadece birkaç okula Esed bayrağı asıldı, o kadar. Yani YPG/PKK’nın bölgedeki varlığı halihazırda devam ediyor.

Sizin de gördüğünüz gibi, Suriye’de yine oyun içinde oyun oynanıyor. Ama Türkiye oynanmak istenen tüm bu oyunları gayet iyi görüyor. 

Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da önceki gün yaptığı açıklamada çevrilen dolapların farkında olduklarına işaret etti. YPG’nin “Çekildik”, Suriye ordusunun ise “Girdik” dediği Münbiç’te henüz kesin bir durum olmadığını belirtip “Suriye’nin Münbiç’e yönelik psikolojik çalışma ve eylem içerisinde olduğunu, orada kendi bayrağını dalgalandırma gibi bir durum olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

Zaten Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanları da Erdoğan’la hemen hemen aynı şeyleri söylüyor. Onlara göre de terör örgütünün Münbiç’ten çekilip yerine rejimi çağırması bir aldatmaca.

¥

Türkiye’nin, her zaman olduğu gibi, adımlarını yine sağduyuyla hareket edip atması gerekiyor.

Öyle ya, artık bir yandan rejimle anlaştığı iddia edilen, ancak güçlerini Münbiç’te tuttuğu bilinen YPG’ye karşı mevcut konjonktürde nasıl bir mücadele yürüteceğimizi planlamamız, diğer yandan da Suriye’den çekileceğini açıklayarak süreci daha da içinden çıkılmaz bir hale sokan ABD’nin yeni şeytanlıklarının önceden farkına varmamız icap edecek. 

Elbette Rusya’yı da hatırdan çıkarmamak lazım. Türkiye’ye karşı masada elini kuvvetlendirmek için ardı ardına hamleler yapan Putin’in birtakım dayatmalarına kesinlikle boyun eğilmemeli.     

Yani neresinden bakarsanız bakın, Türkiye’yi çetin bir süreç bekliyor.

Ne diyelim, Allah sahada da masada da yardımcımız olsun.

¥

Sofuoğlu’nun yaptığı iş mi şimdi?

AK Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu’nun sosyal medya hesabından paylaştığı fotoğrafı mutlaka görmüşsünüzdür.

Hani şu Meclis’teki odasında, ayaklarını masaya uzatmış bir halde ve hazırolda beklettiği danışmanlarını “Emirerlerim” diye nitelendirdiği fotoğraf...

Kendisi, söz konusu kareyi “siyasete biraz espri katmak” amacıyla paylaştığını, ancak kastının ötesinde anlamlara taşındığı için, sosyal medya hesabından hemen kaldırdığını söylüyor.

Beyan esastır, tabii ki gerçekten espri amacıyla böyle bir fotoğraf çekip, hesabına koymuş olabilir, ancak bir milyona yakın takipçisi olan, üstelik milletvekili sıfatını taşıyan birinin eylemlerine ve söylemlerine herkesten fazla dikkat etmesi gerekmez mi?

Sayın Sofuoğlu’nun, vekilliğini yaptığı bu milletin neye güleceğini, neye tepki göstereceğini öngörmesi icap etmez mi?

¥ 

Sen kalk, 4 milyon TL’lik ultra lüks araçla Meclis’e gel...

Milletvekili kartvizitine (hiçbir amaca hizmet etmeyecek ve hiç kimsenin yapmadığı bir şekilde) “senatör” yazdır, sonra da, her fırsatta “Bize gurur, kibir yakışmaz” diyen Tayyip Erdoğan’ın partisinde siyaset yapmaya devam et.

Olacak şey var, olmayacak şey var.

Allah aşkına söyleyin! Tüm bunlar hiç olacak şey mi?

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23