• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Rasim Bolbol
Rasim Bolbol
TÜM YAZILARI

Teröristbaşı ABD, teröristlerin başına niçin ödül koydu?

08 Kasım 2018
A


Rasim Bolbol İletişim: [email protected]

ABD, PKK’lı teröristler Murat Karayılan, Cemil Bayık ve Duran Kalkan’ın başına para ödülü koymuş. Söz konusu 3 teröristin kimlik ya da yer tespitini mümkün kılacak bilgiler karşılığında toplam 12 milyon dolar verilecekmiş. 

Peki bayram değil seyran değilken, ABD neden böyle bir adım attı? Bugüne kadar başına taç ettiği teröristlerin niçin başını ezme(!) kararı aldı?

Aslında nedeni gayet açık:

Münbiç’te aynı anda hem Türk askeriyle, hem de teröristlerle devriye atan “Büyük Şeytan”, Türkiye’nin Fırat’ın doğusuyla ilgili kararlılığını törpülemek için göz boyuyor. Türkiye sınırı boyunca uzanan ve Akdeniz’e çıkış yolu bulacağı alanda bir devlet oluşturma arzusunda olan ABD, Fırat’ın doğusuna müdahale etmeyelim diye aklınca ağzımıza bir parmak bal çalıyor. 

Türkiye’ye resmen “PKK’lıları al, Fırat’ın doğusunu ver” diyorlar. Bu, “tavşana kaç, tazıya tut” taktiğidir.

İsteseler, tasmalarını gevşetip oraya buraya saldıkları köpeklerini şimdiye dek rahatlıkla yakalayamazlar mıydı? 

Pekâlâ yakalarlardı. Ancak bugüne kadar bunu yapmadılar. PKK’yı 1997’de güya terör örgütü olarak tanıdılar, fakat o günden bu yana bir tek teröristi bile Türkiye’ye teslim etmediler. 

Hiç endişeniz olmasın, şimdi de etmezler. Ederlerse de bu, “terör devleti”ne giden basamağın ikinci adımını atmaya yönelik projelerinin pir parçasıdır. PKK’yı tasfiye edip YPG/PYD’yi palazlandırmanın ön hazırlığıdır.

¥

Ezcümle, ABD’nin teröristlerin başına ödül koymasının bizce hiçbir kıymet-i harbiyesi yok. Çünkü, başlarına ödül koyduğu o teröristlerin başı bizzat kendisi.  

¥

ENFLASYON CAN SIKIYOR!

Malum, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekim ayı enflasyon rakamlarını hafta başında açıkladı. Hükümetin başlattığı kampanyaya rağmen, enflasyondaki aylık artış yüzde 2.67, yıllık artış ise yüzde 25.24 olarak gerçekleşti. 

Maalesef, 2003’ten bu yana ilk defa yüzde 25’in üzerini görüyoruz enflasyon rakamlarında. Ancak, hükümet yetkilileri her şeye karşın “iyimser” bir tablo çiziyor.

Mesela, eylül ayındaki fahiş fiyatlama algısının etkilerinin ekim ayında da izlendiği, dolayısıyla ortaya çıkan enflasyonun bir “yansıma” olduğu belirtiliyor. 

Evet, belki hükümet yetkililerinin de dediği gibi, ekim enflasyonunda eylüle göre ciddi bir yavaşlama var, ama gerileme söz konusu değil. Üstelik, ekim rakamları beklentilerin de üzerinde. 

Fakat dediğimiz gibi, yetkililer makro dataların, gayet doğru bir istikamette olduğumuzu gösterdiğini söylüyor; kur ve maliyetlerde düşüşün görülmeye başlandığını, ortaya çıkan tablonun kasım ve aralık ayları için gayet olumlu olduğunu ve Merkez Bankası’nın yüzde 23,5 seviyesinde bulunan yılsonu enflasyon hedefinin yakalanacağını ifade ediyor. 

Ne diyelim, inşallah öyle olur.  

¥

Açıklanan enflasyon rakamlarında dikkat çekici bir detay daha var. O da Ekim 2018’de enflasyon sepetine dâhil edilen 407 üründen tam 328’inin ortalama fiyatının arttığı gerçeği. 

42 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmadığını, yalnızca 37 maddede düşüş gerçekleştiğini görüyoruz.

Tabii ki bu tablonun en baştaki müsebbibi, doların 7 liraya dayanmasını bahane edip yüzde 50’lere varan zam yaptıkları ürünlere şimdi sadece yüzde 10 gibi göstermelik bir indirim uygulayan bazı fırsatçılardır.

“Enflasyonla topyekûn mücadele” kampanyasına katılan 2500 şirketten pek çoğu, dolar 5.30’lara kadar gerilemesine rağmen, fiyatlarında aynı oranda indirime gitmeyince, böyle bir manzarayla karşı karşıya kaldık.

¥

Tabii ki tüketici fiyatlarındaki olumsuzluğun tek sorumlusu bu fırsatçılar değil. Zira TÜFE’nin artmasına sebep olan üretici fiyatları (ÜFE) da yüzde 45 gibi çok yüksek seviyelerde bulunuyor. Ham petrol, doğalgaz ve elektrik gibi temel girdilerdeki üretici fiyat artışı düşmeyince, bu, sonraki dönemlere de yansıyor ve nihayetinde ÜFE ile beraber TÜFE de yükseliyor.

Demek ki enflasyonla polisiye tedbirlerle mücadele etmek yetmiyor.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23