• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Sefa Saygılı
Sefa Saygılı
TÜM YAZILARI

Çocuklarımızın uykusuna dikkat

13 Nisan 2019
A


Sefa Saygılı İletişim: [email protected]

Uyku ve uyku düzeni sağlıklı yaşam için çok önemlidir, çünkü karanlıkla birlikte salgılanmaya başlayan melatonin hormonu etkinliğini en iyi uykuda gösterir.

Gece karanlık bir odada yatarak uyumazsak melatoninden yeterince faydalanamayız ve uykunun derinliği azalacağından yorgunluk kaçınılmaz hale gelir.

Melatonin oldukça yararlı bir hormondur. Çocuklarda büyümeden yetişkinlerde sağlıklı ve uzun yaşamaya kadar değişik faydaları vardır.

Güneş ışığı saatine göre kendini ayarlayan fizyolojik iç saatin ve bu saate göre periyodik olarak salgılanan hormonların denetimi altında uyunduğumuzda daha kaliteli ve doyurucu uyku alınmış olur.

Sözgelimi nöbet tutup da gece uykusu alamayanlarda döngüsel ritimler aksar, sağlık problemleri tetiklenebilir. Huzursuzluk, günlük verimde düşüş, yorgunluk, isteksizlik gibi belirtiler ortaya çıkar.

Lösemili ve başka hastalığı olan çocukların özellikle karanlıkta uyutulmaları bu yüzdendir.

İngiliz bilim adamlarının yaptıkları son araştırmaya göre; düzensiz ve geç saatte uyuyan çocukların sağlıklı bir zihinsel ve bilişsel gelişim sağlayamadıkları tespit edilmiş. Çünkü uykunun çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişiminde önemli bir yeri vardır. Hatta gece geç saatte uyuyan ve düzensiz uyku çeken çocuklarda zekâ körelebilmekte, zihinsel güç gerektiren işlemlerde başarısız olmalarına sebep olmaktadır. Buna göre uyku eksikliği, vücut ritmini bozarak beynin yeni bilgiyi daha etkin öğrenmesini engellemektedir.

Bu durum ise en çok kız çocuklarını etkilemektedir.

Günümüzde çocukların gece uykusu tehlikededir. İnternet alışkanlığı gece uykusunu kaçırmakta; bu da uykularının bozulmasına, sosyal becerilerinin zayıflamasına yol açmaktadır.

Annelerimizin çocukları büyütürken, “Uyusun da büyüsün, tıpış tıpış yürüsün” diye ninni söylemeleri boşuna değildir. Gerçekten uyuma sırasında büyüme hormonları salgılanır.

Aman çocuklarımızın uykusu düzenli ve yeterli olmalıdır. Ama muhakkak karanlıkta uyutulmalıdırlar. Bu yüzden ellerine verdiğimiz bilgisayar, akıllı cep telefonu ve benzerlerine dikkat!

EVRİM TEORİSİ

İki hafta önce önemli bir konuyu, zürafaların boyunlarının uzun olmasının Evrim Teorisini kanıtlayan bir delil olamayacağını yazmıştım. Sebebi de bilimi adeta tanrılaştıran günlük ulusal bir gazetenin bilim yazarı tarafından gündeme getirilmesiydi. Çünkü bu mantıksız ve bilim dışı iddia okul kitaplarında da halen vardı.

Ancak okuyucu mesajlarından biri hariç diğerleri yazımı eleştiren yazılardı. Fakat bu yazıların aynı kalemden çıktığı, takma isimlerle yazıldığı açıkça belliydi. Üstelik benim yazımı çürütmek yerine alay ve aşağılama vardı.

Hâlbuki benim yazı yine batılı hatta Evrimci yazarların da kabul ettiği fikirlerinden yararlanarak hazırlanmıştı. Onlar da artık bu iddialarını demode buluyorlardı.

Ancak Evrimciler bu davranışlarıyla beni şaşırtmadı. Her zaman böyledir bunlar: Cevap veremeyince bu şekil davranırlar. Çünkü onlar Evrime bir din gibi inanırlar. Yaratılma inancına şiddetle karşı olduklarından saçma da bulsalar Evrime sığınırlar. Başka çareleri yoktur.

Evrim teorisine inanalar bu yüzden en küçük eleştiriyi bile kabul edemezler. Çünkü komplekslidirler ve teorilerine güvenemezler. Her geçen gün yeni bir iddia ile ortaya çıkarlar. 

Zaten kitap ve yazılarına baktığınızda da ‘Evrim gerçeği’, ‘Evrim neden bilimin kendisidir’ ‘Teori değil ispatlanmış hakikat’ gibi başlıklar atarlar.

Evrimciler siz acınacak haldesiniz çünkü bilimsel kabullerle değil önyargılarınızla hareket ediyorsunuz.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23