• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Vehbi Kara
Vehbi Kara
TÜM YAZILARI

Günümüzde Savaşlar Diplomatlıkla Kazanılıyor

16 Ağustos 2019
A


Vehbi Kara İletişim: [email protected]

Hükümetimizin aile ve sosyal politikalarında müthiş yanlışlıklar olmasına rağmen Suriye politikasını çok beğeniyor ve destekliyorum. Özellikle diplomatik alanda yapılan işler ve elde edilen başarılar çoktur ve önemlidir.

Diplomatların tıkandığı noktalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan devreye girerek özellikle devlet başkanları ile geliştirdiği ikili ilişkiler sayesinde çok büyük başarılar kazanmamıza sebep olmuştur. Diplomasi masasında elde ettiğimiz kazanımlar sayesinde askerlerimiz tereyağından kıl çeker gibi operasyonlar yaptılar. Ordumuz ve ÖSO güçleri ortaklaşa olarak ve çok az kayıpla icraat yaparak Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı operasyonlarını ve İdlip’te kontrol noktası kurma becerisini gösterdiler.

Konuyu biraz açarsak daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum zira bazı gerzekler özellikle Esed rejimi ile anlaşma yapılmasını isteyerek elde ettiğimiz bütün kazanımları toptan çöpe atmak istiyorlar. Rusya’nın bir kukladan farksız olan Esed’e yaptıkları gözler önünde iken görmemek akla ziyan bir durumdur. Bu zalim ve ahlaksız Esed’le anlaşma yapmak ahmaklıktan başka bir şey değildir.

Suriye’ye giden Putin’in yanına bile yaklaşamayan hatta bir Rus askerinin eliyle iteklemesi sonucu aşağılanan bir Baas diktatörü ile hiç anlaşma yapılır mı? Esed’le anlaşmayı defalarca isteyen eski generallere ve karanlık oda yazarlarına her ne söz söylense azdır. Bu gafiller Esed’den kaçarak ülkemize sığınan 4 milyon Suriye’liden habersiz olduğu gibi hala Mehmetçikle omuz omuza rejim askerleri ile savaşan Özgür Suriye ordusundan (ÖSO) habersizdir.

Bu gerzekler şimdi de ABD ile savaşmak istemeye başladılar. Buna bazı yazarlar da katıldı. Neymiş ordumuz bir an önce Suriye’ye girerek operasyon yapmalıymış. Fakat olası bir ABD çatışmasında meydana gelebilecek tehlikeli durumu idrak etme kapasitesinden yoksun bu insanlara bazı gerçekleri izah etmek gerekiyor. Öncelikle yaşadığımız olaylardan ders çıkarmalarını öğütleyerek başlayalım…

İkinci Suriye Operasyonu yani Afrin bölgesinin PKK’dan temizlenmesi esnasında Rusya ile anlaşma yapılmıştı. Ruslar Tel Rıfat bölgesine girilmemesi karşılığında uçuş yasağını kaldırdılar. Bu sayede ÖSO ile koordineli olarak Afrin bölgesi terör örgütünden temizlendi. Fakat diplomatların Tel Rıfat’ta Ruslara verdiği sözden dolayı bir çıban başı olarak kalan bu bölgeden hala Azez’e saldırılar yapılmaktadır. Ruslarla yeni bir anlaşma yapma zorunluluğumuz bulunmaktadır.

Kısaca şunu söylemek istiyorum. Harekat yapılacağını açıkça deklere ettikten sonra özellikle çatışma riski taşıyan Rusya ve ABD gibi ülkelerle diplomatik anlaşma zemini bulunması gerekiyor. Aksi takdirde bu ülke askerlerinin ölümü ile sonuçlanacak bir operasyon ülkemize çok pahalıya patlayacaktır. Bu durumu yaşadığım bir örnekten yola çıkarak izah edeyim.

Bundan yıllarca önce Adriyatik denizinde bir yük gemisi ile seyir yapıyordum. Bu esnada Kosava savaşı devam ediyordu. ABD ve NATO birlikleri Sırbistan’ı havadan vurarak mağlup ettiler. Sırbistan, öylesine ağır bir yenilgiyi kabul etti ki; bugün dahi düşünülmesi gerekiyor. Kosava’dan askerlerini çektiği yetmiyormuş gibi devlet başkanı olan Miloseviç’i yargılanmak üzere vermek zorunda kaldılar. Sonunda Sırbistan Devlet Başkanı Miloseviç hapishanede öldü.

İşin ilginç tarafı; savaşta tek bir piyade askeri dahi kullanılmamıştı. Güdümlü mermiler ve savaş uçakları, Sırbistan’ın önemli tesislerini vurarak Sırpları dize getirmişti. Tam bir teknoloji savaşı yaşanmıştı. Öyle ki sivil kullanıma da açık olan GPS (Küresel Konumlama Sistemi) kapatılmış gemi seyrimizi radar ve eski haritalardan yararlanarak yapmak zorunda kalmıştık. Çünkü ABD, kumandası kendi elinde olan GPS sisteminin fişini çekerek birçok cihazı kullanılamaz hale getirmişti.

Kıssadan hisse olarak şu hususu rahatlıkla söyleyebiliriz ki ABD ile yaşanacak bir sıcak çatışma ülkemize çok pahalıya patlayacaktır. Bu nedenle diplomasiye öncelik tanımalı ve yapılacak operasyonu acele etmeden ABD ile uzlaşarak gerçekleştirme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bunları söylerken ABD politikalarını ve özellikle de Münbiç’te yaptıkları gibi Türkiye’yi oyaladıkları gerçeğini göz ardı etmiyoruz. Gavur gavurluğunu daima yapar. Bunda şüphe yoktur. Burada söz konusu edilen mantıklı ve akılcı çözümler üretmektir. Acele ile yapılacak ve çatışma riski doğuracak bir operasyondan kaçınmalıyız.

ABD ile müşterek bir operasyon yapılması ülke menfaatlerimiz açısından çok önemlidir. Bizim için önemli olan ABD’ye ders vermek değil; PKK’nın Suriye’den çıkarılmasıdır. Eğer ABD boyunun ölçüsünü alacaksa varsın gitsin başka ülkelerle savaşsın. Bizim maksadımız üzüm yemektir, bağcıyı yani ABD’yi dövmeye çalışmak doğru bir hareket tarzı değildir.

ABD ile anlaşmamız gerektiğini ve bunun önemini anlamak için uzağa gitmeden Irak’ta yürütülen Pençe Operasyonuna bakmak dahi yeterlidir. PKK’yı karadan da kuşatarak tamamen ortadan kaldırabilmek için uçuş yasağı kaldırılmış ve uçaklarımız terör inlerini vurma imkânına kavuşmuştur. Bu noktadan itibaren PKK’yı yok etmek için artık geri dönülmesi imkânsız bir yere gelinmiştir.

Sonu Kandil’e uzanacak operasyonlar halen devam etmektedir. ABD ile belirli bir oranda koordineli şekilde; savaş uçaklarımız terör hedeflerini vurabilmektedirler. Buna mukabil son yıllarda oldukça gelişmiş olan Rusya ilişkilerimiz İdlip yüzünden neredeyse kırılma noktasına gelmiş çetin bir hal almıştır. Rus uçakları ve Esed Rejim güçleri Çatışmasızlık bölgesi denilen topraklara Kurban bayramı boyunca da saldırılarına devam etmiştir. Yetmedi Han Şeyhun şehrine kadar ilerlemiş Türkiye’nin kontrol noktasını kuşatabilecek kadar ilerlemeye devam etmişlerdir. Ruslar ve İran güçleri ne yazık ki anlaşmalara uymamakta ısrar etmektedirler.

İşte böylesine hassas bir dönemde ABD ile çatışmaya girmek ve bunu istemek; hiç akıllıca olmasa gerektir. Madem Trump 20 mil yani 37 km kadar derinlemesine bölgeye girmemizi kabul etmiştir o halde amacımıza çok uygun böyle bir anlaşmayı sürdürmek çok daha akıllıcadır. Irak’da ve İdlip’te sıcak çatışmaların hala devam ettiği bir zamanda yeni bir cephe açmak yerine ABD ile müşterek bir operasyon ülkemiz menfaatlerine gayet uygundur.

Evet, artık savaşlar diplomatlıkla kazanılmaktadır. Ülkeler arasında dostluk ve düşmanlık kalmamıştır. Sadece çıkar ve menfaat söz konusu olup verilen sözler çok çabuk unutulabilmektedir. Şimdi bu yazımdan sonra kalkıp yanlış anlamalara da girmemek gerekiyor. ABD gavurunun ne mal olduğunu bir çok insandan daha iyi biliyorum. Bunu bizzat yaşayarak öğrendim ve yazılarımda paylaştım. Maksadım ülkemizin ve Suriye’li Müslüman kardeşlerimizin menfaatlerini korumak için doğru düşünmeyi öğretmektir, vesselam…

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ömer

Elbette diplomasi önemli ama çoğu zaman yeterli olmuyor hep kaybeden Türkiye oluyor koskoca Amerika’nın bir dediği bir dediğini tutmuyor batıda aynı Kıbrıs için onca söz verdiler hiçbirini tutmadılar mümbiç oyalaması aleni yapılmadı mı şimdi fıratın doğusu için binbir dalavere onun için Türkiye hakkını güvenliğini korumak için her türlü tedbirini almalı alıyor da gerek diplomasiyle gerek güçle başka da çaresi yok

Erzurumlu

Suriye de sabır ve dikkat gerekli. Acele etmeden harekat yapılmalıdır. Ne ABD ne de Rusya güvenilmez ülkelerdir. Bunları karşımıza almadan diplomasi ile mücadele öne çıkmaktadır. Askerlere sahada problem çıkaracak her sorun çözüme kavuşmalıdır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23