• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yavuz Bahadıroğlu
Yavuz Bahadıroğlu
TÜM YAZILARI

Domates, biber, patlıcan!

08 Mayıs 2017
A


Yavuz Bahadıroğlu İletişim: [email protected]

Sayın Erdoğan ve Putin görüşmesi büyük ölçüde anlaşmayla sonuçlanmış, ama gelgelelim domateste tıkanmış…

Sayın Erdoğan, “Onu da önümüzdeki günlerde ara formüllerle aşarız” dedi, ama Putin hiç oralı olmadı.Zombi benzeri ifadesizliğini koruyup bu konuda ser verdi, sır vermedi.

“Alt tarafı domates canım, olmayıversin” demeyin, bugüne bugün domatesin 10 milyarın üzerinde yıllık getirisi varmış. “Olmayıversin canım” denebilecek bir meblâğ değil yani…

Kıymetli olmasaydı, rahmetli Barış Manço, şarkısını yapar mıydı?

Domates biber patlıcan,

Domates biber patlıcan; 

Bir anda bütün dünyam karardı,

Bu sesle sokaklar yankılandı, 

Domates biber patlıcan

Faydaları ise saymakla bitmiyor…

C vitamini deposudur: Bir adet domates tüketerek günlük C vitamini ihtiyacınızın % 40’ını karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda bol miktarda A vitamini, demir ve potasyum içerir. Potasyum sinir sistemini, demir ise kan sağlığını korur.

Sivilce, akne ve siyah noktalar: Sivilce, akne ve siyah noktalar için domatesi ortadan kesip yüzünüze sürebileceğiniz gibi rendeleyebilir yahut bir kaşık dolusu domates püresi kullanabilirsiniz. Ardından 10-15 dakika bekleyip yüzünüzü suyla yıkayın.

Ayaklardaki nasırlar: Orhan Veli, “Hiçbir şeyden çekmedi dünyada, nasırdan çektiği kadar” diye yazar, nasırın verdiği acıyı anlatmak için… Bendeniz de gayetle iyi bilirim bunu, zira yıllardır sol ayağımın serçe parmağında bu illeti taşır dururum. Çaresi domatesmiş: Bir domates ortadan kesilir, çekirdekli kısmı nasırın üzerine gelecek şekilde yerleştirilip sarılır ve sabaha kadar bekletilir. Sabah, yumuşamış olan ölü deri, canlı dokuyu zedelemeden dikkatlice alınır. Böylece ayaktaki nasırlı kısım temizlenmiş olur.

Kansere karşı koruma: İçinde bulunan likopen maddesi kansere karşı savaşmada etkilidir. Özellikle prostat kanseri başta olmak üzere yutak, yemek borusu kanseri ve mide kanseri gibi kanser türlerine karşı da koruma sağlar. Aynı zamanda içeriğindeki A vitamini sayesinde sigaranın etkileri ile oluşan akciğer kanserine karşı da koruyucudur.

Genç görünmeyi sağlar: İçinde bulunan karoten maddesi yaşlanmayı geciktirici bir etkiye sahiptir. Bu sebzeyi yiyen kişilerde yaşlanmanın geciktiği görülmüştür. Yaşlandırmayı geciktirmesi de faydaları arasındadır.

İdrar yolu enfeksiyonlarını önler: İçeriğinde yüksek oranda su bulundurması sebebiyle sık sık idrara çıkmayı sağlar. Bu şekilde toksin maddeler ve tuz vücuttan atılır. Mesane kanserine yakalanma riskini de azaltır.

Zararlı güneş ışınlarına karşı korur: Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlar. Yaz aylarında yendiği zaman zararlı ışınlara karşı çok faydalıdır. Güneş ışınlarına alerjisi olan, güneş ışınlarından çabuk etkilenen insanların yaz aylarında tüketmesinde yarar vardır.

Buna karşın, böbrek rahatsızlığı olan kişilerin fazla tüketmesi tavsiye edilmez. Aşırı tüketilmesi böbreklerde rahatsızlığa yol açabilir.

Fazla miktarda domates tüketilirse, baş ağrısı, mide bulantısı gibi yan etkileri görülebilir.

Belli ki Putin bütün bunlardan habersiz yaşıyor, yoksa domatesimizi havada kapardı. Birileri kendisine anlatmalı.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23