• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yavuz Bahadıroğlu
Yavuz Bahadıroğlu
TÜM YAZILARI

Ufku ne kadarsa insan o kadardır!

04 Eylül 2019
A


Yavuz Bahadıroğlu İletişim: [email protected]

İnsanın görevi, elinden geleni yaptıktan sonra dua etmektir…

“Duanız olmasaydı ne ehemmiyetiniz olurdu” (Furkan, 25/77) buyruğunu unutmayalım.

Hayat duadan ibarettir. Yaptığımız tüm işler, gösterdiğimiz tüm çabalar, dua (istek) anlamındadır: Bu anlamda dua, bir irade beyanıdır!

Tarihin içinde cereyan eden irade beyanlarıyla “ikram”ları okurken, insan hayretten hayrete düşüyor ve fiili dua ile kavli dua bütünleşmesinin mucizevî sonuçlarına alabildiğine şaşırıyor. Hayat mucizeler tarlasıdır!

Şimdi var mısınız, tarih içindeki birkaç “oluş”a göz attıktan sonra, tüm hayatı bu perspektiften tekrar değerlendirmeye?..

***

Uzun bir yolculuktan sonra, Anadolu’ya giren topluluğu (Kayı Aşireti) yöneten Gündüz Bey ölünce, yerine ortanca kardeş Ertuğrul Gazi değil de, diyelim ki ağabeyleri Gündoğdu Bey ya da Sungur Tekin geçseydi, Osmanlı Devleti kurulamayacaktı.

O zaman dünya örneği bir “düzen” oluşmayacak, Bizans fethedilmeyecek, Selimiye ve Süleymaniye gibi ebedî âbideler inşa edilemeyecekti.

“Merhaba Söğüt” (Nesil Yayınları, 0212 551 32 25) isimli kitabımızda uzun uzun anlatıldığı üzere, Ertuğrul Bey’in ağabeyleri Gündoğdu Bey’le Sungur Tekin Bey, eski topraklarına dönmek istiyorlardı…

Yıllar süren göçten bıkkındılar…

En önemlisi, kafalarında geleceğe ilişkin bir projeleri olmadığı için umutları da yoktu. 

Günübirlik yaşıyorlardı. 

Ertuğrul Bey, babasının yerine geçer geçmez, teklifleri şu oldu:

“Artık eski topraklarımıza dönelim. Moğollar oralardan çoktan çekilmiş olmalı. Yaban ellerde yitip gitmeyelim. Geri döner, atalarımızın topraklarını eker, biçer, geçinir gideriz.”

Bu teklife Ertuğrul Bey’in cevabı, hedef sahibi insan olmanın ne anlama geldiğini açıklıyor. Dedi ki: “Daha ötelere gideceğiz, deryayı (denizi-boğazı) geçeceğiz ve inşallah devlet olacağız!”

O tarihte bile Ertuğrul, Bizans’ı fethe kilitlenmişti. Bunun için denizi geçmesi gerekiyorsa geçecekti. Bizans’la kavgaya tutuşması gerekiyorsa tutuşacaktı. 

Eminim Bizans’ın feth edileceğine dair olan Hadis-i Şerif yürek pusulasına dönüşüp Ertuğrul Gazi’ye yol gösteriyordu. O da Aşireti’ne yol gösterdi.

İki tür insan vardır: Birinci tür insan kendine uzak-yakın hedefler seçer, hamle üzerine hamle yapar, şartlar ne olursa olsun teslim olmaz, gerektiğinde hedefine kilitlenir ve ölümüne yürür! 

İkinci tür insan tipinin ise bir hedefi yoktur. Hedefsiz yaşamaktan tatmin olmadığı için başkalarına hedef şaşırttırmada varlık arar (trafikte çikzak çizmekte, yoldaki çiçekleri yolmakta varlık arayanlar bu tür insanlardır), başarıyı başkalarının muhtemel başarılarını engellemekte ararlar. 

Ertuğrul Gazi’nin ağabeylerinin ufkunda devlet yoktu. Uzun süren yolculuktan bıkmışlar, geri dönmeyi kurtuluş çaresi gibi görmeye başlamışlardı. Bu görüş çerçevesinde ağabeylerinden biri Ertuğrul Gazi’ye şöyle çıkıştı: “Derya diye tutturursun lakin deryanın suyu tuzludur; içilemediği gibi, hayvan ve bitki sulamaya da elverişli değildir.”

Ertuğrul Gazi’nin ağabeylerinin tüm ufku çiftçilik ve hayvancılıkla sınırlıydı. Hayalsiz ve ütopyasız yaşıyorlar, “bahane” olarak da “şartlar”ı kullanıyorlardı. 

Sonuçta Ertuğrul Gazi ile ağabeylerinin arasında büyük bir tartışma çıktı. Ağabeyleri fikirlerinde ısrar ettiler. Nihayet aşiretin yarıdan fazlasını yanlarına alıp geriye, geldikleri topraklara dönmek üzere yola çıktılar. Ertuğrul Gazi ise atının başını Bizans istikametine çevirip Söğüt’e yerleşti.

Ötesi malum: Geri dönen ağabeylerinden hiçbir tarih tek cümle olsun bahsetmiyor Bizans yakınlarına yol tutan Ertuğrul Gazi ve arkadaşları ise deryayı geçip devlet oldular, Bizans’ı fethettiler ve “Osmanlı Devleti” adıyla şanlı, âdil bir devlet kurdular.

Unutmayalım: İnsan ancak ufku kadar vardır!

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Orion

Çok doğru. Bir insanın ufku ne kadarsa kendisi de o kadardır.

AntiCHP zihniyeti

Doğru mesela CHP ne ise (zulmedici) yine odur Ufkuda zaten bellidir yani CHP ye şans vermek denemek absurt abestir bir defa lanetlenmiş tükürlenmiş ne bekliyorlarsa????
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23